Atenție! Este obligatoriu să faci asta înainte să te apuci de sport

Programul de sport este perfect recomandat oricărui om sănătos. Chiar și așa, însă, specialiștii îți recomandă să ai în vedere câteva aspecte deosebit de importante înainte de a lua decizia de a te apuca de un antrenament serios. Iată ce trebuie să faci înainte să te apuci de sport:

Dacă sportivii profesioniști sunt obligați să treacă prin examinări medicale, amatorii sar de obicei peste acest proces. Chiar dacă nu ai dureri sau alte simptome de boală și te simți în formă, este bine și chiar recomandat să-ți iei măsuri pentru a face mișcare în siguranță.', explică dr. Șerban Damian, binecunoscut specialist în nutriție sportivă.

1. Analiza compoziției corporale

Stiu sigur că ți se pare că sună SF, însă acest tip de analiză ne arată dacă cantitatea de grăsime corporală pe care o avem este în concordanță cu sexul, vârsta și înălțimea noastră. „Această evaluare poate fi realizată prin două metode: analiza impedanței bioelectrice și adipometria cu ultrasunete. Concret, în prima situație te vei sui pe un cântar special, conectat la un computer, care măsoara rezistența întâmpinată de curentul electric când trece prin corpul tău (este un curent electric slab și nu implică niciun pericol). Pe baza datelor extrase, se determină cantitatea masei adipoase (grase) și non-adipoase. Adipometria cu ultrasunete măsoară stratul de grăsime printr-o tehnică ecografică, în mai multe puncte ale corpului, determinând valoarea procentului de grăsime cu ajutorul unui soft.', explică specialistul în continuare.

2. Electrocardiograma (EKG) de repaus

EKG-ul de repaus nu doare și nu are contraindicații. Pe corpul tău sunt conectați, în puncte strategice, o serie de electrozi care înregistrează și imprimă pe hârtie impulsurile electrice ce apar la fiecare bătaie a inimii. Pe baza acestora, medicul îți spune dacă suferi de afecțiuni cardiace care ți-ar pune în pericol sănătatea în timpul anumitor activități fizice.

3. Controlul medical generalist

„Un control medico-sportiv include un examen fizic general la nivel cardio-vascular, respirator și locomotor, care presupune măsurarea tensiunii și a pulsului, evaluarea tonusului muscular și a reflexelor, analizarea frecvenței și amplitudinii respiratorii etc. De asemenea, se vor interpreta analizele de sânge (facute în ultimele 6 luni) pentru a depista eventualele carențe care pot afecta negativ sănătatea sau practicarea sportului în sine.', declară specialistul.

4. Spirometrie

Spirometria măsoară capacitatea respiratorie și arată cât de bine îți funcționează plămânii. Sau de cât de rapid și eficient se pot umple și goli de aer, plămânii. Vei sufla într-un aparat care îți analizează respirația, indicând cantitatea de aer inspirată și expirată. Investigația nu este dureroasă și durează foarte puțin timp.

5. Analize de sânge

Este recomandat să fim atenți mai ales la nivelurile de calciu, vitamina D, fier, magneziu, creatinina, uree, colesterol HDL/ LDL. De asemenea, este indicat să facem și o hemoleucogramă completă, transaminazele, acidul uric, glicemia.', conchide dr. Șerban Damian.

Foto: Shutterstock

Citește și:

Rezistența la antibiotice, o problemă majoră de sănătate publică. Situația în anul 2018

Afecțiuni care se diagnostichează adesea greșit sau prea târziu

Tot ce trebuie să știm despre cancerul de vezică: persoane predispuse, primele semne, factori favorizanți, tratament

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Fitness