Tot ce trebuie să știm despre cancerul de vezică: persoane predispuse, primele semne, factori favorizanți, tratament

În România, trăiesc în prezent peste 18.000 de persoane diagnosticate cu cancer de vezică urinară (carcinom urotelial), în timp ce 2.500 de cazuri noi sunt depistate în fiecare an. Pacienţii diagnosticaţi cu acest tip de cancer au rate de supravieţuire scăzute (5% supravieţuire la 5 ani pentru pacienţii cu boală în stadiul metastatic), iar impactul bolii asupra calităţii vieţii pacienţilor este semnificativ. 

Cancerul de vezică urinară este denumit, pe bună dreptate, „cancerul uitat' din cauza progreselor reduse în ceea ce privește identificarea unor noi tratamente menite să crească durata şi calitatea vieţii pacienţilor. Diagnosticul precoce este esenţial pentru a îmbunătăţi ratele de supravieţuire, având în vedere faptul că până la 50% din cazurile noi sunt diagnosticate în stadii avansate. 

Accesul pacienţilor la tratament multidisciplinar, nu doar la urologie sau oncologie, dar şi la radioterapie, radiologie, fizioterapie sau suport pentru reinserţie socială ar răspunde nevoilor specifice ale pacienţilor cu carcinom urotelial. Este nevoie de soluţii la nivel naţional sau local pentru a crea aceste structuri interdisciplinare. O direcţie de urmat ar putea fi reprezentată de soluţii tehnologice, precum aplicaţiile digitale, care permit comunicarea interdisciplinară într-un mod rapid şi uşor', afirmă Acad. Prof. Dr. Ioanel Sinescu, medic primar urolog la Clinica de Chirurgie Urologică, Dializă şi Transplant Renal din cadrul Institutului Clinic Fundeni, Bucureşti.

cancerul de vezică

Conf. Dr. Dana Lucia Stănculeanu, medic primar Oncologie Medicală, Institutul  Oncologic Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu'; Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România; Acad. Prof. Dr. Ioanel Sinescu, medic primar urolog la Clinica de Chirurgie Urologică, Dializă şi Transplant Renal din cadrul Institutului Clinic Fundeni

Ce persoane sunt predispuse la apariția cancerului de vezică

60% dintre cazurile de cancer de vezică se întâlnesc în rândul persoanelor care au depășit vârsta de 65 de ani, media de vârstă fiind 73 de ani. De asemenea, 80% dintre pacienții diagnosticați cu acest tip de cancer sunt bărbați.

Primele semne ale cancerului de vezică urinară

Primele semne ale acestui tip de cancer sunt urinarea cu sânge (prezentă la aproximativ 80% din pacienți), dureri și usturimi la urinare. Ulterior, pot apărea și edeme în zona genitală, care se extind pe membrele inferioare.

Factori de risc ai dezvoltării carcinomului urotelial

Principalii factori favorizanți ai acestui tip de cancer sunt fumatul (implicat în apariția a 50% din cazuri) și expunerea la anumite substanțe toxice (sunt mai predispuse la a dezvolta această boală persoanele care lucrează în industria de coloranți, în industria textilelor).

Alți factori de risc sunt:

  • infecțiile urinare, litiaza vezicală și renală, iritațiile cronice vezicale;
  • administrarea de citostatice, iradierea pelvină anterioară (3% dintre subiecții care au fost supuși iradierii pelvine dezvoltă cancer de vezică);
  • istoric familial;
  • stilul de viață și alimentația.

Cum se tratează cancerul de vezică urinară

Din păcate, în ultimii 30 de ani nu s-au făcut progrese remarcabile în ceea ce privește tratamentul acestui tip de cancer, acesta fiind limitat la chimioterapie. Conform celor mai recente studii, aproximativ jumătate din pacienţii cu boală metastatică nu mai sunt eligibili pentru chimioterapie.

Tratamentul depinde de stadiul bolii. Majoritatea cancerelor de vezică urinară debutează în mucoasa vezicii și pe măsură ce tumora evoluează, aceasta invadează tunica musculară.

  1. Cancerele superficiale, cele care s-au dezvoltat în mucoasa vezicii și nu au apucat să invadeze tunica musculară, se tratează prin rezecția tumorii,  urmată de chimioterapie în primele șase ore după rezecție. Pe de altă parte, dacă tumora are risc crescut de a se extinde în vecinătate, medicul va lua decizia cistectomiei radicale (vezică urinară de substituție)
  2. Cancerul cu invazie musculară se tratează fie prin cistectomie parțială, fie prin rezecții extensive urmate de chimioterapie și de radioterapie, fie prin cistectomie radicală urmată de chimioterapie.
  3. În cancerul metastatic, tratamentul este reprezentat de chimioterapie și radioterapie, în mod ideal de imunoterapie.

Imunoterapia oncologică reprezintă o șansă reală a pacienților diagnosticați cu metastaze. Totuși, deși acest tip de tratament a fost aprobat în anul 2016 și la noi în țară, nu este compensat în cazul cancerului de vezică. Tratamentele pe bază de imunoterapie sunt compensate, în România, doar în cazul cancerelor bronhopulmonar, renal și de piele.

O persoană care suferă de cancer de vezică urinară și care consimte să suporte cheltuielile necesare tratamentului bazat pe imunoterapie ar trebui să scoată din buzunar aproximativ 5000-6000 de euro pentru o singură administrare. Tratamentul de imunoterapie se face pe termen lung, încheindu-se doar în situațiile în care pacientul decedează sau nu mai dorește administrarea lui sau când tratamentul nu dă rezultatele așteptate.

O altă cale prin care pacientul cu metastaze poate avea acces la imunoterapia oncologică o reprezintă negocierile specifice cu companiile farmaceutice.

Imunoterapia oncologică a creat premisele unei gestionări mai bune a pacienţilor cu acest tip de cancer. Pe lângă eficienţa terapeutică crescută, aceste tratamente sunt mai uşor de tolerat şi aduc o creştere a calităţii vieţii pacienţilor', spune Conf. Dr. Dana Lucia Stanculeanu, medic primar Oncologie Medicală, șef secție Oncologie medicală 1, Institutul  Oncologic Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu', Bucureşti.

Citeste si

Alimentele pot fi aliaţi în lupta împotriva infecţiilor urinare

Alimente recomandate în cistită. Ce să excluzi din dietă ca să nu înrăutățești infecția

S-a demonstrat științific: dacă mama are cancer de sân, atunci fiul ei are risc crescut de a face cancer de prostată

Foto: shutterstock, PR

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Sanatate