Atenție, cei care săriți peste micul dejun: refuzați, de fapt, cea mai importantă masă din zi
:contrast(8):quality(75)/https://www.avantaje.ro/wp-content/uploads/2021/06/Micul-dejun-cea-mai-importanta-masa.jpg)
Micul dejun este cea mai importantă masă din zi, spun nutriționiștii. Dar ce facem dacă organismul s-a obișnuit să sară peste această masă, preferând o gustare luată de la prima patiserie întâlnită în drum spre serviciu?
Diminețile începute pe fugă, în care numai timp pentru a pregăti și micul dejun nu avem, sunt scuza perfectă pentru a sări peste micul dejun. Avem totuși o consolare: ne sunt la îndemână gustările de la patiseriile pe care le întâlnim în drum spre serviciu.
Cu toate acestea, nutriționiștii insistă asupra importanței acestei mese asupra organismului, pe termen lung. Iar în favoarea acestei idei au următoarele argumente.
Micul dejun, hrană pentru creier
Când vorbim despre sănătatea corpului, vorbim, implicit, despre sănătatea creierului. Oferindu-i organismului un mic dejun hrănitor, îi oferi și creierului nutrienții de care are nevoie pentru o mai bună concentrare și un randament la cote maxime de la primele ore ale dimineții.
O masă de doar câteva minute
Scuza timpului lipsă pentru pregătirea mesei ar trebui reevaluată. Și asta pentru că nu durează mai mult de câteva minute să pregătești un mic dejun rapid care să încurajeze metabolismul și să păstreze nivelul zahărului din sânge stabil.
– Optează pentru iaurturi în care să adaugi fructe și semințe;
– Pregătește un clasic porridge britanic (terci de ovăz), completat cu o linguriță de miere, cacao sau pudră de roșcove și fructe. Nu durează mai mult de 10-15 minute pregătirea.
– Clasica omletă, în care poți adăuga orice fel de legume, este perfectă pentru un mic dejun rapid.
Energie de la prima oră
Micul dejun ajută la concentrare, oferă energie de la prima oră (mai multă energie față de covrigul de la patiserie), nutrienți de care corpul are nevoie și inhibă pofta pentru ronțăieli nesănătoase. Dar ce se întâmplă cu cei care s-au obișnuit să sară peste această masă?
Cea mai simplă variantă este pregătirea unui smoothie. Spre deosebire de suc, smoothie-ul păstrează și fibrele din fructele și legumele folosite, atât de importante pentru organism.
Ai nevoie de:
- apă sau lapte de origine animală sau vegetală;
- fructe și legume la alegere;
- puțină miere, dacă preferi un smoothie mai dulce;
- orice alt ingredient care crezi că se potrivește în mixul tău.
Nu este un mic dejun clasic, însă este o băutură plină de nutrienți, care îți va da energie de care ai nevoie pentru prima parte a zilei. În plus, îl poți consuma în drum spre sau la birou.
Citește și: Este veganismul atât de sănătos pe cât se crede?
Foto: Shutterstock