Este veganismul atât de sănătos cum se crede? Haideți să dărâmâm câteva mituri:

Multe dintre principiile pe care majoritatea le consideră adevăruri incontestabile, sunt, de fapt, idei datorate unor campanii iscusite de marketing sau nu sunt bazate pe studii științifice riguroase. Iată doar 5 false mituri despre alimentația sănătoasă. 

În volumul Taci și înghite. De ce aproape tot ce ni s-a spus despre alimentație este greșit, publicat de LifeStyle Publishing, medicul și profesorul de epidemiologie genetică Tim Spector face lumină în complicata problemă a alimentației corecte. 

  1. Grăsimile saturate ne provoacă boli de inimă', drept urmare, tot mai multe persoane se feresc de unt și lactate integrale și aleg variantele mai sărace în grăsimi sau cremele tartinabile obținute pe cale industrială. E aceasta o alegere alimentară sănătoasă? Medicul britanic Tim Spector afirmă că este un fals mit. Însă, recunoaște că el însuși a căzut în capcana principiului mai sus enunțat și vreme de 6 luni a înlocuit untul cu o cremă tartinabilă. Însă, un sondaj efectuat între medicii britanici a relevat faptul că, în proporție de 83% aceștia optau pentru lactate integrale și unt în loc de margarină. „Este o greșeală să demonizăm un grup principal de alimente' atrage atenția Tim Spector. Așadar, tocmai recomandările globale de genul „evitați consumul de grăsimi' ar trebui privite cu suspiciune. În cantități moderate, acestea nu au efecte devastatoare asupra sănătății.
  2. Suplimentele cu vitamine îmbunătățesc starea de sănătate și previn bolile'. Fals, afirmă medicul britanic. „Din păcate, supraestimăm enorm beneficiile suplimentelor alimentare și le subestimăm riscurile. Practic nu există niciun fel de dovezi că vreunul dintre ele ar avea vreun efect și tot mai multe date sugerează că sar putea să facă mai mult rău decât bine'. Campaniile de marketing bine puse la punct ale companiilor producătoare, superstițiile și miturile create de-a lungul timpului au condus la această idee. Realitatea este însă alta, pe care toți medicii o cunosc, însă puțini o afirmă public, precum Tom Spector: o alimentație sănătoasă, cu multe legume și fructe, pește și mici cantități de produse lactate și carne, plus expunere la soare satisface în cazul a 99% din populație toate necesitățile organismului.
  3. Alimentele și băuturile fără zahăr ne permit să slăbim fără riscuri'. În încercarea de a adopta o dietă cât mai sănătoasă și mai puțin bogată caloric, multe persoane optează pentru băuturi fără zahăr, considerate variante acceptabile, chiar și pentru o cură de slăbire. Din nou, fals, afirmă medicul britanic. Cu excepția faptului că produc mai puține carii dentare, nu există studii relevante care să confirme o astfel de idee, ba chiar din contră. Îndulcitorii sunt prezenți nu doar în băuturi răcoritoare, ci și în biscuiți, pastă de dinți, vitamine sau medicamente și au rolul de a conferi un gust mai bun și de a prelungi termenul de valabilitate al produselor. Studiile privind efectele benefice ale îndulcitorilor din băuturile răcoritoare sunt finanțate chiar de companiile producătoare ale acestora, spune medicul britanic. În realitate, s-a constatat că zaharina are asupra organismului un impact asemănător cu zahărul, aspartamul duce la o creștere în greutate ușoară, iar sucraloza are ușor efect benefic, însă rezultatul studiilor depinde de la o persoană la alta. Concluzia lui Timp Spector este că etichetarea produselor cu îndulcitori artificiali – exceptând stevia – ca „dietetice' sau „cu conținut caloric redus' e înșelătoare. În plus, aceste substanțe, în general, ridică brusc nivelul glicemiei și au efecte negative asupra florei intestinale.
  4. Carnea de orice fel e dăunătoare'. Să fie oare așa? Teoria a apărut în anii 60, când colesterolul din alimente a fost considerat cauza afecțiunilor cardiace, însă teoria a fost ulterior demontată. Carnea conține apă, proteine, grăsimi, un procent mic de carbohidrați, fier, zinc și vitamina B. Citând studii de ultimă oră, medicul britanic atrage atenția: „Renunțarea la o grupă alimentară importantă precum carnea roșie fără o planificare atentă și găsirea unor înlocuitori adecvați poate duce la deficiențe nutriționale'. S-a constatat că, dacă e consumată într-o cantitate mică, aceasta reduce riscul problemelor de sănătate mintală, precum depresia și tulburările anxioase. În ce privește carnea, Tim Spector precizează că modul în care e preparată și cantitatea o pot transforma dintr-un aliment sănătos într-unul care ne afectează stare de bine.
  5. Veganismul este cel mai sănătos stil de alimentație'. În ultimii ani, veganismul și vegetarianismul au câștigat tot mai mult teren. Industria alimentară a început să producă tot mai multe versiuni vegetale ale cărnurilor, brânzeturilor, iaurturilor și chiar înghețatelor. „Să fie veganismul un elixir miraculos pentru noi și pentru planetă?' se întreabă Tim Spector. Medicul britanic citează studii de ultimă oră pentru a trage concluzia că „vegetarienii nu par să aibă un risc mai mic de deces timpuriu comparativ cu consumatorii de carne'. Vegetarianismul aduce beneficii care se resimt imediat mai ales dacă este adoptat după o dietă bogată în carbohidrați rafinați, carne procesată și dulciuri. Însă, dacă un astfel de regim nu este gândit așa cum trebuie, există riscul carenței de vitamina B12 și fier, care sunt mai greu de obținut din plante și cereale. Iar consumul suplimentelor de vitamine și minerale pentru a contracara aceste lipsuri nu sunt conforme cu un stil de viață sănătos. Echilibrul este soluția propusă de medicul și profesorul de epidemiologie genetică Tim Spector. Un regim semi-vegetarian, adică renunțarea la carne de câteva ori pe săptămână este o opțiune în urma căreia vor avea de câștigat și sănătatea noastră, a tuturor și cea a planetei.

Foto: 123rf

Citește și:

Mierea zaharisită este contrafăcută?

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sanatate