Tot ce trebuie să știm despre mamografie

CONȚINUT VIDEO AVANTAJE

Mamografia este principala investigație imagistică ce poate depista cancerul de sân în stadiu incipient, atunci când este tratabil. Dr. Cristian Nicolae, medic primar radiologie și imagistică medicală, ne-a dat toate informațiile despre această investigație.

Potrivit Institutului Oncologic Bucureşti, aproximativ 6.000 de cazuri noi de cancer de sân sunt diagnosticate anual în România. La fiecare 3 ore, o femeie moare din cauza acestei maladii. Rata de supraviețuire în România este de doar 63,9% comparativ cu media europeană, de 75%.

Principalele mituri despre mamografie

Unul dintre principalele motive pentru care se ajunge la deces este nediagnosticarea la timp a afecțiunii. Acest lucru s-ar putea face simplu, prin investigații imagistice de rutină, cum ar fi ecografia sau mamografia, realizate o dată pe an. Temerile multor femei referitoare la aceste investigații sunt complet nejustificate, ne spune dr. Cristian Nicolae. Mamografia, principala investigație imagistică ce poate pune un diagnostic exact, nici nu doare, nici nu iradiază.

“Doza de iradiere este minimă. Aparatele actuale, digitale, cu tomosinteză, au o doză de iradiere foarte mică. Nici ecografia, nici rezonanța magnetică (care e scumpă) nu pot pune un diagnostic atât de devreme. Mamografia nu e dureroasă. Sunt studii care au demonstrat că 60-70% din doamnele care își fac o mamografie nu se plâng, fiindcă le interesează mai mult obținerea unui diagnostic, le interesează să știe că sunt sănătoase. Nu au frica de durere sau de iradiere. Din păcate, diagnosticarea tardivă este în defavoarea lor și nu ne ajută să le tratăm”, spune dr. Cristian Nicolae.

La ce vârstă este recomandat să facem prima mamografie

Medicul precizează că vârsta la care ar trebui făcută prima mamografie diferă de la o femeie la alta. Femeile care au mame sau rude pe linie maternă bolnave de cancer mamar ar trebui să-și facă prima mamografie la 40 de ani. Cele care nu au rude afectate de această maladie ăși pot face prima mamografie la 45 de ani.

“Între 40 și 49 de ani, cancerul e foarte frecvent. Mamografia nu are totuși contraindicații de vârstă. Înainte, nu se făcea sub 40 de ani pentru că mamografele vechi nu puteau vedea foarte bine în sânul dens. Mamografele noi, cu tomosinteză, pot felia glanda mamară după scanare. Putem vedea cancerul la 4 milimetri. Până la 10-15 mm, un cancer e tratabil doar prin chirurgie, fără să fie nevoie de chimioterapie sau radioterapie“, subliniază medicul Cristian Nicolae.

Mai multe informații legate de această investigație imagistică, în materialul video.

Citește și

În ce condiții cresc șansele de supravieţuire ale pacientelor cu cancer de sân?

3 lucruri pe care le putem face pentru a preveni cancerul

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ELLE
Ego.ro
Libertatea
Unica.ro
VIVA!
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Cancerul de sân