Aspirina, potențial tratament inovator pentru cancerul de sân agresiv
Aspirina împreună cu alte medicamente pentru imunoterapie ar putea îmbunătăți eficacitatea acestora la persoanele tratate pentru forme agresive de cancer de sân.
Analgezicul ieftin și masiv produs este testat într-un nou studiu clinic alături de medicamentul avelumab pentru a determina dacă poate face tumorile mai sensibile la imunoterapie la pacienții cu cancer de sân secundar triplu negativ incurabil.
Se crede că, folosind împreună aspirina și avelumab, combinația de medicamente poate împiedica mai mulți oameni să moară din cauza bolii. Acesta este primul studiu clinic care examinează efectul aspirinei asupra sensibilității tumorii la imunoterapie și ar putea deveni parte a unor noi tratamente pentru acest tip de cancer de sân.
Dacă rezultatele studiilor inițiale sunt pozitive, atunci vor fi efectuate studii clinice suplimentare pe aspirină și avelumab pe tumori de cancer de sân triple negative.
Studiul, care este finanțat de programul Breast Cancer Now Catalyst, își propune să accelereze progresele deja realizate în cercetarea cancerului de sân.
Programul Catalyst progresează cercetarea cancerului de sân prin 28 de proiecte inovatoare de cercetare a cancerului de sân care includ studii clinice, care au loc în Marea Britanie și Europa. Scopul lor este de a oferi opțiuni mai bune de tratament pentru pacienții cu cancer mamar.
Ce este cancerul de sân triplu negativ?
Cancerul de sân triplu negativ se referă la grupul de cancer de sân care nu are cele trei molecule utilizate pentru clasificarea bolii. Aceasta include receptorul de estrogen (ER-), receptorul de progesteron (PR-) și receptorul 2 al factorului de creștere epidermică uman (HER2).
Cercetările au arătat că riscul ca cancerul de sân triplu negativ să revină sau să se răspândească este mai mare decât unele tipuri de cancer de sân în primii ani. După cinci ani, riscurile sunt similare (sau mai mici decât) cu alte tipuri de cancer de sân.
„Nu toate cancerele de sân răspund bine la imunoterapie. Cercetările noastre anterioare au sugerat că aspirina poate face anumite tipuri de imunoterapie mai eficiente prin prevenirea cancerului de a produce substanțe care slăbesc răspunsul imun.
Încercarea utilizării unui medicament precum aspirina este interesantă, deoarece este atât de disponibilă pe scară largă și ieftin de produs. Sperăm că studiul nostru va arăta că, combinată cu imunoterapia, aspirina îi poate spori efectele și poate oferi în cele din urmă o nouă modalitate sigură de a trata cancerul de sân', a declarat Dr. Anne Armstrong, consultant medic oncolog și lector universitar onorific la The Christie NHS Foundation Trust din Manchester, potrivit euronews.ro.
Foto: 123RF