“În România nu există un program național de screening pentru depistarea precoce a cancerului de sân” trage un semnal de alarmă Prof. Dr. Gheorghe Peltecu

Luna octombrie este luna internațională de conștientizare a prevenției cancerului de sân și, din fericire, se organizează și la noi în țară campanii de captare a atenției asupra acestei patologii care, dacă este depistată la timp, poate să fie vindecată. Am abordat acest subiect cu Prof. Dr. Gheorghe Peltecu care este de părere că educația pentru sănătate intră în atribuțiile medicilor, alături de serviciile medicale. Domnia sa, alături de echipa de medici de la clinica Nativia, dedică mult timp acestei patologii și în urmă cu mulți ani au publicat prima monografie, cu participare internațională, care a susținut tratamentul chirurgical conservator al cancerului mamar în România. Astăzi acest tratament este un standard.

Statisticile arată că prima cauză de mortalitate, pentru femeile din grupa de vârstă fertilă, este neoplasmul mamar. Care este soluția, stimate domnule profesor, pentru a scădea aceste cifre teribile?

În 10 % din cazuri cancerul de sân are ca determinare o mutație genetică, iar în 90% din cazuri nu se poate stabili o cauză. Cea mai mare incidență este înregistrată în Australia, America de Nord și Europa Occidentală (Belgia, Olanda, țările nordice, Anglia). Incidența în Romania este medie.

Cancerul de sân nu poate fi prevenit. El poate fi depistat precoce, iar depistarea precoce în condițiile terapeutice de azi face posibilă vindecarea într-un număr mare de cazuri. Pentru a face o depistare cât mai precoce este importantă conștientizarea acestei probleme prin campanii publice.

Cum a evoluat lupta împotriva cancerului la sân, în ultimii 10 ani, în Europa? Vorbim despre o evoluție certă a metodelor de depistare a cancerului la sân pe de o parte, dar și despre o evoluție a medicației?

Pentru a depista un cancer de sân o femeie trebuie să se prezinte la medic atunci când remarcă o modificare chiar minoră a sânului ei. Conștientizarea nu înseamnă numai palparea sânului, ci observarea sânului ca parte a propriului corp. Întrucât cancerul mamar este o problemă de sănătate publică, se impun programe de sănătate care își propun să depisteze precoce cancerul mamar. Acest program se numește screening. El depistează boala la femei asimptomatice. Se adresează tuturor femeilor cu risc mediu, adică fără antecedente de cancer de sân personal sau familial, fără mutații genetice de risc, fără iradieri toracice. Screeningul pentru cancerul de sân se face cu ajutorul mamografiei. Există deosebiri de vârstă și frecvența în ceea ce privește efectuarea mamografiei screening între sistemele medicale nord american și european.

În Europa, începerea screening-ului mamografic are loc la 45 ani, iar între 45-69 ani se recomandă o mamografie la 2 ani (cu excepția sânului dens când se recomandă mamografia anual), iar între 70 și 74 ani se recomandă o mamografie la 3 ani.

În Statele Unite, American Cancer Society recomandă o mamografie anual începând de la 45 ani și până la 54 ani. Între 55 și 75 ani se recomandă o mamografie la 2 ani. Între 40 și 44 ani mamografia se recomandă în situații particulare. Pentru femeile cu sâni denși la mamografie se recomandă ecografia mamară sau proceduri imagistice speciale (tomosinteza, rezonanța magnetică).

Medicatia a evoluat spectaculos, atât ca varietate (există forme variate de cancer mamar), cât și ca eficiență.

Sunt prezente și accesibile și în România aceste evoluții terapeutice?

Toate metodele de investigație și terapie ale cancerului mamar sunt prezente și accesibile în România.

Se vorbește despre faptul că la ora actuală 85% dintre cazurile de cancer de sân diagnosticate în stadiu incipient sunt vindecabile. Care este rata de vindecare  a cancerului la sân?

Rata de supraviețuire în cancer este o cifră statistică care nu se referă la cazul particular al unei persoane. Ea este în funcție de stadiul bolii în momentul depistării și se estimează de obicei la 5 ani. În funcție de stadiul bolii, cancerul mamar poate fi clasificat în:

  • localizat la sân,

  • extins regional (ganglionii limfatici axilari)

  • extins la distanță.

Rata de supraviețuire la 5 ani pentru formă localizată este de 99%, pentru cea regională 86%, iar pentru cea extinsă la distanță, 27% (statistică American Cancer Society). Sunt anumite forme particulare de cancer (triplu negativ) care au un prognostic mai rezervat.

În ce stadiul ajung pacientele la tratament? Câte dintre paciente ajung să fie diagnosticate într-o fază incipientă, fază care asigură supraviețuirea maximă?

Unele femei ajung în faze incipiente de boală, altele ajung în faze avansate. Depistarea în faze precoce este o condiție a speranței de vindecare. În general, în România, se consideră că prima prezentare la medic, pentru un cancer de sân, se face tardiv. O campanie publică de conștientizare și un program național de depistare (screening) ar juca un rol decisiv în depistarea precoce.

Se simte un efect în plan larg al programelor de prevenție, de screening?

În România nu există un program național de screening pentru depistarea precoce a cancerului de sân. Ca de altfel nici pentru cancerul colului uterin. Screening-ul efectuat este oportunistic, adică se investighează cine se prezintă. Succesul unui program de screening depinde de acoperirea unei populații cât mai numeroase de femei eligibile. Mediul rural este defavorizat. În mediul urban se fac mai multe mamografii decât ar fi recomandate.

Care sunt cele mai comune simptome?

Cea mai comună formă de prezentare a cancerului mamar este tumora sau un nodul sesizat la nivelul sânului. Tumora este mai ușor de sesizat și mai precoce la o femeie cu sânii mici și mai dificil și mai tardiv la o femeie cu sânii mari. Alteori mamelonul poate fi retras sau se pot palpa ganglioni măriți la subraț sau sânul poate fi asimetric. Unele femei care alăptează pot sesiza o înroșire a sânului, fără a avea însă febra. Poate fi o formă de cancer inflamator. Rareori se observă o scurgere sanghinolentă prin mamelon. Simptomele (durerea) sunt de obicei absente.

Când este necesar ca pacientele să vină la doctor?

Când remarcă o modificare survenită la nivelul sânului, pe care nu o cunoșteau anterior. Pentru femeile tinere ale căror mame au fost tratate pentru cancer de sân la o vârstă tânără, înainte de 40 ani, unde există suspiciunea unei posibile transmisii genetice, se recomandă un screening ecografic care să înceapă cu 10 ani înaintea vârstei de debut a cancerului la mama. Ecografia trebuie făcută de specialiști cu experiență.

Se pare că este în creștere numărul pacientelor care ajung la clinica dumneavoastră pentru a investiga o afecțiune diagnosticată eronat și sunt diagnosticate cu cancer de sân. În practica terapeutică, îndelungată și remarcabilă, a domniei voastre, ați întâlnit o creștere a cazurilor din această categorie de paciente și dacă da, care ar fi în explicația?

Numărul crescut al femeilor care se prezintă la clinica Nativia pentru o patologie mamară se datorează preocupării noastre pentru această patologie căreia îi acordăm o mare parte a timpului nostru și în care am căpătat o experiență. În urmă cu mai mulți ani am publicat prima monografie, cu participare internațională, care a susținut tratamentul chirurgical conservator al cancerului mamar în România. Astăzi acest tratament este un standard. Succesul depistării și tratării cancerului de sân îl reprezintă munca în echipa. În clinica Nativia oferim posibilitatea unor investigații imagistice de calitate (mamografii, ecografii), biopsii mamare, precum și consultații chirurgicale, de radioterapie, genetică. De multe ori ne este solicitată a două opinie.

În ce măsură este accesibil tratamentul personalizat pentru fiecare dintre pacientele cu cancer la sân?

Un diagnostic corect, stabilit într-o echipă multidisciplinară, permite un tratament personalizat.

Vorbiți-mi despre campania pe care o derulează clinica Nativia în luna dedicată prevenției cancerului mamar. Ce a determinat această ințiativă și la ce rezultate vă așteptați?

Este o campanie de conștientizare, de captare a atenției asupra acestei patologii, care este cea mai frecventă afecțiune oncologică a femeii și care dacă este depistată precoce poate fi vindecată. Este metodă de educație pentru sănătate care face parte din atribuțiile nostre medicale.

Aveți în plan și alte proiecte de acest gen, dedicate femeilor afectate de această groaznică maladie?

Da. Intenționăm să organizăm campanii de conștientizare și pentru depistarea precoce a stărilor precanceroase ale colului uterin și pentru vaccinarea împotriva infecției HPV, cauza cancerului de col uterin.

În luna octombrie, la fiecare ecografie sau mamografie efectuată în clinică, Nativia donează una pentru o femeie din Asociația Samas care are nevoie.

Medic primar obstetrică-ginecologie Profesor universitar Doctor în științe medicale

Citește și:

Tot ce trebuie să știi despre cancerul de vezică urinară

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Cancerul de sân