Ai sâni denși? Ce este densitatea sânilor și de ce este importantă?

O mamografie arată cât de denși sunt sânii tăi. Când obțineți rezultatele mamografiei, vi se poate spune, de asemenea, dacă sânii dumneavoastră au densitate mică sau mare. Femeile cu sâni denși au un risc mai mare de a face cancer la sân.

Care sunt părțile pieptului?

Sânul unei femei are trei tipuri de țesut:

  • Țesutul fibros ține țesutul mamar în poziție.
  • Țesutul glandular este partea din sân care produce laptele, numită lobi, și tuburile care transportă laptele către mamelon, numite canale. Împreună, țesutul fibros și glandular se numește țesut fibroglandular.
  • Țesutul gras umple spațiul dintre țesutul fibros, lobi și conducte. Oferă sânilor dimensiunea și forma lor.

Ce este densitatea sânilor?

Densitatea sânilor reflectă cantitatea de țesut fibros și glandular din sânii unei femei, comparativ cu cantitatea de țesut gras din sâni, așa cum se vede pe o mamografie.

Potrivit Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, într-un raport de mamografie, densitatea sânilor este atribuită uneia dintre următoarele patru categorii:

  • Sânii sunt aproape în întregime grași (aproximativ 10% dintre femei).
  • Câteva zone de țesut dens sunt împrăștiate prin sâni (aproximativ 40% dintre femei).
  • Sânii sunt uniform dens (aproximativ 40% dintre femei).
  • Sânii sunt extrem de denși (aproximativ 10% dintre femei).

Se spune că femeile din primele două categorii au sânii cu densitate mică, non-densă sau grasă. Celelalte două categorii au sânii cu densitate mare sau densă. Aproximativ jumătate dintre femeile care au 40 de ani sau mai mult au sâni denși.

De ce este importantă densitatea sânilor?

Risc de cancer mamar

Femeile cu sâni denși au șanse mai mari de a face cancer la sân. Cu cât sânii sunt mai denși, cu atât riscul este mai mare. Pacienții cu cancer de sân care au sânii denși nu sunt mai predispuși să moară din cauza cancerului de sân decât pacienții cu sânii mai puțin denși.

Discutați cu medicul dumneavoastră despre riscul personal de a face cancer de sân. Sânii densi sunt doar unul dintre mai mulți factori de risc pentru cancerul de sân. Medicul dumneavoastră se va gândi, de asemenea, la alți factori, cum ar fi vârsta și istoricul familial.

Diferite teste pot fi capabile să găsească unele tipuri de cancer care sunt omise pe o mamografie. Medicul dumneavoastră vă poate sugera unul dintre aceste teste:

  • Ecografie mamară. Un aparat care folosește unde sonore pentru a realiza imagini detaliate, numite sonograme, ale zonelor din interiorul sânului.
  • Imagistica prin rezonanță magnetică (RMN). Un fel de scanare corporală care folosește un magnet legat de un computer. Scanarea RMN face imagini detaliate ale zonelor din interiorul sânului.

Discutați cu medicul dumneavoastră despre frecvența cu care ar trebui să faceți screening pentru cancerul de sân și despre testele pe care acestea le recomandă.

Foto: 123RF

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ELLE
Libertatea
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Cancerul de sân