O mamografie arată cât de denși sunt sânii tăi. Când obțineți rezultatele mamografiei, vi se poate spune, de asemenea, dacă sânii dumneavoastră au densitate mică sau mare. Femeile cu sâni denși au un risc mai mare de a face cancer la sân.
Sânul unei femei are trei tipuri de țesut:
Densitatea sânilor reflectă cantitatea de țesut fibros și glandular din sânii unei femei, comparativ cu cantitatea de țesut gras din sâni, așa cum se vede pe o mamografie.
Potrivit Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, într-un raport de mamografie, densitatea sânilor este atribuită uneia dintre următoarele patru categorii:
Se spune că femeile din primele două categorii au sânii cu densitate mică, non-densă sau grasă. Celelalte două categorii au sânii cu densitate mare sau densă. Aproximativ jumătate dintre femeile care au 40 de ani sau mai mult au sâni denși.
Risc de cancer mamar
Femeile cu sâni denși au șanse mai mari de a face cancer la sân. Cu cât sânii sunt mai denși, cu atât riscul este mai mare. Pacienții cu cancer de sân care au sânii denși nu sunt mai predispuși să moară din cauza cancerului de sân decât pacienții cu sânii mai puțin denși.
Discutați cu medicul dumneavoastră despre riscul personal de a face cancer de sân. Sânii densi sunt doar unul dintre mai mulți factori de risc pentru cancerul de sân. Medicul dumneavoastră se va gândi, de asemenea, la alți factori, cum ar fi vârsta și istoricul familial.
Diferite teste pot fi capabile să găsească unele tipuri de cancer care sunt omise pe o mamografie. Medicul dumneavoastră vă poate sugera unul dintre aceste teste:
Discutați cu medicul dumneavoastră despre frecvența cu care ar trebui să faceți screening pentru cancerul de sân și despre testele pe care acestea le recomandă.
Foto: 123RF