Consumul de carbohidrați obișnuiți „crește riscul de cancer de sân cu 20%”
Consumul carbohidraților obișnuiți poate crește riscul de cancer de sân cu 20%, au avertizat experții. Cancerul de sân este cel mai frecvent tip de boală în întreaga lume, majoritatea femeilor care sunt diagnosticate având vârsta de peste 50 de ani.
Atât femeile, cât și bărbații pot face cancer de sân, dar este mai frecvent la femei. Medicii spun că riscul crește odată cu vârsta, dacă ai antecedente familiale, ești supraponderal sau obez, bei alcool sau ai găsit anterior un nodul.
Dar noi cercetări au arătat că anumite alimente ar putea crește riscul de cancer de sân cu aproximativ 20%. Este vorba despre alimente precum cerealele rafinate, care includ orezul alb, făina și pâinea.
Produsele precum cerealele, biscuiții, deserturile și produsele de patiserie sunt toate făcute cu cereale rafinate. De asemenea, cartofii sunt problematici, precum și sucurile de fructe, băuturile îndulcite cu zahăr și deserturile.
Medicii din Franța au spus că femeile care au urmat o dietă „nesănătoasă' pe bază de plante sunt mai expuse riscului.
Pentru studiu, cercetătorii s-au concentrat pe diferența dintre alimentele sănătoase pe bază de plante, cum ar fi cerealele integrale, fructele, legumele, nucile și leguminoasele, în comparație cu carbohidrații „nesănătoși'.
Pe baza a peste 65.000 de femei în postmenopauză care au fost urmărite timp de mai bine de două decenii, medicii au descoperit că cele care au mâncat mai sănătos aveau un risc cu 14% mai mic de cancer de sân.
Cei care au consumat o dietă „nesănătoasă' pe bază de plante au avut un risc de îmbolnăvire cu 20% mai mare, constatările fiind consecvente pentru toate subtipurile de cancer de sân.
Sanam Shah, doctorand la Centrul de Cercetare în Epidemiologie și Sănătatea Populației de la Universitatea Paris-Saclay a declarat potrivit The Sun: „Aceste constatări subliniază faptul că creșterea consumului de alimente vegetale sănătoase și scăderea consumului de alimente vegetale și alimente de origine animală mai puțin sănătoase ar putea ajuta la prevenirea toate tipurile de cancer de sân'.
Femeile studiate au fost nevoite să completeze chestionare de dietă pentru o medie de 21 de ani.
Pe parcursul studiului, 3.968 de femei au fost diagnosticate cu cancer de sân.
Medicii au spus că analiza ratelor de îmbolnăvire în rândul femeilor cu diete diferite a relevat diferențe semnificative în riscul de cancer în rândul celor cu planuri de alimentație sănătoase și nesănătoase.
Cu toate acestea, ei subliniază că o dietă pe bază de plante nu echivalează cu o dietă vegană sau vegetariană, ci mai degrabă descrie un accent general pe alimentele pe bază de plante în detrimentul alimentelor pe bază de animale.
Descoperirile sugerează că reducerea anumitor carbohidrați ar putea fi utilă atunci când vine vorba de prevenirea cancerului. Dar Shah a spus că este nevoie de cercetare pentru a evalua legăturile dintre dietă și riscul de cancer în diverse populații, în special pentru a determina cauzalitatea.