De ce fac bărbații cancer de prostată: cel mai important risc

Atenție: băieții femeilor purtătoare a genei BRCA, cea care e legată de cancerul de sân, au risc mai mare de îmbolnăvire de cancer de prostată. Se recomandă monitorizare activă pe tot parcursul vieții.

Cancerul de prostată, specific sexului masculin, ocupă locul 4 ca frecvență în topul tuturor afecțiunilor maligne: anul trecut, au fost înregistrate în lume aproape 1,3 milioane de cazuri noi.

Bărbații trecuți de 50 de ani, control obligatoriu

Prostata este o glandă de mărimea unei alune, situată sub vezica urinară. Rolul acesteia este de a furniza una dintre substanțele componente ale spermei, de a asigura transferul fluidul seminal, dar și producerea spermei. Cauzele cancerului de prostată nu se cunosc cu exactitate, însă specialiștii menționează printre factorii de risc vârsta înaintată, fumatul, excesul de grăsimi și moștenirea genetică. Mult mai expuși sunt bărbații trecuți de 50 de ani, iar probabilitatea de a face o afecțiune malignă de prostată crește și mai mult la fiecare decadă după această vârstă.

În plus, dacă mama unui bărbat are cancer de sân, atunci acesta are risc mai mare de a face cancer de prostată. Acest lucru apare la purtătorii modificărilor BRCA, iar aceste persoane ar trebuie să respecte programele de check-up recomandate de medic', spune Prof. Dr. Saadettin Eskicorapci, unul dintre cei mai buni urooncologi din Turcia, din cadrul Spitalului Universitar ACIBADEM Atakent.

Unul dintre testele de referință pentru bărbați este testul PSA (antigenul prostatic specific), care se dozează foarte simplu din sânge. Valorile PSA pot fi un indicator pentru prezența unei tumori maligne la nivelul glandei prostate. Corelat cu tușeul rectal, biopsia și alte teste, poate contura diagnosticul de cancer, care se analizează în cazul comisiilor urooncologice multidisciplinare din care fac parte specialiști în urologie, oncologie, chirurgie,  anatomopatologie, imagistică și medicină nucleară.

În stadiile 1 și 2, cancerul de prostată afectează doar glanda, în stadiul 3, a depășit limitele prostatei, iar în stadiul 4, afectează și țesuturile din jur. De asemenea, un cancer de prostată se poate extinde către nodulii limfatici sau alte organe și poate da metastaze osoase. Cancerul de prostată se tratează cu succes în stadiile 1 și 2. Însă specialiștii insistă asupra selectării cu atenție a cazurilor în care trebuie făcută neapărat operația.

În funcție de stadiul bolii, pe lângă intervențiile chirurgicale asistate robotic, medicii pot recomanda terapia medicamentoasă și radioterapia.

Foto: Shutterstock

Citește și:

Semnele apărute la nivelul mâinilor care pot anunța cancerul pulmonar. Schimbările pe care trebuie să le iei în calcul

Dan Chișu, diagnosticat cu cancer de piele de 3 ori în 5 ani

Carcinomul bazocelular nu reprezintă pericol pentru viață. Ce trebuie să știi despre cele 3 forme ale cancerului de piele

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Cancerul de sân