Slabeste fara riscuri

slabit

Obezitatea si supraponderalitatea sunt mai mult decat o problema de frumusete. Kilogramele in plus sunt factori de risc in numeroase afectiuni cronice, inclusiv cardiovasculare, cancer, diabet si osteoartrita. Din nefericire, cand incercam sa scapam de ele, nu alegem si calea cea mai sanatoasa.

De exemplu, renuntand la mese si adoptand o cura de slabire, putem obtine rezultatul dorit, dar numai pentru moment. In jur de 95% dintre cei care slabesc cu ajutorul unei cure se ingrasa la loc, uneori chiar mai mult decat inainte, in doar cativa ani.

Limitarea severa a consumului de alimente priveaza trupul si mintea de "combustibilul" necesar pentru a functiona la capacitate maxima. In plus, organismul percepe lipsa hranei ca pe o stare de semiinfometare si conserva grasimea ca pe o sursa de energie pentru "vremuri grele".

Nu mai vorbim despre cazul in care dietele prelungite pot duce la aparitia unor boli grave, precum bulimia sau anorexia. Unele medicamente pentru slabit pot fi cauza unor complicatii medicale serioase si nici macar chirurgia plastica nu ofera solutii permanente impotriva greutatii excesive si a obezitatii.

Cauza ascunsa

De ce nici una dintre metodele de slabire nu da rezultate permanente? Pentru ca acestea nu elimina cauza ascunsa a greutatii excesive: digestia proasta. Aceasta, impreuna cu predominanta glucidelor in diete si sensibilitatile alimentare provoaca atat pofte, cat si deficite importante de substante nutritive si chiar toxicitate.

Vestea buna e ca, pentru a slabi, nu este nevoie sa te infometezi sau sa faci ore-n sir exercitii fizice, ci sa mananci corect si sa fii o persoana activa, in general. Cand alimentele nu sunt corect descompuse in sistemul nostru digestiv, organismul ramane fara nutrientii esentiali. Reactia la aceasta privatiune este pofta alimentara fata de alimentele lipsa.

Mancam mai mult, dar tor subnutriti suntem, continuand, in schimb, sa ne ingrasam. Cantarim prea mult pentru ca mancam alimente lipsite de valoare nutritiva si greu de digerat. Slabitul are prea putin de-a face cu reducerea numarului de calorii, infometarea sau vointa. Cei care se bazeaza pe aceste tactici nu reusesc aproape niciodata sa-si atinga obiectivul de a scadea in greutate. Sau reusesc pe termen scurt.

Adevaratul secret al pierderii in greutate este folosirea enzimelor, care asigura o digestie corecta si previn aparitia poftelor, alaturi de adoptarea unui regim alimentar alcatuit in functie de intolerantele alimentare ale fiecaruia. Uneori, simpla limitare sau eliminare a zaharurilor si cerealelor din alimentatie poate fi suficienta, fara ca ea sa fie insotita de numararea obsesiva a caloriilor din fiecare inghititura.

Intoleranta (sensibilitatea) la carbohidrati este un factor major de risc pentru greutatea excesiva si obezitate. Aceasta inseamna ca organismul nostru nu poate descompune alimentele bazate pe carbohidrati si este diferita de alergia alimentara, care poate fi detectata de medici prin prezenta de anticorpi.

Simptomele acestei sensibilitati alimentare sunt variate, de la dureri abdominale, balonari, la dureri de cap, "guturaiuri", tuse cronica, astm, tulburari de dispozitie si deficit de atentie. Ironia este ca alimentele la care suntem sensibili sunt tocmai acelea de care ne este pofta cel mai tare. Intrucat organismul nu poate descompune corect alimentele, ne indeamna sa mancam cat mai mult si, evident, sa… ne ingrasam.

Poftele reprezinta si principalul motiv pentru care majoritatea curelor de slabire dau gres. Aici intervine enzimoterapia, care prin favorizarea digestiei complete si absorbtiei mai bune a substantelor nutritive din alimente duce la disparitia poftelor.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Loading...
Recomandari
Libertatea
Doctorul Zilei
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Dieta