Rețeta secretă a italienilor: cacio e pepe

Rețeta secretă a italienilor cacio e pepe

Dacă ați călătorit prin lume – și ne referin la Italia în acest caz – atunci e mai mult ca sigur că v-ați bucurat de magnificele preparate culinare naționale pe bază de paste. Și poate că, la revenirea în țară, ați încercat să le reproduceți. Nu au același gust? Normal… Unele secrete sunt bine păzite. Dar noi îți dezvăluim cum să prepari delicii italiene la tine acasă: cacio e pepe.

Este una dintre cele mai simple rețete, una clasică, de bază. Căreia îi vom aduce unele îmbunătățiri care o vor face și mai spectaculoasă. Pe lângă paste, brânză și piper, îi vom adăuga unt, ulei de măsline și lămâie. Nu are cum să nu fie și mai bună!

Cacio e pepe se prepară cu spaghete, pentru că acest fel de mâncare are nevoie de paste lungi și subțiri, care să se „îmbrace' în sos. Reușita rețetei depinde însă nu atât de autenticitatea spaghetelor cât de cea a brânzeturilor folosite. Neapărat italiene: Pecorino Romano și Grana Padano. Prima pentru a obține sosul cremos și mătăsos (fiind un tip de brânză care se topește foarte bine) iar  a doua pentru a desăvârși preparatul, fiind pusă deasupra, la final. Celălalt ingredient esențial este piperul, care trebuie să fie negru și proaspăt măcinat.

Începe prin a fierbe pastele într-un vas cu apă în care adaugi sare cu generozitate. Oprește fierberea când ele sunt al dente, adică înainte cu două minute de timpul de fierbere indicat pe ambalaj. Scurge-le și păstrează o cană de apă în care au fiert. Este foarte importantă pentru reușita sosului!

Transferă spaghetele scurse într-o tigaie antiaderentă, adaugă unt și jumătate din cantitatea de apă în care au fiert. Lasă focul mic spre mediu și amestecă ușor până se topește untul. Lasă focul și mai mic și adaugă brânza Grana Padano și piperul. Amestecă pentru ca spaghetele să se îmbrace în acest sos. Așteaptă până ce sosul se îngroașă ușor. Acesta este semnul că s-a terminat gătirea. Ia tigaia de pe foc și adaugă tușa finală: o cantitate generoasă de brânză Pecoriono Romano rasă. Stoarce și zeama de la o lămâie sau limetă. Servește pastele fierbinți, stropite cu ulei de măsline, cu piper presărat și cu o felie de lămâie deasupra. O bunătate!

Foto: 123rf

Citeste si:

Deliciosul pui cu curry gătit în stil indian

 

 

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
TV Mania
Sfatul parintilor
Mai multe din Culinar