Rețetă salată de vinete delicioasă. Care este SECRETUL pentru a nu fi amară?
Una dintre cele mai bune salate nelipsite de pe mesele românilor este salata de vinete. Se consumă ca aperitiv alături de alte produse, cum ar fi brânză, ouă sau roșii. Este super ușor de făcut și incredibil de deliciosă.
Cu toate acestea, mulți o servesc ca un prânz ușor cu pâine și roșii proaspete. Oaspeții care nu sunt familiarizați cu bucătăria românească pot rămâne plăcut surprinși de gustul inedit al salatei de vinete.
Ingredientele sunt foarte puține la număr, aveți nevoie de 2-3 kg de vinete, o ceapă crudă tocată mărunt, sare și ulei. Unora le place cu maioneză, însă nu este obligatoriu.
Mod de preparare – salată de vinete
Vinetele se pot coace la cuptor sau pe grătar.
Se așează pe o foaie de copt vinetele, se fac câteva găuri în ele cu o furculiță, acesta fiind un pas foarte important. Dacă nu sunt făcute aceste găuri, riscul să explodeze în cuptor este major. Ele trebuie coapte foarte bine, timp de aproximativ 45 de minute, întorcându-le la fiecare 15 minute. Odată ce s-au copt, trebuie lăsate să se răcească complet.
Odată răcite, se pot curăța. Dacă sunt coapte suficient, coaja ar trebui să se desprindă cu ușurință. Este important să fie îndepărtată toată coaja închisă la culoare. Ulterior, se transferă într-o strecurătoare peste un castron și se lăsă la scurs timp de aproximativ 20 de minute, pentru ca salata să nu fie plină de apă.
Pentru ca produsul final să nu fie amar, trebuie să ținem cont de instrumentul cu care tocăm vinetele. Secretul constă în utilizarea unui cuțit de plastic sau de lemn pentru ca acestea să nu se oxideze.
Multe gospodine aleg să pună vinetele într-un robot de bucătărie, adăugând ceapa, sarea și uleiul până se omogenizează. Altele, toaca vinetele manual și le amestecă cu celelalte ingredinte folosind o lingură de lemn până se omogenizează, evitând din nou oxidarea și riscul de a fi salata amară. Se lasă la rece timp de 30 de minute înainte de servire.
Cu ce se pot servi vinetele?
În afară de pâine normală sau prăjită și niște roșii feliate, există cu siguranță alte variante perfecte, cum ar fi: lipie, biscuiți sărați, batoane de morcov, felii de castraveți, tortilla chips. Acest fel de mâncare este unul vegan, fără gluten și fără nuci, deci este perfect pentru toată lumea!
Foto: 123RF