Pui rumenit la cuptor
:quality(75)/https://www.avantaje.ro/wp-content/uploads/2015/09/pui-rumenit-la-cuptor.png)
4 porții gata în 1 oră și 25 minute, 253 calorii per porție, 7 g grăsimi, 0 g carbohidrați
Ce ingrediente îți sunt necesare pentru prepararea puiului rumenit la cuptor
– 1 pui de circa 1,3 kg
– 1 lămâie, tăiată sferturi
– 6 crenguțe de cimbru
– 2 linguri ulei de măsline
– 1 portocală, tăiată segmente
Cum prepari puiul rumenit la cuptor
1 Încinge cuptorul la semnul 6/200°C. Pune lămâia și 4 crenguțe de cimbru în cavitatea/interiorul puiului. Presară puiul cu sare și piper și unge cu ulei. Presară cimbrul rămas pe deasupra. Așază puiul în vasul rezistent la cuptor și toarnă 150 ml apă; pune portocala de jur-împrejur.
2 Dă la cuptor 20 min. Micșorează temperatura la semnul 3/160°C și continuă să ții la cuptor 1 oră sau până când carnea se pătrunde. Testează să vezi
dacă e făcut: fă o crestătură în partea cea mai groasă și dacă zeama care se scurge e limpede înseamnă că friptura e gata!
3 Acoperă cu folie de aluminiu și lasă deoparte să se „odihnească 10 min înainte de a porționa și servi.
Ponturi
✱ Sos delicios
Degresează sosul din tavă și toarnă 500 ml supă limpede de pui și 1 linguriță amidon diluat cu apă rece. Fierbe 10 min, amestecând cu telul ca să se desprindă tot ce e în tavă, până când se îngroașă. Strecoară prin sită, adaugă un cub de unt și servește.
✱ Picant
Înainte de a-l da la cuptor, unge puiul cu amestec de boia iute și 100 ml iaurt natur.
* Nu ai timp de făcut sos?
În acest caz e de ajuns să torni în tava de copt 200 ml vin alb sec și să folosești sucurile din tavă ca sos.
✱ Supă limpede de pui
Pune toate oasele la fiert, cu 2 morcovi, 1 ceapă, 1 codiță de țelină, piper boabe, 1 linguriță sare și fierbe înăbușit, la foc mic 2-4 ore.