Preparat festiv pentru Revelion: file de păstrav cu piure cu măsline
Tradiția spune că în noaptea de Revelion este bine să mănânci pește pentru ca în Noul An să te strecori printre necazuri așa cum alunecă peștele în apă. Și chiar dacă este doar o superstiție, până la urmă printre atâtea mâncăruri grele care au fost consumate de la Crăciun, peștele este binevenit.
Și pentru că noaptea de Anul Nou este una specială, festivă, la fel ar trebui să fie și preparatul din pește ce va fi servit. Ne-am gândit să vă propunem unul care răspunde acestor exigențe: file de păstăv cu piure cu măsline. Un preparat fin, delicat, cu un gust surprinzător, pus în evidență de sosul cu care este servit. Rețeta este pentru patru persoane, dar o poți multiplica în funcție de numărul invitaților alături de care vei trece în noul an.
Ingrediente necesare pentru deliciosul file de păstrav cu piure cu măsline
Ai nevoie de:
- patru fileuri de păstrăv
- patru cartofi medii
- zece măsline verzi
- două linguri de ulei de măsline
- sare
- piper negru
- fulgi de chilli;
Pentru sos
- două roșii bine coapte
- un grăunte de usturoi
- un fir de busuioc și unul de tarhon
- câteva fire de pătrunjel
- un vârf de linguriță de coriandru măcinat
- trei linguri de suc de lămâie
- patru linguri de ulei de măsline de bună calitate
- sare și piper
Cum prepari fileul de păstrăv
Cu o zi înainte de a găti peștele, pregătește sosul: taie roșiile în rondele și unge-le cu ulei, apoi frige-le pe grătar. Taie usturoiul felii și pune-l într-un castron. Peste usturoi pune feliile de roșii fripte (nu uita să le decojești!) și presară sare.
După ce s-au răcit, pasează-le bine, pentru a obține un piure. Adaugă ierburile tocate mărunt, coriandrul, sucul de lămâie și piperul. Toarnă uleiul în fir subțire și amestecă (așa cum procedezi pentru maioneză). Potrivește gustul de sare, la final. Acoperă castronul cu folie și păstrează la frigider până a doua zi, când vei prepara peștele și piureul.
Usucă bine fileurile de păstrăv cu prosop de hârtie, asezonează-le cu sare, piper și fulgi de chilli, apoi unge-le cu ulei de măsline pe ambele părți. Încinge tigaia și pune peștele la prăjit, mai întâi pe partea cu piele. Întoarce-le fileurile și prăjește-le și pe cealaltă parte. Scoate-le pe hârtie absorbantă pentru a elimina surplusul de ulei.
Fierbe cartofii tăiati cuburi în apă cu sare, scurge-i dar mai păstrează puțină apă în care au fiert. Cu ajutorul mixerului prepară un piure fin, în care adaugi măslinele tocate mărunt, uleiul de măsline, sarea și piperul.
Pune în fiecare farfurie două linguri de piure sub formă de grămăjoară, iar deasupra ei peștele. Toarnă peste fiecare bucată de pește câte două linguri de sos.
Citește și
Rețetă de salată boeuf. Cele mai bune rețete de salată Boeuf
Foto: shutterstock