Prăjitură de piersici… cu fundul în sus!
Americanii le spun 'upside-down' cake, dar noi ne jucăm mai mult cu cuvintele. Iată cât de simplu se face o prăjitură de piersici delicioasă, cu fundul în sus!
* 4-6 porții * timp de pregătire 20 de minute * timp de coacere 30 de minute
INGREDIENTE
6 piersici mari, proaspete,
2/3 ceașcă de zahăr brun
2 linguri unt de prăjituri (nesărat)
1 ceașcă făină
½ linguriță bicarbonat de sodiu
½ linguriță scorțișoară măcinată
¼ linguriță de sare
1 ou
1 linguriță esență de vanilie
1 linguriță esență de migdale
½ ceașcă lapte
MOD DE PREPARARE
1. Umple o oală mare cu apă pe care o pui la fiert. Când ajunge la punctul de fierbere, pune piersicile și lasă-le la fiert timp de un minut, până se frăgezesc cojile. Mută-le apoi într-un bol cu apă rece și lasă-le să se răcească. După ce s-au răcit, decojește-le și taie-le felii.
2. Într-o tigaie cu margine înaltă – sau o oală care intră și la cuptor – toarnă jumătate din cantitatea de zahăr brun cu o lingură de unt. La foc mediu, lasă să se coacă timp de 3-4 minute, până ce zahărul se topește. După ce s-a topit, adaugă feliile de piersici, apoi poți lua tigaia de pe foc.
3. Într-un castron separat amestecă toate ingredientele uscate – fără zahăr.
4. într-un alt bol – de preferat unul mare – mixează restul de zahăr cu untul până se combină, apoi adaugă și oul. Adaugă și esența de vanilie și ce de migdale, cu mixerul la viteză medie. După ce s-au amestecat aceste ingrediente poți adăuga și laptele.
5. Adaugă la amestec ingredientele uscate, puțin câte puțin, până ce se incorporează în întregime.
6. toarnă amestecul peste piersici și dă oala la cuptor pentru 20-25 de minute, la 190 de grade Celsius. Poți testa aluatul cu o scobitoare ca să vezi dacă s-a făcut.
7. După ce ai scos oala de la cuptor și s-a răcit 10 minute, întoarce-o deasupra unei farfurii mari – pe care să se așeze prăjitura. Dacă s-a lipit vreo piersică de oală, ia-o cu un cuțit și așaz-o la locul ei.
Poftă bună!