Napii, beneficiile surprinzătoare pentru sănătate
Napii sunt o legumă rădăcinoasă asociată în mod obișnuit cu cartofii sau sfecla, dar cele mai apropiate rude ale lor sunt ridichile și rucola. Atât rădăcina albă și purpurie, cât și frunzele verzi sunt comestibile. Se crede că napii sunt originari din estul Asiei, dar a fost cultivat pe scară largă în jurul Imperiului Roman, iar în prezent este cultivat și consumat în zonele temperate din întreaga lume.
Napii sunt disponibili pe tot parcursul anului, dar sunt cei mai buni toamna, când legumele mature sunt proaspete, și primăvara, când sunt încă mici și dulci. Napii mai mari și mai copți dezvoltă pielițe mai dure, care pot lăsa un gust amar și necesită decojire. Au o aromă mai puternică decât cei tineri, dar sunt grozavi pentru piure sau pentru a fi adăugați în supe și tocănițe. La fel ca majoritatea legumelor rădăcinoase, napii sunt o modalitate rezistentă și ieftină de a păstra produse la îndemână pe tot parcursul iernii.
Cum să gătești napi?
Contrar părerii convenționale, napii pot fi consumați cruzi, tratându-i ca pe ridichi. Napii mici pot fi tăiați în felii și serviți ca crudități cu sos, sau tăiați în felii și adăugați în salate pentru un gust crocant și ușor iute. De asemenea, îi puteți folosi pentru o salată de sine stătătoare, doar taie-i în felii subțiri și stropește-i cu dressingul preferat. La fel ca și morcovii, îi puteți decoji sau nu, în funcție de preferințe, dar cu cât pielea este mai groasă, cu atât mai probabil va trebui să o decojești.
Napii sunt mai des serviți gătiți decât cruzi și se pretează la o varietate de preparate. După ce îi clătești, taie pur și simplu frunzele atașate, taie rădăcinile care atârnă și prepară-i după cum dorești. Napii sunt delicioși prăjiți (un proces care le concentrează aroma dulce), piure, la cuptor, adăugați în supe sau tocănițe sau chiar tăiați în bastonașe și coapte ca o alternativă mai sănătoasă la cartofii prăjiți. Verdețurile pot fi preparate la fel ca și cele de muștar sau de sfeclă – spălate, uscate și sotate în unt sau ulei.
Napii, beneficiile surprinzătoare pentru sănătate
În unele grupuri, se crede că napii au proprietăți de combatere a cancerului. De exemplu, sunt bogați în glucosinolați.
Deși sunt responsabili pentru gustul amar și aroma înțepătoare, aceleași substanțe chimice care conțin sulf se descompun în compuși care s-au dovedit a înfometa tumorile în laboratoare. Cu toate acestea, studiile efectuate pe oameni au arătat rezultate mixte’, afirmă Institutul Național de Cancer din SUA.
Un studiu german, publicat în Molecular Nutrition and Food Research în 2009, a sugerat că au avut un efect puternic în combaterea cancerului la animale. Și a fost catalogat drept anticancerigen într-o analiză din 2018 publicată în Asian Pacific Journal of Cancer Prevention.
Dar dieteticianul înregistrat Dr. Duane Mellor, de la Universitatea Aston din Birmingham, a declarat că acești compuși pot arăta mai bine într-o eprubetă decât sunt în realitate.
„Deoarece mulți dintre napi sunt înrudiți cu varza, ei conțin compuși similari, care s-au dovedit a avea proprietăți interesante în eprubetă. Cu toate acestea, să spunem la oameni că acești compuși cunoscuți sub numele de glucosinolați pot ajuta la combaterea cancerului ar putea fi un pic cam exagerat', a declarat el, scrie Daily Mail.
Te ajută să îți menții o greutate sănătoasă. Leguma cu buchețele, care înainte de sosirea cartofului era una dintre principalele surse de hrană pentru mulți oameni, s-ar putea să nu fie primul aliment dietetic care îți vine în minte. Dar napii sunt o modalitate bună de a reduce numărul de calorii și pot chiar înlocui cartofii, potrivit Dr. Mellor.
„Napii pot fi o legumă bună de amestecat cu cartofii în piure pentru a reduce conținutul de calorii și carbohidrați, ceea ce poate ajuta unele persoane în atingerea obiectivelor lor de sănătate”.
Leguma rădăcină conține doar aproximativ 28 kcal la 100 g. În comparație, un cartof conține de trei ori mai mult, cu aproximativ 75kcal la 100g.
Dar nu doar caloriile sale scăzute susțin o greutate sănătoasă. De asemenea, leguma poate contribui la controlul apetitului, ajutându-te cu controlul porțiilor.
Napii nu au amidon precum cartofii și au un indice glicemic scăzut, ceea ce înseamnă că nu are un impact atât de rapid asupra nivelului de zahăr din sânge.
Stimulează imunitatea. Plini de vitamina C, napii, dacă sunt consumați în cantități suficient de mari, au capacitatea de a stimula sistemul imunitar. Vitamina C nu s-a dovedit a fi un tratament eficient pentru a îndepărta răceala, dar o deficiență ar putea face ca organismul nostru să lupte mai greu împotriva infecțiilor, spun specialiștii.
Doar 100 g de napi conțin 21 mg de vitamina C, adică jumătate din cantitatea zilnică recomandată. Deși putem obține vitamina C și din portocale, ardei și roșii, legumele de iarnă de sezon sunt la fel de bune.
„Este posibil ca napii să nu facă o salată grozavă. Dar poate că ar trebui să ne gândim să consumăm o gamă mai largă de legume pentru a spori beneficiile pentru sănătate ale dietei noastre prin creșterea varietății. Acest lucru ar putea însemna să mâncăm mai multe legume de sezon și unele legume de care noi, ca societate, am uitat', a mai spus Dr. Mellor, potrivit sursei citată anterior.
Napii sunt buni pentru inima ta. Consumul de napi ar putea, de asemenea, să îți ajute inima. Pentru că napii sunt plini de minerale, cum ar fi potasiul. În 100 g de napi se găsesc 191 mg de potasiu, ceea ce reprezintă cinci procente din doza zilnică sugerată.
Napii fac parte, de asemenea, din dieta DASH, concepută științific pentru a ajuta la controlul tensiunii arteriale și pentru a opri hipertensiunea. Leguma rădăcinoasă se află pe lista cu alte legume pline de potasiu, inclusiv varza, cartofii și varza kale.
Alimentele bogate în potasiu pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale, potrivit organizației caritabile Blood Pressure UK.
Iar tensiunea arterială ridicată poate duce la atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale. Adulții au nevoie de 3.500 mg de potasiu pe zi pentru a se menține sănătoși, ceea ce este posibil doar printr-o alimentație sănătoasă.
Foto: 123RF