Motivul pentru care ouăle de struț sunt rar consumate. Cat durează fierberea lor?
Struții depun cele mai mari ouă de pe pământ. În mod oficial. În medie, un ou de struț are aproximativ 15 cm lungime și 15 cm lățime și cântărește de aproximativ două ori greutatea unei mingi de baschet.
La fel ca un ou de găină, un ou de struț va conține un embrion de pui doar dacă oul a fost mai întâi fertilizat de un struț mascul. În caz contrar, veți găsi în interiorul său doar albuș și un gălbenuș imens. Dimensiunea gălbenușului este egală cu aproximativ 24 de gălbenușuri de pui! Așadar, un ou de struț poate hrăni cu ușurință o întreagă echipă de 10 persoane.
Dar ouăle de struț nu sunt chiar atât de comestibile. Cei care le-au încercat spun că au un gust foarte asemănător cu cel al ouălor de găină: gras, untos și cam dulceag. Însă aroma este mai intensă. De asemenea, sunt mai bogate în magneziu și fier decât ouăle de găină, dar conțin mai puține vitaminele A și E. Un ou de struț are aproximativ 2.000 de calorii, în timp ce un ou de găină mediu, doar 75 de calorii.
Sunt greu de gătitul și de mâncatul, așa că este puțin probabil să fie servite la micul dejun în fiecare zi. Coaja lor este extrem de groasă. Chiar dacă un om cu greutate medie se urca pe ouă cu ambele picioare acestea nu se vor sparge. De aceea, cei care vor să gătească o omletă folosind un ou de struț, vor avea nevoie de un burghiu sau de un ciocan. Și, de asemenea, de o tigaie foarte mare în care să încapă un ou de această mărime. Fierberea oului va dura aproape 90 de minute!
Dar acest lucru nu îi împiedică pe unii gurmanzi să cumpere și să gătească această delicatesă. Astăzi, creșterea comercială a struților se dezvoltă în întreaga lume. Fermierii cresc păsările și colectează ouăle de la femelele de struț pentru a le vinde. În SUA, prețul mediu pentru un ou de struț este de aproximativ 30 de dolari, scrie Bright Side.
Deși consumul de ouă de struț poate să nu fie foarte convenabil, arheologii au găsit dovezi că oamenii au descoperit multe moduri practice și artistice de a folosi coaja ouălor de struț cu peste 100.000 de ani în urmă. Diferite culturi antice le foloseau ca piepteni de olar, vârfuri de săgeți și alte unelte. În Africa, oamenii foloseau cojile pentru a stoca și transporta lichide precum apa sau vopseaua.
Foto: 123RF