Mâncăruri de post delicioase – Ce poți mânca în Postul Crăciunului
:contrast(8):quality(75)/https://www.avantaje.ro/wp-content/uploads/2018/11/mancare-de-post.jpg)
Azi, 13 noiembrie, sărbătorim Lăsatul Secului pentru Postul Crăciunului.
Postul Crăciunului începe miercuri 14 noiembrie și va ține până în seara de Ajun, 24 decembrie. Din rânduielile bisericeşti aflăm că se lasă sec pe 14 noiembrie, iar postul începe pe 15 noiembrie. Însă, anul ăsta data de 14 noiembrie cade miercuri, așa se lasă sec cu o zi mai devreme, adică pe 13 noiembrie.
În Postul Crăciunului nu se consumă produse pe bază de carne, ouă, lactate și nici pește decât în zilele cu dezlegare. De asemenea, nu se consumă nici untdelemn sau vin, cu excepția zilelor de luni, miercuri și vineri când este prăznuit vreun mare sfânt, însemnat în calendar cu cruce neagră.
Dacă te-ai decis să-l ții, îți venim în ajutor cu câteva rețete simple de mâncăruri de post:
Chifteluțe din cartofi
Ingrediente:
- 6 cartofi
- 3 morcovi
- sare
- piper
- mărar
- 3 căței de usturoi
- un praf de făină
- ulei pentru prăjit
Se fierb cartofii și morcovii. Apoi se pasează până când se obține o pastă. Se adaugă mărarul, usturoiul pisat, sarea, piperul și un praf de făină pentru ca întreaga compoziție să se lege. Se modelează chifteluțele și se prăjesc în ulei încins.
Legume la cuptor
Ingrediente:
- 3 cartofi
- 2 morcovi
- o vânătă
- un dovlecel
- ceapă roșie
- 3-4 căței de usturoi
- 2 ardei roșii
- 2 ardei verzi
- un ardei iute
- 5-7 roșii cherry
- verdeață (mărar, pătrunjel și busuioc)
- sare și piper
- boia de ardei
- ulei de măsline
Taie toate legumele. Vânăta și dovlecelul se taie rondele. Apoi toate legumele se pun într-o tavă mare, se condimentează după gust cu sare, piper și boia. Se stropesc cu ulei de măsline din belșug. Se bagă tava la cuptorul încins pentru aproximativ 40 de minute. Se poate adăuga puțină apă dacă este nevoie.
Supă cu găluște
- 2 morcovi
- 2 cepe
- 1 păstârnac
- 1 țelină
Pentru găluște:
- 4 linguri de făină
- 4 linguri de griș
- 1 lingură amidon
- 1 ceapă tocată mărunt
- sare, boia și piper
- 1 legătură pătrunjel
Se taie mărunt ceapa, morcovul, păstârnacul, țelina. Se condimentează cu sare, piper și lasă la călit. Apoi se adaugă peste 2 litri de apă și se lasă la fiert.
Pentru găluște amestecă făina cu grișul, amidonul și ceapa tocată mărunt de tot cu puțină apă călduță. După ce obții o pastă omogenă, formează găluștele cu lingura și pune-le în oală, la fiert. Lasă-le 5-10 minute la fiert. Adaugă pătrunjelul tocat, pune capacul și lasă-le să mai stea 10 minute.
Spaghete Puttanesca
- 350 g spaghete
- 65 ml ulei măsline extravirgin
- 4 căței de usturoi
- 800 g roșii decojite
- oregano, piper, sare
- pătrunjel
Se fierb pastele. Se încinge uleiul într-o tigaie. Se adaugă usturoiul tocat, roșiile decojite și tocate, măslinele tăiate, iar apoi se condimentează cu doregano și piper. Aproximativ 9 minute, sosul se lasă pe foc și se condimentează cu sare, după gust. Când pastele sunt gata, se scurg de apă. Apoi, peste ele se toarnă 1 lingură de ulei de măsline și se amestecă cu sosul și pătrunjelul tocat. Mai lasă-le pe foc, amestecând ușor, timp de 3 minute.
Crochete de cartofi cu tărâțe
- 800 g morcovi
- 120 g tărâţe
- 100 ml ulei
- 80 g făină
- 20 g zahăr pudră
Curăţă morcovii de coajă, spală-i şi dă-i pe o răzătoare fină. Apoi se înăbuşă în ulei şi puţină apă. Se lasă pe foc până când scade toată apa. Se amestecă cu zahăr şi tărâţe şi se fac crochetele care se trec prin făină. Se prăjesc în tigaie sau se coc la cuptor.
Citeşte și: Când începe Postul Crăciunului 2021. Ce tradiții se respectă și când e dezlegare la pește
Iulia Sandu
Foto: Shutterstock.com