Mănăstirea Davit Gareja din Georgia, o capodoperă ortodoxă

davit-gareja

Dacă vă place să călătoriţi în special pe la mănăstiri, aflaţi că în Georgia se găseşte o capodoperă arhitecturală construită în stâncă – Mănăstirea David Gareja (Davit). De fapt, vorbim aici despre un complex format din 19 mănăstiri medievale rupestre.

Credem că liniştea o poţi găsi prin căutarea lui Dumnezeu şi prin rugăciune. De asemenea, cu cât oferi mai multă dragoste fără să ceri nimic în schimb, cu atât te apropii mai mult de Creator.

Ceva asemănător, tot în stâncă puteţi găsi şi în Grecia, la Meteore, minunăţii aflate pe culmile munţilor, de unde aveţi o privelişte spectaculoasă. De asemenea şi în ţara noastră există ceva asemănător: 20 de aşezări rupestre aflate la întretăierea axelor care unesc comunele buzoiene Colti, Nucu şi Bozioru.

Potrivit lonews.ro, frumoasa Mănăstire Davit Gareja a fost inclusă de National Geographic  între cele spectaculoase 17 locuri din lume.

Cândva aceste zone încărcate spiritual, mai exact aceste peşteri erau locuite de călugări de rit ortodox. Se pare că numărul chiliilor monahale era undeva în jur de 5000. În secolul al VI-lea, Sfântul David Garejeli, unul dintre cei 13 călugări asirieni din acea ţară, a fondat acest complex monahal.

Vezi şi Depinde de fiecare dacă vrea să fie albină sau muscă…' Interviu cu părintele Hrisostom Filipescu (partea I)

Complexul mănăstiresc ortodox Davit Gareja

Acest ansamblu monahal cioplit în stâncă se află în Estul Georgiei, în regiunea Kakheti şi patronează următoarele lăcaşuri:
  • biserici
  • paraclisuri (capele)
  • sute de chilii
  • trapeze (unde călugării mănâncă)
  • spații de locuit care au fost scobite în rocă.

Aşadar dacă v-am făcut curioşi şi vreţi să căutaţi liniştea pe plaiuri de sorginte ortodoxă aveţi de unde alege. În viaţă se întâmplă să avem nevoie de pauze pentru a ne regăsi, pentru a căuta liniştea, iar spaţiile încărcate cu energii superioare cum sunt mănăstirile, locurile de rugăciune vă pot fi de folos.

Citeşte şi Mănăstiri din România de vizitat

Sursa foto: shutterstock.com

 

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Spiritualitate