Înălțarea Domnului pentru toți creștinii ortodocși. Tradiții și obiceiuri

Biblia ne spune că, la 40 de zile de la Înviere, Domnul Iisus Hristos s-a Înălțat la cer în prezența celor 3 apostoli. În această zi, salutul folosit este Hristos s-a Înălțat și este păstrat astfel pentru 10 zile până la vecernia din seara de dinainte de Rusalii. Anul acesta, Înălțarea Domnului se sărbătorește pe 2 iunie.

Înălțarea Domnului. Joia Iepelor sau Ispasul

Alături de cei 3 apostoli, se spune că la Înălțarea Domnului a fost martor și un cioban ascuns într-un tufiș. Ciobanul, pe numele lui Ispas, a fost cel care a povestit cele întâmplate. Credința populară spune că cel ce moare de Ispas ajunge direct în Rai.

Înălțarea Domnului: Tradiții

  • Femeile nu împrumută sare și nici nu fac focul în casă.
  • Bărbații își leagă frunze de nuc la brâu, pentru că se spune că şi Mântuitorul le-ar fi purtat în momentul Înălţării.
  • Se fac pomeni. Se împart în special brânză, ceapă verde, pâine caldă şi țuică.
  • Semănătorile se fac în zi de Înălțare pentru că se crede că astfel va fi recoltă bogată.
  • Ziua de Înălțare este ultima zi în care se pot mânca ouă roșii.
  • Oamenii se bat cu leuștean peste spate ca să fie feriți de boli și de primejdii.
  • Se sfințesc plantele medicinale
  • La Înălțare, se taie păr din vârful cozilor de la vite și se îngroapă în furnicare, spunând „Să dea Dumnezeu să fie atâția miei și viței câte furnici sunt în acest furnicar'.

Înălțarea Domnului: Rugăciunea pe care să o spui în această zi sfântă

Doamne, Iisuse Hristoase, Cel care Arhiereu al nostru Te-ai făcut ca să Te poți aduce pe Tine Însuți jertfa pentru răscumpărarea noastră din blestemul legii și din robia păcatului, Cel care înaintea înfricoșătoarelor Tale patimi în rugăciunea Ta arhirească ai cerut: Părinte, voiesc ca, unde sunt Eu, să fie împreună cu Mine și aceia pe care Mi i-ai dat, ca să vadă slava Mea', Cel care la patruzeci de zile de la Învierea Ta Te-ai înălțat la cer din acest loc, ajută-ne ca, la vremea de Tine hotărâtă pentru fiecare, toți să fim împreună cu tine și să ne bucurăm de vederea slavei pe care Ți-a dat-o dintru început Tatăl.

Dumnezeule, Mântuitorul nostru, Cel Care în timp ce Te înălțai de aici la cer ca să șezi de-a dreapta Tatălui cu trupul Tău pe care L-ai îndumnezeit, binecuvântând pe ucenicii întristați i-ai mângâiat trimițând peste ei făgăduința Tatălui, ca cei ce vor sta în cetate vor fi îmbrăcați cu putere de sus, îmbracă-ne cu puterea harului și pe noi, cei care Te așteptăm stând în Biserica Ta, Ierusalimul cel de sus, pe care ni l-ai lăsat nouă, creștinilor, mai tare decât orice cetate din lumea aceasta, nebiruită nici de porțile iadului.

Doamne Iisuse Hristoase, Mântuitorul nostru, Cel care despărțindu-Te de ucenici i-ai făcut părtași tainei că Ți s-a dat toată puterea, în cer și pe pământ, pe noi cei care, ascultând cele ce ne-ai spus în ultima clipă că trebuie să propovăduim în numele Tău și altora în urma Ta, ne-am botezat în numele Tatălui, al Fiului și al Sfântului Duh, împuternicește-ne să păzim mai întâi noi toate câte ne-ai poruncit nouă, ca, prin pilda vieții, să îi îndemnăm și pe alții a face asemenea.

Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, Fiul Tatălui și Fiul-Omului, Cel care după desăvărșirea celor necesare pentru mântuirea sufletelor tuturor oamenilor, ridicându-Te la cerul din care Te-ai coborât ca să faci aceasta, ne-ai asigurat că nu rămânem singuri, făgăduind Iată Eu cu voi sunt în toate zilele, până la sfârșitul veacului', fii și cu noi în toate clipele vieții noastre, ca să nu se împuțineze puterile noastre sufletești în fața ispitelor și să nu cunoaștem deznădejdea.

Aducându-ne aminte de cruce, de groapă, de Înviere, de Înălțarea Ta la cer, Te rugăm, Mântuitorule, ajută-ne ca pășirea noastră pe urmele Tale să fie spre urmarea Ta și în duh, în toate, la bine și la rău, prin împlinirea cuvintelor ce ni le-ai lăsat prin Sfânta Evanghelia Ta și astfel să nu venim goi și fără de roade când ne vei chema la Tine, ci pe toate ale vieții noastre să Ți le putem întoarce și să le poți primi ca ale Tale dintru ale Tale. Amin'.

Credit foto: Revista Avantaje

Andreea Marin a slăbit 23 de kilograme. Cum a reușit?

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
ELLE
Libertatea
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Spiritualitate