Moșii de vară, tradiții și obiceiuri. Ce trebuie să faci în această zi pentru a te feri de rele?

Sâmbăta morților, cunoscută în popor și sub denumirea de “Moșii de vară”, este o sărbătoare dedicată pomenirii tuturor morților. Aceasta pică în fiecare an în sâmbăta de dinaintea Rusaliilor, iar în anul 2018, ziua în care se face pomenirea celor care nu mai sunt printre noi este 26 mai.

În această zi, oamenii prepară o mulțime de preparate pe care mai apoi le duc la biserică pentru a le sfinți, iar imediat după ce acestea au primit binecuvântarea preotului, bucatele sunt oferite persoanelor nevoiașe. Se spune că de Moșii de vară este bine să fie date de pomană usturoi și ceapă verde, iar cei care fac acest lucru vor avea o grădină roditoare.

Moșii de vară, tradiții și obiceiuri

De Moșii de vară, oamenii obișnuiesc să împartă nu doar bucate, ci și vase în care acestea pot fi servite. Acest obicei s-a transmis din generație în generație, iar la baza lui stă credință că odată oferite farfurii, căni sau oale, acestea vor fi folosite de cei morți pe lumea cealaltă. Pe lângă acest obicei, o superstiție veche spune că în această zi nu trebuie spălate rufele și asta pentru că lăturile vor ajunge în gura morților, iar aceștia se vor răzbuna, potrivit calendarulortodox.ro. O altă interdicție este aceea de a mătura de Sâmbăta morților. Încă din cele mai vechi timpuri se crede că cei care încalcă această regulă vor atrage ghinionul asupra lor și vor avea parte de neplăceri.

Tot în această zi, cei care merg la biserică au obiceiul de a duce crengi de tei și frunze de nuc. Preoții le sfințesc, după care acestea sunt puse de credincioși la icoane pentru ocrotierea gospodăriei.

În ceea ce privește vremea din Sâmbăta morților, se spune că dacă în ziua Moșilor de vară plouă, atunci anul va fi unul bogat.

Foto: hepta.ro

Citește și:

Importanța cifrei 7 în viața noastră. Cum ne poate influența existența?

Cât de importantă este rugăciunea inimii pentru credincioși? Cuvintele pe care trebuie să le spui ori de câte ori ai ocazia în timpul zilei

Cât timp poate fi consumată apa sfințită de Izvorul Tămăduirii?

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Spiritualitate