Astăzi o prăznuim pe Sf Muceniţă Agnia, cea care vindecă de bolile ce par fără leac

Icoane
Icoane
Astăzi o prăznuim pe Sf Muceniţă Agnia, cea care vindecă de bolile ce par fără leac. Aceasta este sărbătorită la data de 21 ianuarie. 
Fericitul Augustin spunea despre Sfânta Agnia că viaţa ei a fost precum numele, asta pentru că în latină agnes' semnifică miel, iar în limba greacă, agni' se traduce prin curată. Frumuseţea fecioarei Agnia a atras mulţi ochi, cum a fost şi fiul prefectului din Roma. Ea a refuzat cu statornicie toate ofertele menite să-i ia ochii. Sf. Muceniţă Agnia “a avut ochi” doar pentru Mielul Domnului, Iisus.

Numele Sf. Muceniţe Agnia

Numele acesteia, de-a lungul timpului, a cunoscut anumite modificări şi a fost preluat de mai multe ţări creştine:

 • În limba latină, Agnes
 • În limba română, îl găsim şi sub forma de Agneza
 • În spaniolă, Ines (dar şi la români întâlnim numele de Ines)
 • În italiană, Agnese

Cu ce ne ajută Sf. Muceniţă Agnia

 • este ocrotitoarea fetelor tinere
 • vine în ajutorul celor care vor să-și păstreze fecioria și curăția pentru Hristos
 • te apără împotriva violurilor
 • dacă te rogi la ea te poate vindeca de multe boli ce par fără leac
 • dătătoare de blândețe și nevinovăție

Viaţa Sf. Muceniţe Agnia

Potrivit doxologia.ro, Sf. Muceniță Agnia a văzut lumina zorilor la Roma spre finele secolului al III-lea. Părinţii ei erau nobili patricieni creștini.
Despre viaţa Sa aflăm din mai multe date istorice, de asemenea a fost de mai multe nume de renume din sfera creştină:
 •  Sfântul Ambrozie din Milano i-ar fi compus un imn intitulat “Agnes beatae virgini'
 • a fost pomenită şi de: Fericitul Augustin, de Ieronim și de poetul spaniol Prudențiu.
 •  La începutul secolului al IV-lea, la 13 ani, a fost declarată martiră, sub prigoana împăratului Dioclețian.

Legat de moartea sa, Papa Damascus a afirmat că Sfânta Agnia ar fi fost arsă în pe rug. Scrierile poetului Prudenţiu şi ale Sf. Ambrozie de Milano  nu fac decât să confirme această teorie. Potrivit acestora, Agnia a fost obligată să aducă jertfă unei zeităţi, numită Vesta, însă fiind iubitoare de Iisus a refuzat. Din cauza aceasta a fost batjocorită de nişte oameni de rea credinţă, iar apoi i s-a tăiat capul cu o sabie.

Citeşte şi 11 noiembrie, pelerinaj la Sfântul Mare Mucenic Mina

Troparul Sfintei Muceniţe Agnia

Tropar, glasul al 4-lea:

Mieluşeaua Ta, Iisuse, Agnia, strigă cu mare glas: Pe Tine, Mirele meu, Te iubesc şi pe Tine căutându-Te, mă chinuiesc şi împreună mă răstignesc, şi împreună cu Tine mă îngrop cu Botezul Tău; şi pătimesc pentru Tine, ca să împărăţesc întru Tine; şi mor pentru Tine, ca să viez întru Tine; ci, ca o jertfă fără prihană, primeşte-mă pe mine, ceea ce cu dragoste mă jertfesc Ţie. Pentru rugăciunile ei, ca un milostiv, mântuieşte sufletele noastre.

Iată mai jos, conform doxologia.ro, şi rugăciunea către Sfânta Muceniţă:

Rugăciunea Sfintei Muceniţe Agnia

Sfântă Muceniță Agnia, strălucit model de virtute, pentru tăria mărturisirii credinței tale, te-ai făcut bineplăcută Domnului și te-ai învrednicit de cununa fecioriei și a martiriului.

Ascultă-ne și nouă rugăciunea așa cum ai ascultat-o și pe a Sfintei Constanța, fiica Sfântului Împărat Constantin și ridică-ne din patul bolii noastre sufletești, ca să putem păstra și noi în inimile noastre credința cea adevărată și să mărturisim nu numai cu cuvintele dar și cu faptele noastre că Hristos este Fiul lui Dumnezeu, Mântuitorul sufletelor noastre.

Sfântă Fecioară Agnia, nepătată Muceniță, când prefectul roman a pronunțat asupra ta sentința ca strălucitul crin al curăției tale sa fie strivit sub picioarele nelegiuiților, atunci tu, neînfricată, te-ai încredințat brațului dumnezeiesc, care trimite pe îngerii Săi, pentru paza celor care se încred în El.

Dă-ne și nouă cu rugăciunile tale, să avem nădejde neclintită în ajutorul dumnezeiesc și să ne umplem inimile de încredere în Domnul nostru, așa cum ai făcut și tu.

O, curajoasă mielușea, Sfântă Agnia, inima ta era atât de înflăcărată de focul dragostei dumnezeiești, încât nici chinurile rugului și nici ademenitoarele plăceri necurate, prin care vrăjmașii tăi căutau să te piardă, nu te-au atins și n-au putut pângări curata ta dragoste. Pentru aceasta, te rugăm, mijlocește la Domnul ca să alunge din inimile noastre orice licărire de iubire deșartă și să ne aprindă în inimi focul dragostei, pe care Iisus, Mântuitorul sufletelor noastre, a venit să-l arunce pe pământ.

Sfântă Muceniță Agnia, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!

Pentru rugăciunile Sfintei Mucenițe Agnia, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-ne pe noi!

Citeşte şi Rugăciune către Sfântul Nectarie

Sursa foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Spiritualitate