Meteora romaneasca din Muntii Buzaului

Aceste locuri din Carpatii de Curbura nu se prea regasesc pe agenda turistica obisnuita si nici nu fac parte din pachetul de servicii al vreunei agentii de turism. Dar va garantez ca merita toata atentia!

pestera-in-muntii-buzaului

Drumul chihlimbarului…
Aflate la intretaierea axelor care unesc comunele buzoiene Colti, Nucu si Bozioru, ascunse de vai abrupte si camuflate de paduri pe care securea nu le-a rarit inca, cele 20 de asezari rupestre sunt o veritabila Meteora romaneasca.

O calatorie in locuri pline de mister, in care veti intalni naluci ale trecutului, povesti despre comori ascunse in adancurile padurilor si chihlimbar auriu.

Din soseaua care leaga orasele Buzau si Brasov, in comuna Patarlagele se ramifica un drum care traverseaza apa Buzaului si merge pana in comuna Colti.

Asezarea e cunoscuta in zona ca principalul centru de exploatare a chihlimbarului – o rasina fosila din care se fac obiecte de podoaba. In centrul comunei se afla, de altfel, un muzeu dedicat istoriei exploatarii acestei rasini, in care puteti vedea bucati uriase gasite la Colti, precum si utilaje pentru prelucrarea ei.

Dar scopul nostru e vizitarea asezarilor rupestre din apropiere. Drumul pana la ele este lung si va va lua o zi buna de mers, asa ca cel mai bine e sa innoptati la singura pensiune din zona, cea a profesorului Dumitru Nica. Sotia acestuia este si custodele Muzeului Chihlimbarului, asa ca il puteti vizita chiar daca ajungeti la o ora nepotrivita.

Seara, puteti sta la povesti cu profesorul Nica – un bun cunoscator al locurilor – despre aur, chihlimbar, comorile nestiute ale calugarilor de odinioara, despre nalucile care bantuiesc muntii si padurile locului si despre multe altele.

A doua zi, vom porni dis-de-dimineata. Prima tinta e satul Alunis, aflat la circa 3 km distanta. Pana acolo se poate mer-ge si cu masina, drumul e asfaltat, insa are cateva portiuni rupte de miscarea dealurilor si de viituri, pe unde se trece destul de greu. Cu masina sau fara, ajungem langa biserica de la Alunis.

Biserica este jumatate sapata in stanca, jumatate construita din lemn si este unul dintre cele mai vechi lacasuri de cult din Romania in care se oficiaza slujbe. Legenda spune ca a fost taiata in stanca de doi ciobani, in cautarea unei icoane. Alaturi, in peretele de stanca, sunt sapate fostele chilii. O potecuta firava si expusa urca in varful dealului, acolo unde se afla un jilt de piatra. Se presupune ca locul ar fi servit unor sacrificii rituale.

Frumoasa poiana a Cozanei
Din Alunis, vom continua numai pe poteca de picior, coborand pe o ulita innoroita de cirezile satului. Drumul e marcat destul de rar cu triunghi rosu, dar este clar. Urcam sustinut, spre o cumpana de ape care se afla in stanga Culmii Martirei. Aici se spune ca ar fi un cimitir al ciumatilor, loc ocolit cu strasnicie de cautatorii de comori.

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Vacanta