Mina Dobzeu, sfântul închisorilor comuniste, a împlinit 95 de ani

Cruce ortodoxa

Cel care l-a înfruntat pe Ceauşescu, considerat sfântul închisorilor comuniste, Mina Dobzeu, a împlinit pe 5 noiembrie, venerabila vârstă de 95 de ani.

Acum, el se luptă cu faptul că nu mai poate vedea, aude foarte greu şi, din păcate, nici nu se mai poate deplasa de mulţi ani.

Viaţa părintelui Mina Dobzeu

Acesta, pe numele său de mirean Mihail (precum arhanghelul) a văzut lumina zilei pe 5 noiembrie, anul 1921, în Grozeşti, judeţul Lăpuşna, Basarabia.

La 36 de ani, în 1957, a dat admitere la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti unde nu a studiat decât doi ani deoarece a fost exmatriculat din cauza atitudinii sale dezaprobatoare împotriva sistemului. Astfel că în 59 a fost dat afară pentru că a militat împotriva Decretului 410/1959, care prevedea desfiinţarea mănăstirilor şi reducerea personalului monahal.

Ca urmare a acestui fapt, potrivit adevărul.ro, el a fost închis.

De-a lungul vieţii, din cauza convingerilor sale pro ortodoxie, şi-a petrecut mult timp în închisoare, şi a fost încarcerat la închisorile de la Galaţi, Jilava şi Gherla. Printre cei cu care a împărţit viaţa în cele trei închisori, se numără şi Alexandru Paleologu, Constantin Noica ori Alexandru Zub. De asemenea, a făcut şi muncă silnică la colonia de muncă din Delta Dunării.

Începând cu ‘69 a început să slujească la Mânăstirea „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel din Huşi. De asemenea, studiile de la care a fost nevoit să renunţe au fost continuate ulterior, astfel că în anul 1971 a obţinut licenţa la  Facultatea de Teologie. La şapte ani după obţinerea licenţei a fost numit stareţ al Mânăstirii „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel din Huşi.

Ultima sa arestare a survenit cu un an înaintea de revoluţia din 89. Acest fapt s-a întâmplat în urma unor scrieri pe care Mina Dobzeu le-a trimis lui Ceauşescu în apărarea credinţei neamului românesc.

Citeşte şi Rugăciunea de dimineață a părintelui Arsenie Boca, cea mai scurtă cale către liniștea sufletului

Meritele lui Mina Dobzeu

Lui Mina Dobzeu îi revine meritul de a-l fi convertit la ortodoxism pe Nicolae Steinhardt. Acest fapt de mare valoare în lumea ortodoxiei s-a petrecut pe 15 martie 1960. Părintele Mina povesteşte despre Steinhardt că era un intelectual de origine evreiască. Purtarea lui era desăvârşită şi era un om de înaltă cultură.

Duhovnicul apărător al cuvântului ortodoxiei a devenit cunoscut şi datorită faptului că a ales să-l înfrunte pe Ceauşescu şi să-i scrie 13 scrisori. În aceste scrisori el vorbeşte despre morala poporului român dar şi despre ateism, pentru că se ştie cât rău a făcut regimul ceauşist împotriva lăcaşurilor de cult şi a preoţilor.

El a cerut în scrisori respectarea calendarului bisericesc ortodox al poporului român, şi să respecte poporul credincios, moralitatea, tradiţia, militând împotriva ateismului, fapt care nu corespunde poporului. Din nefericire, Ceauşescu a promovat ateismul şi a luptat împotriva tuturor care credeau în Dumnezeu.

Bătrâneţea şi necazurile părintelui Mina Dobzeu

Conform celor care îl cunosc îndeaproape, acesta nu are parte de o bătrâneţe uşoară, deşi greul pe care a fost nevoit să-l suporte în închisori, a trecut de mult timp. Bătrânul părinte a avut o serie de probleme din cauza mai marilor mânăstirii unde a fost stareţ până ce s-a pensionat… De altfel a mai întâmpinat probleme şi cu şefii Episcopiei Huşi.

Obiectul acestor probleme au fost de ordine materială, iar la mijloc a fost pensia bătrânului. Am aflat  că atât timp cât părintele Dobzei a fost stareţul mănăstirii şi-a folosit toţi banii (pensia de de deţinut politic şi de veteran) pentru a scoate cărţi religioase cât şi pentru anumite misiuni. Însă părintele nu obţinea niciun folos material în urma publicării cărţilor scrise de el (12) pentru că le oferea gratis credincioşilor.

După ce a ieşit la pensie părintele Mina a fost obligat de către noul stareţ al mănăstirii şi de către episcop să contribuie la cheltuieli (conform legilor bisericeşti), cu jumătate din pensia de preot, dar şi din pensiile de veteran şi deţinut politic. Părintele Mina, în 2009, s-a apărat şi a spus că el a făcut o misiune din împărţirea a 17.000 de volume mitropoliilor şi episcopiilor din România. Tot el a mai spus că  a cheltuit 14.000 lei doar pentru publicarea volumului „Pentru o biserică dinamică' şi a mai specificat că mai sunt încă 11 cărţi. Fire iertătoare, Mina Dobzeu s-a conformat în ceea ce priveşte pensia, şi nu a păstrat supărare, i-a iertat.

Altă întâmplare tristă din viaţa sa a fost faptul că a fost dat uitării atunci când avea mare nevoie de ajutor pentru că era foarte bolnav, în spital.

Un alt eveniment avea să-l întristeze pe mult încercatul părinte Mina. Recent, fostul lăcaş de cult unde Mina Dobzeu a slujit, a ars în urma unui incendiu. Acesta se pare că a fost provocat, însă nu se ştie de către cine. Clădirea nu mai era de mult timp folosită şi fusese părăsită din cauza alunecărilor de teren.

Citeşte şi Suferinţa şi rostul ei, în viziunea părintelui Arsenie Boca

Sursă foto: 123rf.com

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Spiritualitate