În fiecare an, în prima zi de vineri de după Paști, creștinii ortodocși sărbătoresc Izvorul Tămăduirii. Aceasta este o zi de mare sărbătoare care este închinată Maicii Domnului, sărbătorită anul acesta pe 7 mai.
În această zi, creștinii merg la biserică pentru a paticipa la slujba de sfințire a apei. Aceasta se numește Aghiazma Mică, iar apa poate fi băută tot timpul anului, comparativ cu apa de la Bobotează, care are un ritual de folosire mai restrictiv.
Numele acestei importante sărbători a venit de la o minune săvârşită de Maica Domnului prin apa unui izvor cu putere tămăduitoare. Acesta a fost descoperit, prin mijlocirea Fecioarei Maria, de Leon I (457 – 474), cu puţin timp înainte de a ajunge împărat.
Tradiția spune că Leon se plimba printr-o pădure din apropierea Constantinopolului. Acolo el a întâlnit un bătrân orb care îi cere să-i dea apă şi să-l ducă în cetate. Leon a căutat în apropiere un izvor, dar nu a găsit nimic. La un moment dat, a auzit-o, însă, pe Maica Domnului spunându-i:
„Nu este nevoie să te osteneşti, căci apa este aproape! Pătrunde, Leone, mai adânc în această pădure şi luând cu mâinile apa tulbure potoleşte setea orbului şi apoi unge cu ea ochii lui cei întunecaţi'. Leon a găsit astfel un izvor din care a dat orbului să bea. Apoi i-a spălat faţa cu această apă, iar orbul a început să vadă din nou. După ce a ajuns împărat, Leon a construit lângă acel izvor o biserică numită „Izvorul Tămăduirii', închinată Maicii Domnului.
Mai târziu, împăratul Justinian (527-565), care suferea de o boală grea, s-ar fi vindecat după ce ar fi băut apă din acest izvor, scrie digi24.ro. În semn de mulţumire, el a construit o biserică şi mai mare. Această biserică a fost distrusă de turci în 1453, la căderea Constantinopului.
De-a lungul timpului, apa acestui izvor miraculos ar fi vindecat multe boli şi ar fi tămăduit diferite răni şi suferinţe. Biserica „Izvorul Tămăduirii' a devenit un centru de manifestare a puterii şi milostivirii Maicii Domnului faţă de cei în suferinţă. Credincioşii care se duc la Istanbul (numele nou al vechii cetăţi a Constantinopolului), se pot închina în biserica Izvorului Tămăduirii. Actuala construcţie s-a construit în secolul al XIX-lea, dar la subsolul ei se află un paraclis din secolul al V-lea, unde există până astăzi izvorul cu apa tămăduitoare din trecut.
Maica Domnului apare ca ocrotitoare a vieţii şi „Izvor al tămăduirilor', alături de Mântuitor care se arată în această săptămână ca un izvor al vieții și învierii. În această zi, după Sfânta Liturghie, în biserici, şi uneori la fântâni şi izvoare, se săvârşeşte slujba sfinţirii apei, cunoscută şi sub numele de Aghiasma Mică, după o rânduială specială.
În unele zone ale țării, preoţii merg şi stropesc casele credincioşilor cu această apă sfinţită. În popor, aghiasmei i se mai spune şi aiasmă. Cuvântul aiasmă provine de la iazmă, care are sensul de „arătare urâtă şi rea, nălucă, vedenie'.
Contrar sensului originar de „apă sfinţită', explicația ar fi cu totul alta: După ce preotul a sfinţit apa, îi stropeşte pe credincioşi în timp ce se cântă troparul: „Mântuieşte, Doamne, poporul Tău, şi binecuvintează moştenirea Ta, biruinţă binecredincioşilor creştini asupra celui potrivnic dăruieşte, şi cu crucea Ta păzeşte pe poporul Tău'.
Astfel, tradiția populară spune că scopul urmărit prin aiasmă este de a alunga „arătarea urâtă şi rea', adică duhul cel rău.
Foto: crestinortodox.ro
Mihaela Tudor
Citește și:
Acatistul pe care să îl citești de Izvorul Tămăduirii dacă vrei să îți meargă bine tot anul
Rugăciune la icoana Izvorului Tămăduirii
Mănăstiri din România unde poți găsi izvoare tămăduitoare
Cât timp trebuie să spunem „Hristos a înviat'