Tradiții și obiceiuri de Rusalii! Ce trebuie să faci în această zi pentru a avea parte de noroc și sănătate?

Sărbătoarea Rusaliilor este una foarte importantă pentru români, iar în popor, această zi mai este cunoscută și sub denumirea de Pogorârea Sfântului Duh. Aceasta este una dintre cele mai vechi sărbători, iar în tradiția creștină este denumită ziua întemeierii Bisericii. Vezi de tradiții și obiceiuri trebuie să respecți de Rusalii dacă vrei să ai parte de noroc, sănătate și spor în toate.

Rusaliile reprezintă una dintre cele mai importante sărbători pentru creștini, aceasta fiind prăznuită întotdeauna duminica, la 50 de zile după Învierea lui Iisus Hristos. Având în vedere că data acestei sărbători este calculată în fiecare an în funcție de ziua în care este sărbătorit Paștele, Rusaliile nu au o dată fixă în calendar.

Care este semnificația sărbătorii de Rusalii?

Alături de sărbătoarea Învierii Lui Iisus Hristos, Rusaliile reprezintă o altă sărbătoare importantă pentru creștinătate, fiind prăznuită încă din vremea sfinţilor apostoli. Până către sfârşitul secolului al IV-lea şi începutul secolului al V-lea, Cincizecimea era marcată ca o dublă sărbătoare: a Înălţării Domnului şi a Pogorârii Sfântului Duh. Ulterior, sărbătoarea a fost separată, iar Cincizecimea a rămas numai ca Pogorâre a Duhului Sfânt.

Legenda spune că atunci când s-au împlinit cincizeci de zile de la Paști, s-a auzit un tunet care a străbătut mulţimea adunată la Ierusalim din toată lumea. Duhul Sfânt s-a văzut în chip de limbi de foc, pogorându-se nu numai peste cei doisprezece apostoli, ci şi peste cei şaptezeci de ucenici. Apostolii au început să vorbească în limbile tuturor neamurilor şi să se înţeleagă între ei, cu toate acestea mulţimea a crezut că sunt beţi. Atunci, Sfântul Apostol Petru a vorbit în mijlocul mulţimii, iar 3.000 de oameni s-au convertit la creştinism. De aici, oamenii au început să creadă că Cincizecimea este sărbătoarea întemeierii Bisericii Creştine, întrucât cei 3.000 de oameni au alcătuit prima comunitate creştină din Ierusalim, nucleul Bisericii de mai târziu.

De unde vine denumirea de „Rusalii'?

Cuvântul „Rusalii' este românesc și derivă, probabil, indirect, din latinescul „Rosalia', prin slavonul rusalija. De-a lungul timpului, cuvintele ruseşti au influenţat puternic limbajul religios românesc.

Tradiții, superstiții și obiceiuri de Rusalii. Ce trebuie să faci în această zi pentru a avea parte de noroc și sănătate?

De-a lungul timpului, oamenii au asociat sărbătoarea Rusaliilor cu o mulțime de tradiții, superstiții și obiceiuri.

În mai multe regiuni ale țării, oamenii îşi împodobesc casele cu frunze sfinţite de tei sau de nuc, pentru a îndepărta duhurile rele, ung uşile cu usturoi, pentru a fi feriţi de ghinion tot anul şi dansează Jocul Căluşarilor pentru a alunga spiritele Ielelor care vin să facă rău, potrivit News.ro. Creștinii ortodocși prăznuiesc această sărbătoare duminică și luni.

Tradiția spune că în ziua Pogorârii Sfântului Duh, după Sfânta Liturghie, se săvârşeşte vecernia Plecării genunchilor. Acesta este un ritual care se deosebeşte de celelalte slujbe obişnuite. Preotul este îmbrăcat cu toate veşmintele liturgice. În ziua de Rusalii, el citeşte, stând în genunchi, în faţa Sfintelor Uşi, şapte rugăciuni, împărţite în trei grupe. În Duminica Rusaliilor, credincioşii îngenunchează pentru că tradiţia creştină spune că participanţilor la ritualul Plecării ghenunchilor li se împlineşte cea mai arzătoare dorinţă.

  • În duminica sfântă se practică ritualuri care să îndepărteze puterea Rusaliilor, cunoscute în popor ca zâne rele, iele sau împărătesele văzduhului. Tradiţia populară spune că acela care pândeşte Rusaliile şi doreşte să le vadă dansând va avea probleme mari de sănătate.
  • Cu ocazia acestei sărbători, în biserici se aduc în ziua de Rusalii frunze de nuc şi flori de tei pentru a fi sfințite. Apoi, aceste ofrande se împart credincioşilor, ca simbol al limbilor de foc pogorâte asupra apostolilor. În popor se spune că este bine ca ramurile verzi cu frunze de nuc şi flori de tei să împodobească ferestrele casei şi icoanele. Acestea au puteri protectoare împotriva ielelor şi a pagubei.
  • Credința populară spune că Rusaliile sunt zâne capricioase şi răzbunătoare. Acestea dansează în văzduh sau pe pământ în timpul nopţii, aşezate în cerc. Dacă un sătean calcă pe câmp, pe locul unde au dansat Rusaliile, un loc unde iarba rămâne arsă, acesta se va îmbolnăvi şi nu va mai putea să meargă. Toate acestea se întâmplă deoarece în popor se spune că acesta „a fost luat de Rusalii'.
  • În mai multe regiuni ale țării, în ziua de Rusalii, oamenii se protejează de pagubă sau de necazuri „nefireşti' cu ajutorul talismanelor. Astfel, cel mai puternic talisman este realizat din frunze de pelin, boabe de usturoi şi tămâie. Acesta se păstrează într-o punguţă roşie, care se poartă la brâu pentru a ne feri de rele și ghinion.

Foto: crestinortodox.ro

Citește și:

Tradiții de Înălţarea Domnului. Se spune că oamenii care mor în această zi ajung direct în Rai

Cât de corect este să ne salutăm folosind formula „Hristos s-a înălțat'

Care este diferența dintre sectele religioase și creștini? Cine sunt ei și în ce cred?

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
ELLE
Libertatea
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Spiritualitate