Sânziene. Tradiții și superstiții specifice acestei sărbători

Sânziene

Anual, pe data de 24 iunie, creștinii ortodocși sărbătoresc Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. Sărbătoarea este cunoscută în popor și sub denumirea de Sânziene sau Drăgaică.

Dincolo de importanța religioasă a sărbătorii, există o serie de datini care s-au împământenit și care sunt respectate cu sfințenie în diferite regiuni ale țării, cu precădere în mediul rural.

Ce sunt Sânzienele și care este menirea lor


Conform site-ului crestinortodox.ro, Sânzienele sunt zâne bune care își fac apariția în noaptea de 23 spre 24 iunie, iar rolul lor este acela de a vindeca bolile trupești și sufletești ale oamenilor, de a oferi fecunditate femeilor căsătorite, de a face culturile să rodească, de a înmulți animalele și păsările și de a oferi puteri tămăduitoare plantelor.

Toate acestea doar cu condiția ca Sânzienele să fie respectate și sărbătorite cum se cuvine. În caz contrar, ele se supără și se răzbună, provocând vijelii, aducând grindină sau stricând recoltele.

Ce să faci în noaptea de Sânziene ca să-ți găsești ursitul

O primă tradiție este legată de găsirea ursitului și este respectată de către fetele tinere, care culeg flori de sânziene, iar în noaptea de Sânziene și le pun sub pernă. Ele speră că astfel îl vor visa pe bărbatul care le va fi alături tot restul vieții. În același scop, în alte regiuni ale țării fetele împletesc cununi de sânziene pe care le lasă în curte, iar dacă dimineața acestea sunt pline de rouă este semn că se vor mărita în vară.

Citește și Ziua Iei. Ce manifestări au loc cu acest prilej în orașele din România

Pentru a afla dacă vor avea noroc la animale, gospodarii împletesc cununi de sânziene pe care le agață în casă, în colțul dinspre răsărit. Dacă în dimineața următoare în coronițe sunt prinse păr de animale sau pene de la păsări, acesta este semn că va fi un an foarte bun pentru aceste viețuitoare.

O altă tradiție face referire la viață și moarte. În dimineața zilei de 24 iunie, oamenii culeg sânziene și fac cununi pe care ulterior le aruncă pe acoperișurile caselor. Dacă acestea nu alunecă de pe acoperiș, se crede că persoanele care le aruncă vor avea o viață lungă și lipsită de griji. În cazul în care coronițele alunecă sau cad, posesorii lor nu vor mai avea mult de trăit.

În multe zone ale țării, în această zi se culeg plante care vor fi folosite la tămăduirea unor boli grave sau la descântat.

Pentru a fi sănătoși și a munci cu spor, gospodarii își leagă la brâu tulpini de cicoare în ziua de 24 iunie, atunci când pleacă la seceriș.

Superstiții de Sânziene

În unele locuri, se crede că dacă cucul încetează să mai cânte înainte de Drăgaică, vara va fi secetoasă.

O altă superstiție este cea referitoare la spălarea cu rouă. Aceasta trebuie strânsă de femeile bătrâne, în zorii zilei, din locuri necălcate, în pânze albe, care ulterior vor fi stoarse în recipiente noi. Bătrânele nu trebuie să vorbească pe drumul de întoarcere și trebuie să se ferească să întâlnească pe cineva. Cu această rouă se spală fetele care vor să se mărite și femeile care vor ca soții să le rămână toată viața alături și să aibă copii sănătoși.

Citește și Ielele, zanele rele. Sanzienele, zanele bune

O altă superstiție adânc înrădăcinată în memoria colectivă este cea referitoare la faptul că în această zi oamenii nu trebuie să facă baie, întrucât se zice că astfel vor spăla forțele magice care îi protejează și vor avea parte numai de necazuri.

Sursa foto: shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
ELLE
Libertatea
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Spiritualitate