Pe drumurile credintei

Sarbatoreste Invierea Domnului mergand, chiar si numai cu gandul, intr-un pelerinaj la locurile sfinte ale ortodoxiei.

meteora

GRECIA

Meteora
Daca de Sfintele Pasti vrei sa faci o calatorie spirituala care sa-ti aduca pace in suflet si sa te umple de energie, te poti indrepta spre Meteora (Grecia), unul dintre cele mai spectaculoase locuri ale religiei ortodoxe.
In vestul Campiei Tesalia, din centrul Greciei, te intampina un peisaj nemaiintalnit, care iti taie respiratia: 24 de formatiuni stancoase gigantice incoronate de manastiri! Comunitatea monastica de aici poarta sugestivul nume de Meteora, care vine din adjectivul grecesc meteoros “suspendat in aer”. Acesti munti cu forme ciudate sunt un fenomen geologic misterios. Meleagurile par a fi fost anume create de Dumnezeu pentru a-i adaposti pe cei care au ales calea sihastriei.

Se spune ca primii pustnici s-au stabilit in grotele din Meteora in jurul secolului al IX-lea. De-a lungul timpului, cei retrasi aici au cautat locuri din ce in ce mai izolate, escaladand peretii pana in varfuri. In secolul al XI-lea, au inceput sa construiasca manastirile direct pe suprafata stancilor, fara fundatii pregatite in prealabil, folosindu-se, probabil, de cosuri mari de nuiele si scari confectionate din funii.
De altfel, aceleasi mijloace “rudimentare” au asigurat accesul spre lacasurile de pe piscuri pana la inceputul secolului al XX-lea. Modul uluitor in care monahii au reusit sa ridice aceste cladiri pe niste locuri aproape inaccesibile ii fascineaza pe pelerinii si turistii din lumea intreaga. Astazi exista multe drumuri, carari si trepte sapate in stanca.

Prima comunitate ortodoxa de la Meteora s-a format in secolul al XIV-lea si a cunoscut o puternica perioada de inflorire in urmatorii 200 de ani. In timpul ocupatiei otomane, manastirile de aici au devenit un puternic centru academic si artistic care a atras un mare numar de filozofi, poeti si pictori eleni. Meteora a contribuit astfel intens la pastrarea traditiilor si culturii elene.

Cu incepere din secolul al XVII-lea, numarul monahilor a scazut cu aproape doua treimi. In timpul celei de-a doua conflagratii, locurile au fost bombardate, multe opere de arta fiind distruse sau furate. Astazi, din cele 24 de lacasuri, doar in sase mai exista viata monahala; “Sfantul Stefan” este singura manastire de maici, iar Manastirea Schimbarii la Fata (ridicata pe cel mai inalt pisc) este cea mai mare si mai veche.

Sfantul Munte Athos
Situat tot in Grecia, in cea mai nordica peninsula, Halkidiki, Muntele Athos este considerat “inima” Bisericii Ortodoxe. De-a lungul timpului, a fost, asemenea Meteorelor, si un puternic centru al culturii elene. Se spune ca, pe cand mergeau sa-l vada pe Lazar, Maica Domnului si Sfantul Ioan Gura de Aur au fost surprinsi de o furtuna, fiind nevoiti sa se adaposteasca pe Athos. Cand a vazut cat de frumos era muntele, Sfanta Fecioara L-a rugat pe Domnul sa i-l daruiasca. De aceea, meleagurile sunt cunoscute astazi si sub numele de “Gradina Maicii Domnului”.

Primii calugari au ajuns pe munte candva in jurul anului 963, atunci cand Athanasie Atonitul a fondat aici Marea Manastire. Astazi, Muntele Athos gazduieste 20 de manastiri si multe alte schituri, in care traiesc peste 1.500 de calugari. Prin traditie, accesul femeilor este categoric interzis pe Athos si in lacasurile de aici. Chiar si barbatii sunt primiti intr-un numar foarte restrans, pentru a nu deranja prea mult atmosfera monahala.

Alaturi de picturi si sculpturi bizantine si postbizantine, in lacasurile din Athos sunt adapostite comori de nepretuit, cum ar fi o biblie foarte veche incrustata cu perle si o bucata mare din crucea Mantuitorului, aceasta din urma pastrata in Manastirea Vatopedion. Zona se afla sub suveranitate greceasca, insa are un statut cu totul special, fiind, totodata, si o republica monastica de sine statatoare, cu doua orasele: centrul administrativ Karyes si portul Daphnes.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Vacanta