Interpretează corect mesajul de pe etichetă

Să nu crezi chiar tot ce citești pe etichetele alimentelor. Iată câteva dintre cuvintele-capcană de care trebuie să te ferești.

etichete

Se spune că e 'NATURAL'

În realitate: Privește cu reticență astfel de etichete, pentru că nu există o definiție legală atribuită unor expresii ca „pur, „natural, „cele mai bune sau „ingrediente atent selectate. Acestea fac parte din strategia de marketing.

PONT: Ignoră aceste descrieri și verifică eticheta. Un produs natural nu ar trebui să conțină coloranți, arome artificiale sau adaosuri sintetice.

„CU 100% SUC DE FRUCTE

În realitate: Astfel de băuturi sunt mai bune decât sucurile răcoritoare acidulate care conțin o cantitate mică de fructe sau chiar deloc și foarte mult zahăr. Dar asta nu înseamnă că au în compoziție doar sucul fructelor.

PONT: Caută sucurile care conțin precizările „proaspăt stors sau „fără concentrați, iar asta doar în cazurile în care nu poți pregăti singură propriul suc de fructe.

„DIETETIC

În realitate: Astfel de produse trebuie să aibă cu 30% mai puține calorii sau grăsimi față de produsele standard, pentru a putea fi etichetate astfel – și ar trebui să apară ce anume a fost redus și cât. În multe cazuri însă grăsimile sunt înlocuite de zahăr și îndulcitori precum aspartam, pentru a păstra gustul și textura produsului inițial.

PONT: Compară brandurile: versiunea dietetică a unui brand poate conține aceeași cantitate de grăsimi și calorii ca varianta standard a unui alt brand.

„NU CONȚINE ZAHĂR ADĂUGAT

În realitate: Nu înseamnă că produsul este fără zahăr sau că acesta există într-o cantitate redusă, ci doar că nu există extra îndulcitori.

PONT: Verifică lista de ingrediente: de exemplu, mierea sau piureul de fructe sunt ingrediente naturale, dar conțin un nivel ridicat de zahăr.

„PROASPĂT

În realitate: Am vrea să avem mereu la îndemână alimente proaspete, dar cum să facem asta? Unii producători au găsit soluții pentru a păstra fructele, salatele și carnea cât mai proaspete, folosind ambalarea în atmosferă modificată (MAP), un procedeu de inserare a unui gaz sau a unor mixuri de gazuri, cu rolul de a le proteja.

PONT: Simți aroma de pâine coaptă de la distanță, însă gustul nu este pe măsura promisiunii? Nu te lăsa păcălită, o astfel de pâine poate fi creată din produse parțial coapte, preambalate sau înghețate, apoi reasamblate în supermarketuri.

„UNA DIN CELE CINCI PORȚII PE ZI

În realitate: Industria alimentară a adus noi interpretări regulii de cinci porții de legume și fructe pe zi și a creat propriile etichete, astfel că unele mâncăruri gata pregătite, precum spaghetti și băuturile cu zahăr, apar cu mențiunea 1 din cele cinci mâncăruri pe zi.

PONT: Continuă să consumi zilnic câte cinci porții de fructe și legume (proaspete, congelate sau conservate), așa cum se recomandă și în cadrul campaniei „Cinci pentru sănătate.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
VIVA!
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Dieta