Spre sfârșitul primăverii și începutul verii, apar corcodușele. Majoritatea gospodinelor le folosesc de obicei la prepararea unui suc ce servește la acrirea ciorbelor, însă puțini știu că din aceste fructe se poate obține o delicioasă dulceață.
În compoziția dulceței noi am încercat să introducem un ingredient care să-i dea o aromă cu totul deosebită și să o transforme într-un desert răcoros, numai bun de savurat în zilele calde care vor urma.
2 kg corcodușe
1,5 kg zahăr
Zeama de la 2 lămâi
O legătură de mentă sau o mână de frunze de mentă
Pentru început, spală bine corcodușele în mai multe ape și elimină-le sâmburii. Îți va lua ceva timp această operațiune, dar crede-ne pe cuvânt că rezultatul final merită tot efortul. Așază apoi un strat de fructe pe fundul unei oale, acoperă-le cu zahăr, pune încă un rând de corcodușe, încă unul de zahăr, până termini toate fructele. Ultimul strat trebuie să fie de zahăr. Acoperă oala și las-o peste noapte, pentru că fructele în combinație cu zahărul vor lăsa suc.
A doua zi, pune oala să fiarbă la foc mediu și, din când în când, amestecă prin ea cu lingura de lemn, pentru ca dulceața să nu se prindă de pereții oalei. Când siropul începe să se lege, adică după aproximativ jumătate de oră, adaugă zeama de lămâie și frunzele de mentă bine spălate. Mai lasă puțin dulceața la fiert, iar când este suficient de legată, închide focul și pune-o în borcane sterilizate.
Dulceața de corcodușe cu mentă poate fi consumată ca atare sau poate fi folosită la umplerea clătitelor sau a gogoșilor.