Doar vegetale crude: un regim imposibil?

Doar vegetale crude: un regim imposibil?

Ana Ghica are 34 de ani si o fetita de patru ani, locuieste in Bucuresti si lucreaza de 10 ani in comunicare si marketing. Ea e adepta regimului cu vegetale crude si ne impartaseste din experienta ei, la o gustare delicioasa vegan…

La inceput a fost o carte. Tocmai ce-am mancat umplutura de sushi cu pasta de pastarnac si mirodenii pe post de orez, avocado si ciuperci Shiitake pe post de peste. A urmat o salata de broccoli, morcov si cartof dulce, toate crude, invaluite intr-un sos exceptional, cu soia, miere si mirodenii. Nu aflasem nimic despre dieta fara foc pana in iunie anul trecut, cand am citit „The Easyweigh to Lose Weight, de Allen Carr, faimos la noi pentru metoda de renuntare la fumat. Nici macar nu prea stiam ce inseamna „vegan.

De trei ani luptam in sistem yo-yo cu cateva kilograme (bune) ramase in urma sarcinii si ma sfarseam mai bine de opt ori pe an de durerile unei infectii urinare, nerapuse de antibioticele de ultima ora, aflate pe piata. Am aflat ca dieta fara carne si lactate este una dintre cele mai bune cai spre a slabi si, mai ales, spre a-ti mentine sanatatea, asa ca mi-am propus sa o incerc si eu. Am fost vegana timp de o vara, m-am simtit bine, insa in cele din urma am cedat in fata poftelor si a lipsei de informatii.

Apoi, intr-o zi de februarie, am descoperit informatiile de pe blogul Andreei Lazarescu (www.bucuriebunastarehrisca.blogspot.com), care au vorbit mintii, inimii si chiar stomacului meu… In seara aceea, am vazut doua documentare care mi-au schimbat viata si o bogatie de retete crude, iar incepand de a doua zi dimineata, am fost nu doar vegana, ci chiar raw vegana!

Ce mananc si ce nu. Acum consum toate felurile de legume si fructe care exista la noi in piete sau supermarket-uri, verdeturile (pana acum inexistente) sunt la loc de cinste, am descoperit semintele crude (caju, migdale, nuci de Macadamia, nuci, susan, in). Pe masa mea nu mai exista zahar si nici faina alba.

Mananc grau, dar incoltit (ca sa devina superaliment). Nu mai cumpar paine, covrigi, prajituri si bomboane, nu mai mananc carne si lactate deloc, nu mai folosesc aragazul, m-am imprietenit cu robotul de bucatarie si urmeaza sa-mi achizitionez un deshidratator. Iar focul nu mai exista, pentru ca temperaturile de peste 45 grade Celsius distrug enzimele alimentelor si, crescator, toate celelalte rezerve de vitamine si nutrienti.

In fiecare dimineata, beau un smoothie cu verdeturi (caci sunt cele mai complete alimente din perspectiva vitaminelor), mananc fructe si beau apa; asta imi ajunge pana la pranz, cand mananc o supa cruda (crema de ciuperci crude este cea mai buna supa din cate am mancat vreodata) si o salata mare. In categoria asta intra si cateva sortimente de legume crude pe care le pui la marinat intr-un sos pe baza de sos de soia si ulei de masline. De cele mai multe ori, merg pe salata verde sau rucola cu ardei, ridichi si masline negre. Pentru pranz, uneori imi fac paine fara coacere, pe care am pus o pasta de avocado cu ceapa, rosii si zeama de lamaie. Sau „hummus raw. Seara, fie imi fac o alta salata, fie mananc fructe si pe urma completez cu un desert crud (fara zahar sau faina). Vin de la birou destul de tarziu, dar am incetat cu stresul fata de ora la care mananc.

Momente dificile. Mai greu imi este atunci cand ies in oras sau cand merg in vizite. La o cafenea nu mai beau decat apa, desi imi placea rutina cafelei, al carei gust il apreciam doar cu mult zahar.

N-am mai frecventat cateva restaurante foarte indragite inainte, unde stiu ca as putea oricand sa optez pentru o salata de legume. In vizite trebuie sa intru in explicatii lungi, pentru ca refuzul meu sa nu jigneasca pe nimeni. Daca se intampla sa existe seminte crude sau fructe proaspete, chiar fructe deshidratate, le accept cu placere! De Paste, mi s-a dat de inteles ca sunt usor extremista, dar imi asum opinia publica, uneori potrivnica. Inca ne gandim cum va fi in concediu. Probabil ca vom manca fructe cat de multe, iar de la restaurante, doar salatele fara branzeturi sau carne; migdale, caju, nuci si miere se gasesc peste tot.

Vorbind despre dificultati, nu mi-a fost greu fara carne pentru ca nu mi-a placut vreodata, dar nostalgii mai am fata de painea alba si pufoasa si, evident, am momente cand mi-e pofta de dulciuri. Am gasit alternative pentru amandoua, iar painea cruda cu susan, chimen sau mac chiar imi place. Curmalele sau mierea inlocuiesc zaharul cu succes, boabele de cacao sunt considerate un super aliment – cu diverse fructe, nuca de cocos, avocado, reusesc sa creez niste prajituri pe care le mananca cu extaz si cu surprindere toata lumea.

Este adevarat ca informatia este preponderent in engleza si ca o astfel de alegere nu va fi vreodata incuviintata de un doctor „mainstream. Si ca presiunea sociala este foarte mare in favoarea consumului de carne, pentru proteine, de lactate, pentru calciu si ni se recomanda „sa-i ascultam pe doctori, ca ei au intotdeauna dreptate. Si ca trebuie sa petreci ceva timp pe Internet si prin plafaruri, ca sa obtii informatii de ultima ora, nevehiculate, in principiu, de medici si uneori nici chiar de nutritionisti.

Ceea ce conteaza acum pentru mine este cat de bine ma simt fizic si psihic cu alegerea mea. Si ca am depasit preocuparile de inceput: de unde imi iau seminte crude, cum stiu ca sosul de soia este crud, ce mananc sa nu am deficit de proteine, cat o sa mai cheltuiesc si pe alt fel de aparate si unde le gasesc la noi, in Romania…

Rezultatele nu au intarziat sa apara. Insa odata ce ai inceput „experimentul raw, realizezi aproape imediat ca faci ceva bun pentru corpul tau. Pierzi excesul de greutate, care in primul rand este un semnal de boala si apoi un detaliu inestetic. Ti se imbunatateste vizibil energia si ti se limpezeste mintea.

Procesul de detoxifiere difera de la o persoana la alta, se realizeaza mai greu sau mai usor. Eu n-am avut problemele frecvente citate de comunitatea „raw (ameteli, stari de apatie, lipsa de energie, transpiratii abundente etc.), insa am avut cateva eruptii pe ten si am si experimentat ceva migrene. Au trecut.

Pierd kilograme vazand cu ochii, sunt energica cat pentru doua Ane, am de cinci ori mai multa disponibilitate pentru fiica mea si pentru toti cei care ma inconjoara, tenul meu arata super, am mintea limpede, ma trezesc la sase dimineata odihnita si fac Pilates acasa, cu o bucurie neobisnuita pentru mine cea de dinainte.

Un alt stil de viata
Am inceput sa apreciez senzatia de foame la adevarata ei valoare, asa ca fiecare bucatica a devenit o oaza de deliciu si o sursa de energie si sanatate. Salatele au devenit un festin, iar pe masura ce aflam mai multe, am inceput sa experimentez tot felul de retete, ajungand deja la prajituri, painica fara foc si sushi (fara peste, evident)!

Prietenii si familia – desi putin mirati – apreciaza noul meu „plan de viata. Partenerul meu mi-a urmat exemplul cu foarte multa deschidere si usurinta, influentat si el de probleme vechi de digestie, dar mai ales surprins placut de noile mele retete. Fiica mea de aproape patru ani mananca de toate la gradinita, iar acasa mai mult feluri vegetariene. Ne-am obisnuit sa-i gatim separat, fara sa gustam, iar la capitolul acesta ne mai ajuta si mama mea, care ii gateste special.

Una peste alta, NU tin o dieta, ci am adoptat un nou stil de viata, care isi intinde aripile in toate sferele vietii mele. Iar daca imi incep ziua cu o bautura verde, apoi mananc o salata cu toate buna-tatile primaverii in ea, mai rontai cateva migdale si cateva curmale, plus ceva fructe si apoi am putina grija de cum le succed, este pentru ca am facut un pact de lunga durata. Acum spun ca pentru toata viata. Mai ales ca exista atatea retete care ma asteapta sa le experimentez!

 

Sfaturi pentru cei care vor sa incerce stilul „raw vegan'
Minunatia mancarurilor sta in calitatea ingredientelor si in mirodeniile folosite; gasesti cele mai bune masline la magazinele arabesti de prin oras (cu cat mai uratele si stafidite, cu atat mai bune), plafarurile sunt o sursa excelenta de seminte crude si super-alimente sanatoase (ia neaparat Maca), algele marine (spirulina si chlorella) confera un aport de proteine superior oricarui tip de carne, sa mancam sanatos nu este neaparat mai scump, daca facem putina planificare. Eu sunt raw vegan 100%, dar daca ajungi sa ai doua din trei mese cu adevarat sanatoase, ai ajuns departe!

Retete bune la gust si la sanatate
Smoothie verde (reteta mea favorita de bautura verde, creata de Victoria Boutenko, o emblema a miscarii Raw Food): 1 portocala, 1 banana, 1 bucatica de ghimbir, 2 maini de spanac (cu tot cu codite), 1 cana de capsuni si 2 cani de apa. Pune-le in blender pana devin cremoase si transforma aceasta bautura in micul tau dejun. Poti sa jonglezi cu ingredientele, dupa bunul tau plac!

Salata minunata (i-am spus astfel pentru ca e simplu de preparat, usoara si nemaipomenit de gustoasa; cel putin doua zile pe saptamana, asta mananc la pranz si e suficient). Rosii, ceapa verde (la birou merge excelent si fara), masline negre, 2 frunze de busuioc, sare hymalaiana (se gaseste la Plafar) si ulei de masline.

Desert in 10 minute (mi se pare cea mai buna solutie pentru poftele subite de dulciuri) 1 avocado bine copt, ½ grepfrut fara pielite, 2 linguri de miere, zeama de la ½ lamaie. Le mixezi pe toate cu blenderul vertical, pana se face o pasta pufoasa, o pui la congelator timp de ½ ora si apoi savurezi desertul fara nici un pic de vina…

Hrana energizanta, vie – un leac din timpuri vechi
Lector dr. Lygia Alexandrescu, Clinica de Consultanta Nutritionala Natural Silhouette

Iata o metoda de alimentatie care promite vindecari miraculoase. O poti incerca si tu, nu neaparat ca pe o metoda de tratament, ci ca pe o cura de dezintoxicare, pentru o saptamana sau doua. Ea consta in consumarea alimentelor in starea lor naturala, fara a fi gatite (sau incalzite peste temperatura de 50 grade C).

Desigur, este vorba in principal de legume, fructe si seminte, carnea iesind putin din schema. Adeptii gatitului fara foc afirma ca acest tip de alimentatie da rezultate uluitoare chiar si in cele mai grave boli (precum cancerul sau diabetul). Cu conditia ca cel care sufera de asa ceva sa respecte strict regimul, sa nu renunte vreodata la el si – la fel de important – sa gandeasca pozitiv. Dar nu doar cei grav bolnavi pot beneficia de proprietatile hranei vii. Gatitul fara foc ajuta, in egala masura, la prevenirea afectiunilor de tot felul, la intarirea sistemului imunitar si la pastrarea tonusului fizic si psihic.

Chiar si cei cu mai putina vointa pot profita de avantajele unei astfel de diete, folosind retetele bucatariei fara foc, macar o data pe zi, sau o cura de dezintoxicare pe diverse perioade, in care mananca doar alimente crude, proaspete.

Prin gatire, 50% dintre proteine si intre 50 si 80% dintre vitaminele si mineralele alimentare sunt denaturate, pesticidele se descompun in compusi mai toxici si mai usor de asimilat, se pierde oxigen si se produc radicali liberi. Enzimele sunt distruse la incalziri peste 48 grade C, iar fara ele nu poate exista diviziune celulara, nu poate functiona sistemul imunitar, nu se produce energie si nu poate exista activitate cerebrala. Vitaminele si hormonii nu isi pot face datoria fara enzime.

La ce sa renunti?
In primul rand, la carne. Motivele pragmatice (pentru ca exista si din cele spirituale) invocate de vegetarieni sunt deja cunoscute: fermentatia si toxinele ce iau nastere in urma descompunerii carnii sunt o adevarata „piatra de moara pentru stomac, care digera si elimina foarte greu bolul alimentar, crescand astfel riscurile constipatiei cronice, ale bolilor de ficat, ale cancerului de colon etc.

Se mai recomanda renuntarea la sare, la otet (singurul permis fiind cel de mere, dar si acesta trebuie consumat cu masura), la zahar, la grasimi animale, la preparatele din faina alba. Organismul are, totusi, nevoie de proteine, care vor fi asigurate in special prin aportul de branza dulce de vaci sau produse lactate.

 

Mihaela Doina Radulescu; foto: arhivele personale ale intervievatelor, Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Dieta