Cum se face vișinata? Băutura tradițional românească care a cucerit generații întregi

Vara este sezonul în care apar o mulțime de fructe delicioase de sezon. Și cum vișinele se numără printre cele mai iubite fructe de sezon, iar aceste se pot folosi pentru pregătirea multor preparate și băuturi. 

Una dintre cele mai populare băuturi alcoolice făcute în casă este vișinata. Se prepară încă din cele mai vechi timpuri după rețete străvechi, dar procesul de preparare nu este foarte complicat, comparativ cu vinul sau alte băuturi alcoolice. Chiar este destul de ușor de făcut, timpul de preparare este de 10 săptămâni, cu tot cu perioada de macerare.

Cum se face vișinata?

Ingrediente:

  • 3 kilograme vişine
  • 1,2 kilograme zahăr
  • 600 ml alcool dublu rafinat 90 de grade (sau vodcă de calitate)

Mod de preparare:

Primul pas este să speli vișinele cu tot cu sâmburi, după care să le așezi împreună cu zahărul, într-o damigeană sau un borcan. Apoi acoperă gura damigenei cu un tifon legat cu sfoară pentru ca fructele „să respire”, dar să nu intre insectele înauntru. Apoi lasă fructele la macerat timp de la zece zile, la soare, pentru ca zahărul să se topească, iar vișinele să-și lase sucul.

După ce au trecut cele zece zile, adaugă alcoolul peste vișine și acoperă damigeana cu un dop de plută. Apoi lasă vișinele să stea la macerat împreună cu alcoolulul pentru încă cel puțin 8 săptămâni, iar ideal ar fi să aștepți chiar trei luni. După această perioadă, strecoară vișinata și toarn-o în recipiente de sticlă.

Trucuri pentru a obține cea mai bună vișinată

Este foarte important să nu folosești sticle de platic pentru că acestea pot strica gustul vișinatei. Ai grijă să nu adaugi alcoolul decât după ce vișinele și-au lăsat zeama și după ce zahărul s-a topit, pentru că altfel băutura nu va ieși bine.

În anumite zone ale țării, mai ales în nord, dar și în Transilvanie, se folosesc fructele zdrobite și fără sâmburi. Vișinata preparată astfel se servește cu tot cu pulpă. În același fel se pregătește și lichiorul de cireșe negre.

Foto: shutterstock.com

Mihaela Tudor

Citește și:

Cum se face socata? Băutura naturală și sănătoasă pe care trebuie să o savurezi în fiecare vară

3 cocktailuri simple, care te vor răcori vara aceasta

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Loading...
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Culinar