Cum să faci un cozonac delicios fără frământare . Iată o rețetă simplă și rapidă
Unul dintre preparatele clasice care nu trebuie să lipsească de pe masa de Paște sau de Crăciun este cozonacul. Chiar dacă poate la prima vedere te sperie modul laborios de gătire al cozonacului, este bine să știi că există și rețete simple care te ajută să îl pregătești fără frământare. Ba chiar cozonacul va ieși delicios și pufos.
Ingrediente:
– 1 kg de făină
– 300 de grame de zahăr
– 5 ouă potrivite
– jumătate de pachet de unt cu grăsime de 80%
– 200 de ml de lapte
– 5 linguri de ulei
– 4 linguri de cacao
– 400 de grame de nucă
– coaja de la o lămâie
– 1 esență de rom
– 2 portocale
– 42 de grame de drojdie proaspătă
– zahăr pudră pentru ornat
Mod de preparare:
Se cerne făina bine și se pune într-un castron mai mare sau lighean. Apoi, în mijloc se face o gaură, unde se pune drojdia, iar peste ea un pic de lapte cald și 2 linguri de zahăr, conform clickpoftabuna.ro. După care, se separă gălbenușurile de albușuri. Când drojdia începe să facă bule, se pun gălbenușurile și jumătate din cantitatea de zahăr. Cealaltă cantitate de zahăr se bate bine cu albușurile, se amestecă cu cacao și nucă. Aceasta este umplutura.
După aceea, se adaugă peste aluat, laptele cald, uleiul, untul topit călduț, apoi se încorporează toate în făină, până se obține un aluat nelipicios și elastic. Aluatul se acoperă cu un prosop de bucătărie sau cu folie și se ține timp de o oră la cald.
Înainte de prelucrarea aluatului, se ung mâinile cu ulei, apoi se împarte aluatul crescut în 4 părți egale, din care se formează sfere. Fiecare sferă se întinde frumos cu ajutorul unui sucitor, se întinde din umplutura de nuci, în care se mai pot pune stafide sau alte ingrediente, după gust. Se rulează și se răsucesc, cât să se formeze un cozonac.
În acest moment, se ung tăvile de cozonaci cu ulei, se presară cu făină, se adaugă și cozonacii, apoi se mai lasă la crescut încă o oră. Înainte de a-i băga la cuptor, se încinge bine, se ung cozonacii cu un ou bătut și se lasă până se rumenesc frumos, între 35 și 50 de minute, în funcție de cuptor. După ce s-au copt, se scot din formă și se presară zahăr pudră deasupra. În funcție de preferințe, se pot orna cu nuci. Sunt la fel de buni, fără prea multă muncă.
Poftă bună!
De ce nu e bine să manânci cozonac si sa bei lapte?
În perioada sarbatorilor, mulți oameni preferă să savureze felia de cozonac cu un pahar de lapte. Însă, nutriționiștii avertizează că această combinație nu este bună și ne învață cu ce ar trebui să combinăm cozonacul.
Nutritionistii susțin că putem mânca dimineața o felie de cozonac în combinație cu produse lactate, dar nu cu lapte, ci cu iaurt de băut, sana, kefir sau ayran. Organismul nu poate digera o astfel de masa si poate provoca probleme de sănătate.
O persoană care are peste 6 ani nu mai are enzimele necesare care să digere laptele și lipsa lor duce, practic, la acumularea grăsimilor în sange și poate chiar și o ușoara intoleranță la lactoza în cazul anumitor persoane. De aceea, e bine să consumăm cozonacul cu kefir, ayran, iaurt de băut. Pentru a ne bucura și de gustul cozonacului, dar si de proprietățile produselor lactate”, a declarat medicul nutriționist Simona Carniciu într-o emisiune de televiziune.
Foto: 123rf.com
Citește și:
De post: Prepară o delicioasă salată de boeuf cu ciuperci
De post: Ciorbă de cartofi cu tăiţei fără ou
Painea pustnicească, alimentul minune al călugărilor ortodocşi
Încercați și aceste retete de cozonac