Cum să faci un cozonac delicios fără frământare pentru Crăciun. Iată o rețetă simplă și rapidă

cozonac-fara-framantare

Magia sărbătorilor de iarnă a început de ceva vreme, iar Crăciunul se apropie cu pași repezi. Zilele vor trece mai repede decât credem, așa că este cazul să ne ocupăm din timp de pregătirile pentru ziua de sărbătoare. De asemenea, este bine să facem cumpărăturile cu mai multe zile înainte, pentru a evita aglomerația din magazine, pentru a avea suficient timp să pregătim bucatele tradiționale.

Unul dintre preparatele clasice care nu trebuie să lipsească de pe masa de Crăciun este cozonacul. Chiar dacă poate la prima vedere te sperie mod laborios de gătire al cozonacului, este bine să știi că există și rețete simple care te ajută să îl pregătești fără frământare. Ba chiar cozonacul va ieși delicios și pufos.

Ingrediente:

– 1 kg de făină
– 300 de grame de zahăr
– 5 ouă potrivite
– jumătate de pachet de unt cu grăsime de 80%
– 200 de ml de lapte
– 5 linguri de ulei
– 4 linguri de cacao
– 400 de grame de nucă
– coaja de la o lămâie
– 1 esență de rom
– 2 portocale
– 42 de grame de drojdie proaspătă
– zahăr pudră pentru ornat

Mod de preparare:

Se cerne făina bine și se pune într-un castron mai mare sau lighean. Apoi, în mijloc se face o gaură, unde se pune drojdia, iar peste ea un pic de lapte cald și 2 linguri de zahăr, conform clickpoftabuna.ro. După care, se separă gălbenușurile de albușuri. Când drojdia începe să facă bule, se pun gălbenușurile și jumătate din cantitatea de zahăr. Cealaltă cantitate de zahăr se bate bine cu albușurile, se amestecă cu cacao și nucă. Aceasta este umplutura.

După aceea, se adaugă peste aluat, laptele cald, uleiul, untul topit călduț, apoi se încorporează toate în făină, până se obține un aluat nelipicios și elastic. Aluatul se acoperă cu un prosop de bucătărie sau cu folie și se ține timp de o oră la cald.

Înainte de prelucrarea aluatului, se ung mâinile cu ulei, apoi se împarte aluatul crescut în 4 părți egale, din care se formează sfere. Fiecare sferă se întinde frumos cu ajutorul unui sucitor, se întinde din umplutura de nuci, în care se mai pot pune stafide sau alte ingrediente, după gust. Se rulează și se răsucesc, cât să se formeze un cozonac.

În acest moment, se ung tăvile de cozonaci cu ulei, se presară cu făină, se adaugă și cozonacii, apoi se mai lasă la crescut încă o oră. Înainte de a-i băga la cuptor, se încinge bine, se ung cozonacii cu un ou bătut și se lasă până se rumenesc frumos, între 35 și 50 de minute, în funcție de cuptor. După ce s-au copt, se scot din formă și se presară zahăr pudră deasupra. În funcție de preferințe, se pot orna cu nuci. Sunt la fel de buni, fără prea multă muncă.

Poftă bună!

Foto: 123rf.com

Citește și:

De post: Prepară o delicioasă salată de boeuf cu ciuperci

De post: Ciorbă de cartofi cu tăiţei fără ou

Painea pustnicească, alimentul minune al călugărilor ortodocşi

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Loading...

EVA.RO
Recomandari
Libertatea
Doctorul Zilei
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Retete culinare