Cum îți dai seama dacă copilul tău ascunde o tulburare de alimentație?
Diferența dintre mofturile alimentare și alimentația dezordonată poate fi foarte mică. Dar, având în vedere că numărul cazurilor de tulburări de alimentație este în creștere în rândul copiilor, este mai important ca niciodată să cunoaștem semnele cheie ale acestei afecțiuni care pune în pericol viața. Iată 3 semnale că micuțul ascunde o tulburare de alimentație.
Cercetătorii spanioli au descoperit că mai mult de unul din cinci tineri (22 %) suferă de tulburări alimentare. Aproximativ trei din 10 fete suferă de o tulburare de alimentație, cum ar fi anorexia sau bulimia.
Iar unul din șase băieți suferă de o formă a acestei afecțiuni. Echipa a analizat datele de sănătate a 63.000 de copii, cu vârste cuprinse între șapte și 18 ani, din 16 țări diferite, scrie The Sun.
Autorul principal, Dr. Jose Francisco Lopez-Gill de la Universitatea Castilla-La Mancha, din Spania, a declarat că rezultatele sunt „îngrijorătoare” și a subliniat necesitatea unor strategii de prevenire.
„Într-adevăr, tulburările de alimentație se numără printre cele mai amenințătoare probleme psihiatrice care pun viața în pericol. Persoanele cu aceste afecțiuni mor cu 10 până la 20 de ani mai devreme decât populația generală”, a explicat expertul.
Tulburările de alimentație se manifestă în multe forme diferite. Experți independenți au declarat anterior pentru sursa citată anterior că pandemia ar fi putut să adâncească criza tulburărilor de alimentație.
Social media ar putea fi, de asemenea, de vină pentru promovarea unor imagini corporale irealizabile – contribuind la creșterea nemulțumirii corporale în rândul tinerilor care nici măcar nu sunt supraponderali.
Între timp, unele pagini de Instagram îi învață pe adolescenți cum să dezvolte relații nesănătoase cu mâncarea, folosind o tehnică numită „meanpo”.
„Alimentația dezordonată în copilărie/adolescență poate prezice rezultatele asociate cu tulburările alimentare la începutul vieții adulte. Și din acest motiv, această proporție ridicată găsită este îngrijorătoare și solicită acțiuni urgente pentru a încerca să abordeze această situație”, a spus Dr. Jose.
Cel mai recent studiu a fost publicat în JAMA Paediatrics.
Trei semne care arată că copilul tău ar putea avea o tulburare de alimentație
Anterior, The Sun a vorbit cu Dr. Joanna Silver, care ajută persoanele cu tulburări de alimentație de peste un deceniu.
În calitate de psihoterapeut psiholog principal, ea cunoaște toate semnele clasice pe care cineva fie ascunde o tulburare de alimentație, fie neagă existența unei astfel de tulburări.
„Din păcate, în zilele noastre, tulburările de alimentație pot începe foarte devreme. De obicei, ele încep în adolescență, dar nu este niciodată prea devreme să te gândești la ele”, a explicat expertul pentru publicația britanică.
Iată câteva semne subtile de avertizare pe care expertul crede că toți părinții ar trebui să le cunoască.
- Spunându-ți că „au mâncat la prânz mult”
Dr. Joanna a spus că copiii și adolescenții pot justifica consumul de alimente mai puțin sau pot evita mâncarea spunându-le părinților că „au mâncat la prânz mult” sau că „mănâncă în oraș cu prietenii mai târziu”, ceea ce nu este adevărat. - Întreabă unde mergeți la cină
Uneori, copiii întreabă acest lucru, astfel încât să se poată uita în meniu în prealabil și să își dea seama ce alimente au cele mai puține calorii, a explicat ea. - O schimbare generală de comportament
„Ei pot părea mai liniștiți și să spună mai puțin în general, și să devină mai retrași sau mai secretoși. Izolarea servește unui scop pentru a împiedica tulburarea de alimentație să fie necontestată. O persoană cu o tulburare de alimentație poate deveni din ce în ce mai anxioasă, deprimată sau poate avea o stare de spirit care se schimbă rapid. Ei pot deveni furioși sau agresivi ca un mijloc de a apăra tulburarea de alimentație de provocare', a spus ea.
Cum poți ajuta un copil cu tulburări de alimentație?
Dacă copilul tău este tratat pentru o tulburare de alimentație, echipa de medici va juca un rol important în recuperarea sa. Dar nu subestima importanța iubirii și a sprijinului tău. Potrivit NHS, poate fi de ajutor să:
- să înveți cât mai multe despre tulburările de alimentație, astfel încât să înțelegi cu ce te confrunți
- continuă să le spui că îl iubești și că vei fi mereu alături de el
- să-l faci să conștientizeze ajutorul profesional disponibil
- să îi sugerezi activități pe care le-ar putea face care nu implică mâncare, cum ar fi hobby-uri și petrecerea timpului cu prietenii
- întrebă-l ce poți face pentru a-l ajuta
- încearcă să fii sincer cu privire la propriile sentimente, deoarece acest lucru îl va încuraja și pe el să facă la fel
- fii un bun model de urmat, având o dietă echilibrată și făcând exerciții fizice sănătoase
- încearcă să le întărești încrederea, de exemplu, laudă-l pentru că este atent sau felicită-l pentru ceva ce a făcut