Cum faci cel mai aromat gem de gutui
Nicio toamnă fără gem de gutui! Deliciul ăsta nu trebuie să lipsească din cămara niciunei gospodine. Iar noi îți porpunem mai jos o rețetă super-simplă, rapidă și foarte gustoasă și aromată.
Ingrediente necesare pentru gemul de gutui
- 2 kg gutui curățate
- 1,5 kg zahăr
- 800 ml apă
- zeama de la o lămâie
- 1 baton de vanilie
Citeşte şi: Pelteaua – ce este și din ce fructe o poți face. Rețete delicioase
Cum prepari deliciosul gem de gutui
Pentru început, spală bine gutuile, apoi curăță-le de semințe. Apoi, le poți da prin robot, le poți da pe răzătoare sau le poți tăia în cubulețe, în funcție de varianta care îți este mai la îndemână. Stropește-le imediat cu zeamă de lămâie pentru a evita oxidarea.
Într-o cratiță, pune apa și zahărul la fiert, până când rezultă un sirop legat. Adaugă gutuile și continuă fierberea. În primă fază, lasă gutuile să fiarbă la foc mare, apoi, când gemul începe să scadă, micșorează focul și amestecă des pentru a evita prinderea gemului de fundul cratiței. Gemul este gata în 45-60 minute. Înainte cu 5-10 minute de a închide focul, adaugă zeama de lămâie și batonul de vanilie.
Când este gata, deliciosul gem de gutui este bine legat și capătă o culoare roșiatică. În acest moment, focul trebuie stins, iar gemul se pune fierbinte în borcanele sterilizate în prealabil. Acoperă-le, apoi, cu o pătură și lasă-le să se răcească.
Vezi aici cum să faci peltea de gutui!
Cele mai importante beneficii ale gutuilor
Aceste aromate fructe ale toamne aduc organismului o serie de beneficii de luat în seamă.
- favorizează slăbirea, fiind sărace în calorii – 57 calorii/100 g;
- ameliorează problemele gastrointestinale, grație catechinei și epicatechinei care se regăsesc în fibrele din gutui și care curăță colonul de toxine;
- au proprietăți antiinflamatoare;
- tratează greața și vărsăturile grație proprietăților diuretice.
Citeste si
Cea mai simplă rețetă de castraveți bulgărești. Sunt foarte gustoși și rezistă până la 3 ani
Cea mai fină păjitură cu prune şi blat de smântână
Cum faci cea mai bună zacuscă de ciuperci pentru iarnă
Foto: shutterstock