Ciambella, prăjitura fără ouă, pufoasă, rapidă și ușoară

Ciambella, prăjitura fără ouă este o delicatesă simplă și autentică, potrivită pentru micul dejun sau pentru o gustare. Asemănătoare cu o gogoașă pufoasă, aceasta este potrivită pentru toți cei care suferă de intoleranță la ouă, dar fără a renunța la gustul prăjiturii făcute în casă.

Ciambella se prepară rapid și poate fi personalizată după gust. De fapt, se poate înlocui laptele cu suc de fructe, lapte de migdale, de soia sau de orez sau pur și simplu cu apă. De asemenea, se poate înlocui untul cu ulei, urmând instrucțiunile din rețetă, scrie Kika Kitchen.

Se adaugă esență de vanilie, coajă rasă de lămâie sau de portocală, scorțișoară pudră, lichior la alegere. La final se ornează cu zahăr pudră, pudră de cacao amară, glazură de ciocolată neagră sau glazură de lămâie.

Ingrediente:

  • 300 g de făină 00 (sau 350 g de făină fără a adăuga amidon)
  • 50 g amidon de cartofi
  • 300 ml lapte (sau suc de fructe sau apă)
  • 180 g zahăr
  • 150 g de unt (sau 120 g de ulei)
  • Pentru a aroma: semințe de vanilie sau extract, coajă rasă de lămâie sau portocală
  • 1 plic praf de copt pentru prăjituri
  • 1 praf de sare

Mod de preparare:

Se începe pregătirea prăjiturii prin încălzirea laptelui și topirea untului la bain-marie sau în cuptorul cu microunde. Pornește cuptorul la 180°, modul static, astfel încât acesta să fie la aceeași temperatură până la sfârșitul pregătirii. Adaugă zahărul în laptele cald.

Se amestecă până când zahărul este complet dizolvat. Se adaugă și untul topit și încălzit. Uleiul poate fi folosit ca o alternativă la unt.

Se continuă preparatul adăugând făina cernută, amidonul și praful de copt la lichide. Se amestecă bine toate ingredientele până când amestecul este omogen și fără cocoloașe. Se adaugă un vârf de cuțit de sare.

Se poate aromatiza cu esență de vanilie, cu coajă rasă de lămâie sau de portocală. Se toarnă amestecul obținut într-o formă de prăjituri unsă cu unt și presărată cu făină. Sau se folosește un dispozitiv de îndepărtare a formei de tort.

Se coace în cuptorul preîncălzit la 180° timp de aproximativ 35 de minute, în mod static. După ce a trecut timpul necesar, se face testul cu scobitoarea pentru a verifica coacerea internă a prăjiturii.

Se scoate prăjitura din forma de copt, răsturnând-o pe o farfurie de servit. Se pudrează suprafața cu zahăr pudră sau cacao pudră neîndulcită. Sau se ornează cu glazură de ciocolată sau de lămâie.

Se poate păstra într-o caserolă de tort încisă ermetic sau învelită în folie alimentară. Astfel se va păstra la fel de moale și pufoasă timp de 2-3 zile.

Poftă bună!

Foto: 123RF

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Culinar