Pentru că luna noiembrie ese luna de luptă și conștientizare a cancerului pancreatic, e bine să știți că acesta este tipul de cancer în care medicina face cele mai puține progrese. Dintre toate tipurile de cancer, cancerul de pancreas are cea mai scăzută rată de supraviețuire. Și asta întrucât este asimptomatic în stadii incipiente, putând fi descoperit întâmplător, în urma efectuării unor investigații imagistice de rutină, precum ecografia abdominală. Din acest motiv, în cele mai multe cazuri, diagnosticul se stabilește tardiv.
Cancerul pancreatic este rezistent la chimioterapia tradițională. În plus, cercetările asupra acestei maladii sunt, în prezent insuficiente, din cauza finanțării reduse la nivel global.
În unele țări, cancerul de pancreas este numit, pe bună dreptate, „cancerul neglijat' pentru că nu i se acordă un loc prioritar în planurile de luptă împotriva cancerului.
Rata de supraviețuire la 5 ani este de 4%
Cancerul pancreatic este, poate, cel mai agresiv cancer în rândul românilor, cu o rată de supravieţuire la 5 ani extrem de mică, de doar 4%. Aproape 80% dintre cancerele pancreatice sunt depistate mult prea târziu, doar 10-30% dintre cei care suferă intervenţii chirurgicale de extirpare a tumorii supraviețuind 5 ani. Dacă celulele canceroase s-au răspândit la țesuturile sau organele învecinate și/sau în ganglionii limfatici regionali, rata de supraviețuire la 5 ani este de 11%. În cazul în care cancerul s-a răspândit într-o regiune îndepărtată a corpului, rata de supraviețuire la 1 an este de 15%, iar rata de supraviețuire la 5 ani scade la 2%.
Potrivit GLOBOCAN (Global Cancer Observatory, platforma internațională cu cele mai actualizate cifre despre cancer din lume), cele mai recente statistici privitoare la cancerul pancreatic arată că, la nivel mondial, în 2018 s-au înregistrat 460.000 de noi cazuri, dintre care 3.106 în România.
Țara noastră nu se află în top 20 țări cu cea mai mare rată a cancerului pancreatic. Pe locul întâi în acest top s-a aflat, în 2018, Ungaria, urmată îndeaproape de Uruguay, Moldova și Letonia.
În România, acest tip de cancer are o incidență redusă (3,8% din totalul cancerelor), ocupând locul 9 în condițiile în care primele locuri sunt ocupate de: cancerul de plămâni (13,6%), cancerul colorectal (13,3%), cancerul de sân (11,5%), cancerul de prostată (7,2%), cancerul de vezică urinară (4,7%), cancerul de stomac (4,4%), cancerul de ficat (4,3%), cancerul de col uterin (4,1%).
Conform statisticilor GLOBOCAN, în 2018, în România s-au înregistrat 2.943 de decese cauzate de cancerul pancreatic, în timp ce, la nivelul Uniunii Europene, s-au înregistrat 95.000 de decese.
Din păcate, în ciuda progreselor notabile înregistrate în medicină în ultimii ani, rata de supraviețuire nu doar că nu a crescut, ba chiar am putea spune că acest tip de cancer a fost scăpat de sub control. Altfel, cum s-ar putea explica faptul că, în Europa, rata mortalității a crescut cu 5% din 1990 și până în 2016?
La nivel mondial, acest tip de cancer afectează 9,5% bărbați și 5,7% femei, fiind al 12-lea cel mai comun tip de cancer la bărbați și al 11-lea cel mai comun tip de cancer la femei.
Aproximativ 75% din toate carcinoamele pancreatice apar la capul sau gâtul pancreasului, 15-20% apar în corpul pancreasului și 5-10% apar în coada lui, conform medscape.com.
Cea mai agresivă formă de cancer a ucis, de-a lungul timpului, personalități marcante ale culturii, științei, politicii naționale și internaționale.
Actrița americană Joan Crawford a pierdut lupta cu cancerul pancreatic, după un atac de cord, în anul 1977. Avea 73 de ani. Conform celor declarate de medicii săi, atacul de cord a scutit-o de chinurile cancerului pancreatic de care suferea.
Actrița franceză Simone Signoret a depus armele în fața cancerului pancreatic în septembrie 1985, la 64 de ani.
Actorul italian Marcello Mastroianni a murit în decembrie 1996, la vârsta de 72 de ani.
Actorul american Patrick Swayze a murit în septembrie 2009, la 20 de luni de la diagnosticare. Avea 57 de ani. Ultimele poze ale starului american au șocat opinia publică. Actorul, desfigurat de boală, devenise umbra a ceea ce fusese odată. Nimic din imaginea lui nu mai amintea de imaginea instructorului de dans, șarmant și cuceritor, din Dirty dancing'.
Co-fondatorul Apple, Steve Jobs, a murit în octombrie 2011, la vârsta de 56 de ani. În 2003, a fost diagnosticat cu o formă rară de cancer pancreatic. Mai exact, Jobs a avut o tumoră neuroendocrină, care are o dezvoltare mai lentă decât alte tumori pancreatice maligne.
Cea mai recentă victimă a ucigașului tăcut' este Regina Muzicii Soul', Aretha Franklin. A murit în august 2018, la 76 de ani. Cântăreața americană se încadrează în procentul aproape infim de pacienți care supraviețuiesc cancerului pancreatic mai mulți ani. Fusese diagnosticată cu această maladie cu opt ani în urmă.
În anul 2011, dispăreau dintre noi două figuri remarcabile ale culturii, respectiv politicii românești. În aprilie 2011, politicianul Victor Surdu, fost ministru al Agriculturii, își încheia socotelile cu viața la 63 de ani. Patru luni mai târziu, în august, criticul de film Viorica Bucur se stingea din viață după doar două luni de la diagnosticare. Avea 65 de ani.
În 2018, fostul prezentator tv Leonard Miron a aflat că are cancer pancreatic. Mama lui fusese diagnosticată cu aceeași boală în 2013 și a încetat din viață doi ani mai târziu. În tot acest timp, femeia a refuzat să urmeze tratamentul care i-ar fi putut prelungi viața. La rândul lui, Leonard a refuzat chimioterapia, optând pentru un tratament revoluționar la Londra, tratament care presupune doar iradierea tumorii.
A consemnat, Oana Anghel
Citește și:
Cum era tratat cancerul de sân în secolul trecut
Cum poți ajuta o femeie care are cancer la sân. Mărturiile supraviețuitoarelor