Anumite băuturi preferate de mulți oameni cresc riscul de cancer la ficat cu 78%

Riscul de cancer la ficat crește semnificativ dacă oamenii obișnuiesc să bea zilnic anumite băuturi, extrem de populare, care beneficiază de campanii masive și reclame în toate țările lumii.

Consumul unei singure băuturi îndulcite cu zahăr este legat de șansele crescute de cancer la ficat, avertizează oamenii de știință.

În România, conform ultimelor statistici Globocan, situația îmbolnăvirilor și diagnosticării patologiilor din sfera oncologică este puțin schimbată. Cancerul de sân coboară iar în locul lui au urcat cancerele colorectale și cancerul de ficat. În 2020 un număr de 3380 de români au murit de cancer la ficat.

Cancerul la ficat are o rată de supraviețuire scăzută, cu o supraviețuire de doar 13% la cinci ani de la diagnosticare.

Cel mai recent studiu a analizat date de la 90.000 de femei aflate în postmenopauză care au participat la Women’s Health Initiative, un studiu pe termen lung lansat la începutul anilor 1990. Cercetătorii conduși de Universitatea din Carolina de Sud au analizat sănătatea subiecților după ce au dat numeroase chestionare alimentare.

Aproximativ șapte la sută dintre femei au raportat că preferă să consume una sau mai multe pahare de băuturi îndulcite cu zahăr pe zi.

Un total de 205 de femei au dezvoltat cancer la ficat, având simptome ce includ oboseală, pierderea poftei de mâncare, senzație de rău, durere sub coaste și mâncărimi ale pielii.

Femeile care consumau zilnic una sau mai multe băuturi îndulcite cu zahăr aveau cu 78% mai multe șanse de a dezvolta cancer la ficat.

Cei care consumau cel puțin o băutură răcoritoare pe zi au avut cu 73% mai multe șanse de a dezvolta cancer la ficat – în comparație cu cei care nu consumă niciodată sau deloc.

Autorul principal al studiului Longgang Zhao a declarat: „Descoperirile noastre sugerează că consumul de băuturi îndulcite cu zahăr este un potențial factor de risc modificabil pentru cancerul de ficat. Dacă descoperirile noastre sunt confirmate, reducerea consumului de băuturi îndulcite cu zahăr ar putea servi drept strategie de sănătate publică pentru a reduce povara cancerului hepatic. Înlocuirea băuturilor îndulcite cu zahăr cu apă și a cafelei sau a ceaiului fără zahăr ar putea reduce semnificativ riscul de cancer la ficat'.

Concluziile au fost prezentate la reuniunea anuală a Societății Americane pentru Nutriție.

Ar fi necesare mai multe studii pentru a determina dacă și de ce băuturile dulci pot contribui la cancerul de ficat.

Cu toate acestea medicii implicați în studiu au spus că acest risc se poate datora faptului că zahărul crește riscul de obezitate și diabet de tip 2, care sunt la rândul lor factori de risc pentru cancerul de ficat.

Aceste băuturi pot contribui, de asemenea, la rezistența la insulină și la acumularea de grăsime în ficat, ambele influențând sănătatea ficatului.

Foto: 123rf

Citeste și:

Primul om injectat cu un vaccin anti-cancer: rezultate surprinzătoare

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
ELLE
Libertatea
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Cancerul de pancreas, stomac și ficat