Avertisment privind cancerul pancreatic: semn ciudat sub coaste pe care e bine să-l știți

Cancerul pancreatic este, de departe cel mai periculos tip de cancer. În timp ce simptomele comune ale cancerului pancreatic includ dureri abdominale sau scădere în greutate, pacienții cu această afecțiune au identificat o senzație ciudată de „fâlfâit' sub coaste.

Cancerul pancreatic – un simptom care trebuie să ne alarmeze

Medicii avertizează asupra unui simptom ciudat sub coaste care ar putea fi un semn al cancerului pancreatic.

Recunoașterea simptomelor de cancer și depistarea lor cât mai devreme poate fi esențială în succesul tratamentului și al recuperării. Pentru că în ultimii doi ani sistemul de sănătate s-a aflat sub o presiune imensă, recunoașterea condițiilor apariției cancerului este mai importantă ca niciodată. Acest semnal de alarmă trebuie tras mai ales în cazul cancerului pancreatic, despre care se crede că este unul dintre cele mai mortale tipuri de cancer. Doar 5% dintre pacienți supraviețuiesc cinci ani sau mai mult după ce primesc diagnosticul, potrivit Cancer Research.

Deși majoritatea simptomelor sunt bine cunoscute, există un alt semn revelator de care mulți nu sunt conștienți.

Simptome neobișnuite ale cancerului pancreatic

Un simptom neobișnuit raportat de British Medical Journal este o senzație resimțită sub coaste în partea stângă. Acest lucru se datorează locației pancreasului, în spatele stomacului, unde coasta se întâlnește cu sternul. În pretigioasa revistă medicală, au fost discutate experiențele unei paciente pe nume Rachel. “Cu doi ani înainte de a fi diagnosticat cancerul pancreatic, Rachel și-a consultat medicul pentru că simțea o durere sub coasta stângă, despre care a bănuit că era durere musculară după ce a lucrat intens în grădină. Durerea a continuat să se înrăutățească și la patru luni după ce a apărut prima dată, Rachel s-a întors din nou la medicul de familie. De data aceasta, după o altă examinare atentă medicul de familie a concluzionat că ar trebui să fie trimisă la un specialist… cardiolog. Acest lucru nu a avut niciun efect. Medicul de familie a trimis-o apoi să vadă un specialist din spital care i-a făcut o endoscopie și un CT scan, dar nu a fost bănuit cancerul.

La început, primele imagini sugerau că este vorba de o hernie hiatală, dar după ce au fost analizate rezultatele scanării, medicii au decis că Rachel avea cancer în mijlocul pancreasului și secundar în ficat.

Potrivit unui site medical din Marea Britanie, și alte persoane cu afecțiuni oncologice pancreatice au raportat o senzație de fluturare sau o senzație de pulsație sub coastă.

Un număr mic de cancere pancreatice sunt cunoscute sub numele de cancere cu celule insulare. Acestea declanșează o supraproducție de insulină care scade nivelul zahărului din sânge. Potrivit Pancreas Foundation, acest lucru poate duce la frisoane, diaree și spasme musculare ceea ce-l face mai ușor de identificat.

Foto: 123rf

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din #NUcancerului