Rozmarinul, planta care luptă împotriva tumorilor
Rozmarinul, planta care luptă împotriva tumorilor, este o plantă ce provine din regiunea mediteraneană, fiind absolut miraculoasă. Fiind bogată în antioxidanți, grecii au folosit-o pentru a stimula funcția creierului și pentru a îmbunătăți memoria. Dintre vitaminele și mineralele conținute de aceasta trebuie enumerate calciul, fierul, magneziul, sodiul, potasiul, vitaminele A, B6 și C. Iar lista beneficiilor oferite abia începe:
Întărește sistemul imunitar – bogat în antioxidanți și compuși antiinflamatori, rozmarinul ajută la stimularea sistemului imunitar și la îmbunătățirea circulației substanțelor care combat infecțiile. Antioxidanții ajută și la neutralizarea radicalilor liberi.
Protejează pielea și hrănește părul – rozmarinul are proprietăți antiseptice care sunt foarte utile atunci când vine vorba de piele și păr cum ar fi eczeme, dermatite, infecții fungice și alopecie (pierderea parțială sau completă a părului).
Protejează creierul – inclusiv împotriva îmbătrânirii premature și a leziunilor sale. De asemenea, îmbunățește recuperarea pacienților care suferă de tulburări neuro-cognitiveșsi reduce coagularea sângelui în creier.
Previne indigestia – rozmarinul are o putere de a ușura durerea și disconfortul digestiv și poate trata afecțiunile stomacului, inclusiv producția excesivă de acid gastric sau disfuncții precum refluxul gastro-esofagian.
Îmbunătățește concentrarea, ameliorează depresia – parfumul de rozmarin are capacitatea de a ajunge la creier trecând prin epiteliul de la nivel nazal. Poate îmbunătăți starea de spirit, ameliorează depresia și anxietatea, crește puterea de concentrare și capacitatea de memorare.
Previne cancerul – rozmarinul poate combate diferite tipuri de cancer, prin prevenirea creșterii celulelor canceroase și regenerarea celor deteriorate. Este, de asemenea, utilizat ca agent antitumoral. Leucemia, carcinomul mamar, cancerul ovarian și cancerul vezicii urinare nu au nicio șansă în fața extractului de rozmarin.
Previne degenerarea maculară – degenerarea maculară este o afecțiune în care se ajunge la o descompunere progresivă a maculei ochilor care poate provoca orbire parțială la persoanele în vârstă. Rozmarinul poate ajuta la prevenirea sau încetinirea acestei condiții, contribuind la păstrarea vederii.
Oferă suport pentru ficat și plămâni – markerii stresului oxidativ din ficat, care provoacă leziuni hepatice, pot fi diminuați datorită extractului de rozmarin. Același extract previne epuizarea glicogenului hepatic, protejează țesutul hepatic de boli, resetează enzimele hepatice crescute.
Ajută funcția respiratorie – substanțele din rozmarin contribuie la îndepărtarea sputei și a excesului de mucus care blochează tractul respirator. De asemenea, uleiul esențial de rozmarin poate juca un rol important atunci când vine vorba de alergeni precum praful și polenul.
Măsuri de precauție
În cazul în care se exagerează, consumul de rozmarin poate avea și efecte secundare precum durerile de stomac și indigestia. Femeile însărcinate nu trebuie să foloseasca rozmarin pentru că acesta poate avea efecte negative asupra uterului, provocând avort sau defecte genetice. Nici diabeticilor nu le este recomandat deoarece poate provoca sângerare, vărsături, iritații ale pielii și poate crește nivelul glicemiei.
Foto: pexels.com
Citeste și:
Cel mai periculos tip de cancer, cancerul de pancreas, seceră anual 3000 de români