Cea mai sănătoasă metodă de slăbit

Te plângi că te-ai îngrăşat, însă ce eşti dispusă să faci pentru a ajunge la greutatea normală? Renunţă la dietele „minune şi slăbeşte sănătos.

slabeste-sanatos

foto femeie cu cântar Shutterstock

Oamenii ştiu să mănânce, dar nu au habar să se hrănească, spune antrenorul de fitness şi nutriţionistul Valentin Vasile în cartea sa, „Stil de viaţă, nu dietă! Ghid complet pentru o slăbire sănătoasă, rapidă şi definitivă, apărută la Ed. Curtea Veche, şi câtă dreptate are! Bineînţeles, nu doar mân-carea este cea care schimbă (în plus) ci-fra de la cântar, însă alegerile tale joa-că un rol important atunci când nu ai timp să găteşti sau pur şi simplu cedezi în faţa unor delicioase mâncăruri care predispun la îngrăşare. Am auzit per-soane spunând că îşi doresc să aibă o siluetă zveltă, însă fără să fie nevoite să îşi schimbe obiceiurile alimentare. Le poţi înţelege supărarea şi frustrarea, însă kilogramele în plus nu ţin doar de felul în care arăţi, ci mai ales de starea de sănătate.

Plăceri care fac rău

Creşterea indicelui de masă corporală (IMC) reprezintă un risc major pentru afecţiuni precum bolile cardiovasculare, diabetul, afecţiuni ale sistemului muscu-lar şi osos şi al unor tipuri de cancer. Află care este propriul indice de masă corporală, împărţind numărul de kilo-grame la pătratul înălţimii în metri (IMC=kg/m2); un IMC mai mare sau egal cu 25 arată că eşti supraponderală, iar un IMC mai mare sau egal cu 30 echivalează cu obezitatea. Scapă de statutul de supraponderal prin alegeri culinare sănătoase şi deschiderea apetitului către mişcare. Acestea sunt cele mai accesibile metode pentru a slăbi sau pentru a preveni acumularea de kg. Fiecare îşi poate impune o limită a consumului de grăsimi şi zaharuri, cres-când consumul de fructe şi legume, cereale integrale şi nuci.

HIPERTRIGLICERIDEMIA IMPUNE AJUSTAREA STILULUI DE VIAŢĂ ȘI RESPECTAREA TRATAMENTULUI

Hipertrigliceridemia (HTG) este o afecțiune frecvent întâlnită, fără simptome, și care ne poate pune sănătatea în pericol. Îmbunătățirea stilului de viață și urmarea tratamentului recomandat de medic pot contribui la normalizarea valorii trigliceridelor din sânge.

Trigliceridele sunt o formă de grăsime produsă de organism, însă HTG reprezintă creșterea valorii acestora în sânge peste cea normală de 150 mg/dl. Determinarea acestei valori poate fi solicitată în setul de analize de sânge, care este important să fie realizat cu regularitate, cel puțin o dată pe an. În cazul în care valoarea trigliceridelor este mai mare decât cea normală, este recomandat consumul de alimente care conțin grăsimi sănătoase, mono și polinesaturate, ca de exemplu: măsline, nuci, alune, migdale sau pește – datorită aportului de Omega 3.

De asemenea, este importantă urmarea cu strictețe a tratamentului medicamentos recomandat de medic, deoarece hipertrigliceridemia poate contribui la dezvoltarea riscurilor asociate precum bolile de inimă (de exemplu infarct miocardic), accidentele vasculare cerebrale sau la instalarea diabetului zaharat de tip 2.
Află mai multe informații despre hipertrigliceridemie pe www.misiunea150.ro. Fii și tu Agent în Misiunea 150: Informează-te, testează-te și tratează-te!

Autor Cătălina Ioancea.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Dieta