Ce se întâmplă cu organismul tău când mănânci alimente picante?
Unele feluri de mâncare sunt atât de picante, încât bucătarii trebuie să poarte o mască de gaz în timp ce gătesc pentru a-și proteja ochii de arsuri. Consumul de alimente picante are o influență incontestabilă asupra întregului organism. Dar nu mulți oameni sunt conștienți de efectele pozitive și negative cu care vor trebui să se confrunte.
Efectele consumului de alimente picate asupra organismului
Pierdere în greutate. Potrivit Bright Side, consumul de alimente picante este o modalitate ușoară de a arde niște grăsimi în plus. Nimic nu poate înlocui exercițiile fizice și o dietă sănătoasă, dar capsinoidele care se găsesc în ardei nu strică. Sunt cunoscuți pentru că măresc consumul de energie și scad grăsimea corporală.
Toleranța la durere va crește. Este greu de crezut, deoarece consumul de alimente picante este dureros în sine pentru unele persoane. Cu toate acestea, specialiștii sugerează că ingredientul activ numit capsaicina poate viza o substanță specială din creierul nostru care este responsabilă de senzațiile dureroase. Aceasta ne păcălește creierul să ignore durerea, un bonus frumos pentru cei care nu se tem de lucrurile picante.
Sistemul imunitar va crește. În timp ce te bucuri de mâncarea picantă, corpul tău se îmbogățește cu antioxidanți. Este deosebit de util în timpul sezonului de gripă, deoarece antioxidanții ne protejează de germenii care ne atacă organismul. Dacă simți deja influența vremii, gătește ceva cu ardei iute, pentru a-ți menține imunitatea puternică.
Consumul de zahăr va scădea. Nu mai este un secret că zahărul este dăunător pentru sănătate, dar nu este ușor să reduci cantitatea de zahăr. Experții spun că adăugarea din când în când a unor mâncăruri picante în meniul tău ar putea ajuta la combaterea poftei de zahăr. Este similar cu a bea un pahar de suc de portocale după ce te speli pe dinți, după ce mâncăm ceva picant, de obicei nu ne dorim nimic dulce.
Efecte negative
Papilele gustative vor avea de suferit. Limba va fi prima care va resimți consecințele negative ale poftei de mâncare picantă. Aceasta va simți o senzație de arsură și nu este doar o senzație, ci o arsură reală. Din această cauză, nu vei mai putea gusta la fel de multe arome ca înainte, dar acest lucru este doar temporar. Receptorii gustativi își vor reveni, cu excepția cazului în care mânânci zilnic prea multe alimente picante, pentru o perioadă lungă de timp.
Pot provoca o reacție alergică. Unii oameni spun că se confruntă cu o umflătură a feței și mâncărimi dimineața după ce au mâncat o cină picantă. Acest lucru se poate întâmpla deoarece ardeii sunt susceptibili de a provoca alergii. Pentru unii oameni, această reacție este doar o reacție naturală a organismului la condimente.
Problemele stomacului s-ar putea agrava. Dacă ai stomacul sensibil, consumul de alimente picante este o idee proastă. În primul rând, îți poate provoca diaree. Motivul este capsaicina, care are efecte pozitive asupra organismului, dar, în general, este un iritant pentru noi. În plus, poate provoca gastrită temporară sau, dacă ai deja probleme cu stomacul, este posibil ca acestea să se înrăutățească.
Foto: 123RF