Ce este exact iaurtul grecesc? Care este secretul faimosului iaurt?

Când oamenii menționează iaurtul grecesc, nu vorbesc întotdeauna despre iaurt care a venit din Grecia.

La începutul anilor 1980, compania de iaurt FAGE cu sediul în Grecia a început să-și vândă produsele în străinătate, în Marea Britanie, înainte de a se extinde în SUA la sfârșitul anilor 1990. Iaurtul FAGE a devenit atât de popular încât producătorii non-greci au început să-și vândă propriile produse similare, care au fost numite „iaurt grecesc'.

Ceea ce diferențiază FAGE și alte iaurturi grecești de iaurtul obișnuit este un pas suplimentar esențial în procesul de producție. După cum explică The Kitchn, ambele tipuri sunt o combinație de lapte și culturi bacteriene vii. Se încălzește laptele la o anumită temperatură, se introduc culturile și apoi se lasă amestecul să fermenteze și să se întărească în timp. Astfel se obține un iaurt delicios.

Pentru a obține iaurt grecesc, se strecoară zerul lichid, o proteină care se găsește în lapte. Din acest motiv, iaurtul grecesc este cunoscut sub numele de straggisto în Grecia, derivat din cuvântul grecesc pentru strecurat.

Deoarece se elimină tot excesul de lichid, iaurtul devine semnificativ mai gros și acea grosime înseamnă că restul proteinelor (și grăsimile) sunt mult mai concentrate decât în ​​iaurtul obișnuit. Potrivit Mother Jones, o parte din lactoza laptelui se strecoară și ea, așa că iaurtul grecesc are, de asemenea, puțin mai puțin zahăr.

Pe scurt, iaurtul grecesc este în mod natural mai gros și mai bogat în proteine ​​decât omologul său apos. Acestea fiind spuse, doar pentru că un borcan este etichetat „iaurt grecesc' nu înseamnă automat că se potrivește cu această descriere.

Deși FDA reglementează iaurtul, nu are standarde pentru iaurtul grecesc în special; astfel încât producătorii sunt liberi să folosească agenți de îngroșare, arome artificiale, zaharuri rafinate și alți aditivi și totuși numesc rezultatul „iaurt grecesc'.

Acești aditivi nu sunt neapărat un lucru rău: un anumit iaurt poate fi îmbogățit cu vitamine, de exemplu, sau îndulcit cu fructe adevărate. Însă înainte de a cumpăra un presupus „iaurt grecesc' de pe raft pentru că este mai sănătos decât iaurtul obișnuit, trebuie verificată lista de ingrediente înainte.

Foto: 123RF

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Culinar