3 reţete delicioase de sezon cu dovleac

3 reţete delicioase de sezon cu dovleac

dovleac

Află ce poţi face dintr-un simplu dovleac, şi anume, câteva reţete numai bune pentru perioada dinaintea Sărbătorilor.

Dovleacul este bogat în vitamine şi minerale, gustul şi culoarea sunt apetisante şi mai e şi plin de fibre. Cumpără dovleacul care e greu pentru dimensiunea lui. Alege-l pe cel mai mic pentru că e mai gustos şi mai cărnos.

PĂSTREAZĂ-l netăiat chiar şi câteva săptămâni la răcoare, iar după ce l-ai tăiat, acoperă-l şi păstrează-l în frigider.

GĂTEŞTE-l: fierbe-l curăţat de coajă de 20 minute, prepară-l şi serveşte-l ca piure combinat cu unt şi smântâna, ca garnitura.

Trei reţete cu dovleac

1. Ravioli cu dovleac şi salvie

 rv

O adevarată cină în stil italian pregatită rapid.

4 porţii • Gata în 20 minute

■ 30 g unt

■ 350 g pulpă de dovleac

■ 4 căţei de usturoi, tăiat felii subţiri

■ 15 frunze de salvie, tocate

■ 375 g ravioli cu urda şi spanac

■ 50 g parmezan răzuit fâşii

 1. Într-un vas larg, pe foc, topeşte untul şi adaugă dovleacul, usturoiul şi salvia. Fierbe înăbuşit 15 minute, până când dovleacul se înmoaie.

2. Între timp, fierbe ravioli conform instrucţiunilor înscrise pe ambalaj şi apoi scurge de lichid şi păstrează deoparte 2 linguri din apă de fiert pe care o adaugi dovleacului.

3. Combină pastele cu dovleacul, adăugând apa dacă este nevoie şi serveşte cu fâşii de parmezan.

Pont: Rumeneşte seminţele de dovleac aşezate în tava de copt, la cuptorul încins la temperatură minimă, şi serveşte-le ca gustare.

Vezi şi Prăjitura imposibila cu dovleac

2. Dovleac rumenit cu cuşcuş şi brânză de capră

dovleac-branza

Preparat plin de arome şi nutrienţi.

4 porţii • Gata în 50 minute

■ 1 dovleac, tăiat în 4 şi curăţat de seminţe

■ Un praf de chilli

■ Zeama şi coaja rasă de la 1 lămâie

■ 3 linguri ulei de masline

■ 250 g cuşcuş

■ 1 lingură pătrunjel proaspăt, tocat

■ 200 g brânză de capră

1. Încinge cuptorul la semnul 6/200°C. Presară dovleacul cu sare şi piper, chilli şi coajă rasă de lămâie. Dă la cuptor 40-50 minute sau până când se pătrunde.

2. Într-un bol larg pune cuşcuşul şi toarnă deasupra 700 ml apă clocotindă în care ai adăugat 1 linguriţă de sare.

Acopera vasul şi lasă să se îmbibe de lichid 8 minute. Combină cu pătrunjelul şi zeama de lămâie şi umple sferturile de dovleac. Presară brânza şi dă din nou la cuptor 5 minute pentru ca aceasta să se topească.

Pont: Poţi încerca această reţetă şi cu varianta patison, un dovleac mai turtit, rotunjit pe margini.

Vezi o metoda rapida de a face dovleac copt!

3. Prăjitură cu dovleac şi caramel

prajitura cu dovleac

12 porţii • Gata în 1 ora şi 10 minute

■ 400 g dovleac, curăţat de coajă

■ 175 ml ulei de floarea soarelui

■ 250 g zahăr brun

■ 2 ouă

■ 175 g făină cu factor de creştere, cernută

■ 3⁄4 linguriţă bicarbonat

■ 1 linguriţă ghimbir măcinat

PENTRU GLAZURĂ

■ 200 g cremă de brânză de vaci proaspată

■ 100 g sos caramel

■ 6 0 g ghimbir cristalizat, tocat, sau caise deshidratate, tocate

 1 Încinge cuptorul la semnul 4/180°C. Pune dovleacul într-un bol cu 1 lingură de apă. Acoperă cu film alimentar, înţeapă şi dă la microunde la maxim 8 minute. Zdrobeşte cu blenderul ca să obţii un piure.

2 Într-un bol larg pune uleiul, zahărul şi ouăle şi combină cu telul electric până când obţii o compoziţie vâscoasă şi deschisă la culoare. Încorporează făina, bicarbonatul şi mirodeniile. Unge cu unt şi tapetează cu făină o formă de blat de tort rotundă de 21 cm şi toarnă compoziţia.

Dă la cuptor 50 minute sau până când scobitoarea înfiptă în mijloc iese curată.

3 Lasă să se răcorească 5 minute în formă şi apoi scoate pe grătarul metalic. 

4 Pentru a prepara glazura, combină crema de brânză cu 4 linguri de caramel, aşază deasupra blatului şi presară ghimbirul sau caisele. Încălzeşte caramelul rămas şi stropeşte tortul. Serveşte cu sos caramel alături. E suficient să-l vezi şi-ţi face poftă!

Truc – Cum să goleşti un dovleac!

Cu ajutorul unui cuţit ascuţit zimţat fă o gaură în mijloc şi scobeşte-l de pulpă.

Taie un capac deasupra şi foloseşte-l ca lanterna – pune în interior o candelă într-un borcan. Marchează coaja cu un ac cu motive în formă de stea şi apoi decupează bucăţile.

Vezi şi Coșmarurile se pot trata cu suc de dovleac

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Retete culinare