Tort de ciocolată – Pădurea Neagră
Era nelipsit de la petreceri în anii 70 şi încă e apetisant şi în zilele noastre. Prepară-l dinainte!
12 porţii • gata într-o oră + plus timp de răcit • 634 calorii per porţie • 47 g grăsimi
■ 150 g unt
■ 150 g zahăr brun
■ 150 g făină integrală
■ 40 g cacao
■ 2 linguriţe praf de copt
■ 1⁄2 linguriţă bicarbonat
■ 2 ouă
■ 140 ml smântână
■ 2 linguri miere
■ 1 linguriţă esenţă de vanilie
■ 300 ml frişcă lichidă
■ 50 g zahăr pudră
■ 200 g mure
■ 3 linguri lichior de zmeură
■ Alune rumenite şi tocate pentru ornat marginea
PENTRU CREMA GANAŞ
■ 225 g ciocolată amăruie
■ 100 g unt
■ 142 ml frişcă lichidă
1 Încinge cuptorul la semnul 4/180°C. Unge şi tapetează cu hârtie de copt forma rotundă de blat de 20 cm.
Combină untul cu zahărul şi apoi adaugă ingredientele uscate. Combină ouale, smântâna, mierea şi vanilia şi încorporează în prima compoziţie.
Toarnă în formă, nivelează suprafaţa şi dă la cuptor 45-50 minute.
2 Lasă să se răcească în formă 10 minute şi apoi transferă pe grătar metalic şi lasă să se răcească complet. Taie blatul în trei foi.
3 Pentru a prepara crema ganaş, topeşte ciocolata cu untul într-un vas la bain marie şi apoi încorporează frişca lichidă.
Lasă deoparte să se răcească până în momentul folosirii.
4 Bate frişca spuma cu zahărul pudra. Zdrobeşte uşor murele şi combină cu lichiorul.
Cum să faci cârlionţi de ciocolată
Topeşte 100 g ciocolată amăruie şi întinde într-un strat subţire pe spatele unei tăvi de copt şi dă la rece ca să se întărească.
Lasă apoi la temperatura camerei ca să se încălzească puţin, altfel e prea casantă.
Cu ajutorul unui cuţit de răzuit procedează ca şi cum ai răzui parmezan ca să obţii faimoşii cârlionţi.
Vezi şi Mini tarte cu ciocolată