Super-alimente care iti mentin sanatatea
Totul a inceput cu afinele sau coacazele negre, despre care cercetatorii au spus ca pot sa ne protejeze impotriva cancerului si sa ne imbunatateasca memoria. La scurt timp, afinele au inceput sa dispara rapid de pe rafturile magazinelor.
De atunci, aproape in fiecare luna aflam despre un nou produs aparut in supermarket – dar este el intr-adevar miraculos? Ne poate schimba cu adevarat calitatea si durata vietii?
Afla care sunt super-alimentele si ce beneficii pot sa-ti aduca:
Migdale
Au proprietatea de a scadea nivelul de colesterol din sange, contin calciu si magneziu pentru oase puternice, vitamina E si substante fitochimice care incetinesc imbatranirea. Pastreaza cateva in poseta pentru o gustare neprevazuta – daca esti mereu in alergatura…
Avocado
Sunt bogate in fibre vegetale, vitaminele A, B2, B6, E, folat si potasiu pentru inima. Tot pentru o inima sanatoasa este si acidul gras mononesaturat cu acid oleic impotriva diabetului. Avocado este un fruct cu adevarat minunat, care se poate consuma ca pasta sau in salate.
Ridiche rosie
Nu contine nici un strop de grasime, dar e bogata in fier, acid folic si magneziu. Te poate proteja impotriva cancerului si anemiei. Ridichile rosii sunt foarte bune ca atare, in salate, dar si gatite, fierte sau la cuptor. Frunzele sunt foarte bune in salata.
Fructe de padure
In aceasta categorie intra afinele, murele, fragii, coacazele, dar si zmeura si capsunile, care sunt la fel de bune, chiar daca sunt cultivate in gradini. Toate sunt bogate in substante antoxidante, vitamina C si beta-caroten. Sunt un desert bun, amestecate si cu alte fructe.
Broccoli
In afara de marile cantitati de vitamina C, acid folic si fibre, mai contine calciu. Ajuta la prevenirea cancerului, bolilor de inima, atacurilor vasculare si anemiei. Nu-l fierbe prea mult (oparirea e suficienta), pentru a nu-i distruge valoarea nutritiva.
Ciocolata neagra
Da, e adevarat! O cantitate mica de ciocolata neagra de buna calitate (cu cel putin 70% cacao) ajuta la imbunatatirea circulatiei si scaderea tensiunii arteriale. Incearca marci de ciocolata foarte cunoscute, si nu mai mult doua-trei patratele… Stii doar ca ce e mult strica…
Oua
Un ou contine 13 substante nutritive esentiale, inclusiv carotenoide, luteina si zeaxantina. Au denumiri complicate, dar sunt excelente impotriva afectiunilor legate de imbatranirea ochilor. Ai incercat un ou fiert moale (sau tare) cu felii de paine integrala prajita?
Usturoi
Mai multe studii au aratat ca banalul usturoi (dar si suplimentele farmaceutice care contin usturoi) poate proteja inima si reduce riscul aparitiei ulcerului la stomac si racelii. Usturoiul este un condiment excelent in majoritatea meniurilor si poate fi folosit cu succes in loc de sare!
Kiwi
Fructul de kiwi este bogat in antioxidanti. Contine mai multa vitamina C decat oricare alt fruct si poate ajuta la prevenirea bolilor asociate inaintarii in varsta, cum sunt cancerul, bolile de inima si cele vasculare. Taie-l in doua si mananca-l cu lingurita dintr-un suport de ou.
Ciuperci
Contin un antioxidant cu proprietati imunostimulative, denumite ergotionene, care pot sa tina la distanta raceala si gripa sau alti virusi. Ciupercile sunt o garnitura foarte buna la fripturi, paste, pizza sau ca baza a unui meniu independent (ciuperci la gratar, la cuptor, ciulama, tocanita etc.).
Ovaz
Acest soi pretios de cereale ajuta la scaderea colesterolului din sange, contine vitamina B6, care stimuleaza sistemul nervos sa produca serotonina – „hormonul fericirii”. Si mai contine proteine, care ajuta la intarirea sistemului imunitar. Mananca biscuiti cu ovaz si cereale dimineata.
Pestele oceanic
Incearca macroul si heringul – ambele te protejeaza impotriva unei game largi de boli, inclusiv cancer, boli de inima, depresie si artrita. Sardelele conservate sunt la fel de bune ca si cele proaspete. Pune cateva bucati in salata sau ca pasta, pe paine.
Rodia
O singura rodie iti ofera 40% din necesarul zilnic de vitamina C. De asemenea, aceste fructe contin antioxidanti care te protejeaza impotriva bolilor de inima. Bea dimineata un pahar cu suc de rodii, in loc de suc de portocale. Daca poti, prepara-l tu, acasa.
Vin rosu
Bogat in flavonoide care protejeaza vasele de sange si inima de depunerile de grasime. De asemenea, se pare ca vinul are proprietati anticancerigene. Limiteaza-te la un singur pahar pe zi, pentru a putea beneficia de el la maximum. Este de ajuns ca sa te simti in forma.
Seminte
Cele de floarea soarelui sunt bogate in vitamina E, zinc, seleniu si magneziu. Semintele de in contin acizi grasi omega-3, cunoscute ca substante benefice pentru inima, artere si sistem nervos. Fa-ti un obicei din a presara cateva seminte peste orice salata.
Spanac
Leguma preferata a lui Popeye marinarul contine 13 substante antioxidante si agenti anticancerigeni. Poate reduce riscul aparitiei cancerului, bolilor de inima, cataractei, atacurilor vasculare si hipertensiunii. E mai bine sa-l consumi crud, in diferite salate, decat fiert.
Ceai
Nu e vorba despre ceaiul din plante, ci despre cel din frunzele arborilor de ceai. Toate contin polifenoli, substante antioxidante, dar se pare ca ceaiul verde e cel mai sanatos. Instructiunile de preparare sunt trecute pe fiecare pachet de ceai in parte.
Rosii
Tomatele sunt bogate in vitamina C, calciu, fier si fosfor. Mai contin licopen, un antioxidant despre care se crede ca inhiba tumorile canceroase sau chiar le distruge. Prin gatire, licopenul se absoarbe mai usor – asadar, fa-ti o supa de rosii!
Curcan
Contine mai multe substante nutritive decat puiul, inclusiv triptofanul, care iti da senzatia de bine, si complexul de vitamine B, fier, zinc si seleniu. Fa-ti sandvisuri cu friptura de curcan in loc de obisnuitele meniuri cu sunca de porc, snitel de pui sau chiar hamburgeri!
Creson
Frunzele de creson (denumit si macrisul de balta) sunt bogate in beta-caroten, excelent pentru sanatatea ochilor; au puternice proprietati anticancerigene. Sunt foarte gustoase proaspete, adaugate in diferite salate sau in sandvisuri cu carne.
Vei vedea ca, odata ce incepi sa consumi zilnic aceste super-alimente, organismul tau se va reface; te vei simti plina de energie, vei dormi mai bine, tenul tau va deveni mai curat si mai catifelat; cu siguranta nu vei reveni la vechile obiceiuri alimentare.
Cum iti transformi masa zilnica in super-alimentatie
Alege doar produse din culturi organice si surse cunoscute, ori de cate ori e posibil acest lucru.
Consuma-le cat mai proaspete – legumele isi pierd o parte din proprietatile benefice prin pastrare la frugider. Tine cont de sfatul specialistilor pentru o dieta sanatoasa:
Fructe si legume – mai mult de 5 portii pe zi. Stabileste-ti chiar un numar de 7-9, daca se poate, si in toate culorile curcubeului: in general, cu cat au o culoare mai intensa, cu atat contin mai multe substante antioxidante. Si fructele si legumele congelate sunt bune, iar un pahar de suc proaspat inseamna si el o portie.
Carbohidratii – evita-i pe cei prea albi! Cerealele, semintele, boabele si legumele care contin amidon (cartofii) ar trebui sa-ti asigure jumatate din necesarul zilnic de calorii. Alege intotdeauna painea integrala, orezul si pasta brune, semintele de orz, ovaz si secara.
Proteinele – se gasesc si in carne. Alege doar bucatile fara grasime si consuma cat mai multe oua, carne alba si peste.
Inlocuieste carnea rosie cu fasole boabe si linte – acestea din urma sunt o sursa de proteine si fibre fara grasime, avand un indice glicemic scazut. Asadar, proteinele iti dau mai multa energie si ajuta la scaderea nivelului de colesterol.
Grasimi – verifica etichetele! Unele grasimi sunt esentiale pentru sanatate, asa ca nu le scoate pe toate din alimentatie. Fereste-te de grasimile „rele”, adica de cele saturate, si concentreaza-te pe cele „bune”, derivate din plante si peste gras.
Nuci si seminte – o gustare excelenta! Arunca o mana de seminte, alune si nuci in salate sau peste legumele gatite. Sunt bune la gust si pentru sanatate…
Text: Mihaela Doina Radulescu.