Somon în crustă
:contrast(8):quality(75)/https://www.avantaje.ro/wp-content/uploads/2015/02/somon-crusta.jpg)
Aluatul acesta pentru crustă păstrează somonul suculent și aromat. E o cină desăvârșită cu care impresionezi oaspeții sau, de ce nu, pe cel iubit.
* 6-8 porții * timp de preparare 1 h 30 min
INGREDIENTE
250 g spanac
220 g creson
Un praf generos de nucșoara
200 g carne de crab din conserva
2 linguri maioneza
O legatura mica de marar proaspat, tocat
1-2 linguri zeama de lamâie
1,5 kg file de somon, taiat felii, fara pielița
1 ou, batut și diluat cu puțin lapte
Sare și piper negru
Pentru aluat
12 g drojdie proaspata
300 g faina integrala, plus pentru presarat
4 linguri apa calduța
3 oua, batute
100 g unt, înmuiat la temperatura camerei
MOD DE PREPARARE
1 Prepara aluatul: amesteca drojdia cu 4 linguri apa calduța și lasa sa stea deoparte câteva minute, pâna când începe sa faca bașicuțe; adauga 65 g faina și amesteca. Lasa sa stea deoparte 20 min sau pâna când își dubleaza volumul.
2 Combina faina ramasa și un praf de sare și fa o adâncitura în mijloc. Adauga drojdia și ouale și combina viguros cu ajutorul lingurii de lemn. Încorporeaza untul, amesteca și framânta cu mâna pâna când obții un aluat omogen și lucios. Acopera cu un șervet și lasa la crescut la cald 1 ½ ore sau pâna când își dubleaza volumul. (sau poți acoperi cu film alimentar uns cu ulei și pastra la frigider peste noapte).
3 Oparește spanacul și cresonul și apoi trece-le rapid sub jet de apa rece. Stoarce cât de mult lichid poți și toaca marunt și presara nucșoara, sare și piper.
4 Combina carnea de crab cu maioneza, mararul și zeama de lamâie. Potrivește gustul de sare și piper și combina cu spanacul și cresonul.
5 Încinge cuptorul la semnul 4/180°C și pune o tabla de copt în interior. Întinde aluatul într-o foaie de 45×30 cm și așaz-o pe hârtie de copt.
6 Pune unul dintre fileurile de somon în mijloc, așaza deasupra doua treimi din compoziția cu crab, așaza deaupra celalalt fileu. Închide aluatul într-un „pachet bine sigilat, cu partea care se îmbina dedesubt.
7 Unge cu ou și cresteaza romburi cu cuțitul ascuțit. Transfera cu hârtie cu tot pe tabla de copt încinsa și da la cuptor 40-45 min, pâna când se rumenește. Scoate din cuptor și lasa sa se odihneasca 5-10 min înainte de a servi.