Savurosul șalău cu sos alb, ca în Basarabia
Știm deja că peștele este un aliment aproape fără concurent. Cel puțin în clasa cărnurilor. Excelentă sursă de proteine minerale (fier, fosfor, zinc, cupru, calciu, potasiu), oligoelemente și vitamine, cărora li se adaugă și Omega 3, peștele mai are și calitatea de a fi ușor digerabil. În mod tradițional este consumat prăjit, dar modurile lui de preparare includ și alte delicii: ciorbă, saramură, plachie. Iar pentru cei foarte atenți la siluetă, pe grătar sau la cuptor. Dacă te-ai plictisit de aceste variante, dacă nu dai în lături de la o rețetă cu muuulte calorii, îți oferim o sugestie de preparare puțin mai… altfel. Este o rețetă basarabeană, deosebit de apreciată pentru savoarea ei.
Ingrediente: șalău cu sos alb
600 g fileu de şalău
două linguri de făină
100 ml de ulei
6-8 cartofi de mărime medie
250 g de cașcaval dat pe răzătoare
sare și piper negru proaspăt măcinat
Pentru prepararea sosului ai nevoie de 150 g de unt, două linguri de făină, 250 g de smântână și un praf de sare. Cartofii se fierb în coajă, se lasă la răcit, se curăță și se taie rondele. Fileul de şalău se spală, se usucă prin tamponare cu prosop de hârtie, se taie în bucăţi (nu prea mari), se sărează și piperează. Fiecare bucată de pește este apoi trecută prin făină și prăjită în tigaia cu ulei încins.
Se prepară sosul din făină prăjită puțin în unt (amestecă încontinuu și așteaptă până când făina capătă culoare crem), la care se adaugă smântâna. Lasă să dea în câteva clocote, amestecând cu telul pentru a nu se forma cocoloașe. Potrivește gustul de sare.
Separat, într-o tavă unsă cu ulei, se așează rondele de cartofi. Peste acest strat se așează bucățile de pește prăjit, apoi se toarnă sosul și, la final, se presară cașcavalul ras. Se dă tava la cuptor până când cașcavalul devine auriu, formând o crustă.
- Vezi cum arata somnul și cum se gateste acest peste gras!
foto: Shutterstock
Citește și:
O friptură ca un antigripal: pulpe de pui cu ghimbir
Cel mai delicios desert – Jeleu de cacao
Delicioasa plăcintă cu brânză și stafide, varianta însiropată