Sarmale de post, cu orez și ciuperci
Poți mânca numeroase mâncăruri gustoase, chiar și în post. Am pentru tine o rețetă bună de sărmăluțe de post, cu orez și ciuperci, fierte în sos gustos de roșii:
foto sarmale de post via Shutterstock
* 4-6 porții * timp de preparare 1 oră 40 de minute
INGREDIENTE PENTRU SARMALE DE POST
1 varză murată
400 g ciuperci tăiate cubulețe
2-3 morcovi mici rași
1 felie țelină, rasă
1 ceapă rasă
350 ml zeamă de roșii (suc)
150 g orez spălat și scurs
2-3 frunze dafin
1 legătură de pătrunjel, tăiată mărunt
2 lingurițe cimbru
Sare și piper după gust
4 linguri de ulei
MOD DE PREPARARE
Călește ceapa pe foc mediu cu o lingură de ulei până devine sticloasă, apoi adaugă jumătate din morcovul ras. După ce le călești încă 2 minute, adaugă ciupercuțele și lasă-le pe foc până se înmoaie.
Adaugă orezul, pătrunjelul și cimbrul și amestecă. Ține pe foc încă 2-3 minute, apoi adaugă sarea și piperul. Mai amestecă de câteva ori și ia oala de pe foc. Lasă un pic să se răcească și începi să umpli sarmalele.
Ia câte o foaie de varză și umple jumătate de palmă cu compoziția – o lingură este de ajuns, dar poți pune și mai puțin, în funcție de mărimea frunzei. Rulează sărmăluța și bagă capetele pe dinăuntru ca să nu se desfacă, apoi așază în oala pe care o vei da la cuptor. Lasă câteva frunze de varză deoparte.
Nu rata o rețetă de sarmalute traditionale!
După ce ai umplut sarmalele și le-ai pus în oală, mărunțește varza care ți-a mai rămas și pune peste sarmale, cu restul de morcov și țelina. Adaugă și foile de dafin, apoi toarnă în oală sucul de roșii. Toarnă restul de ulei și asezonează după gust cu piper. Fierbe sărmăluțele jumătate de oră pe foc mic spre mediu, apoi dă oala la cuptor pentru alte 40 de minute.
Încercați și următoarea rețetă de sarmale în foi de varză murată. De asemeena, frunza de viţă de vie oferă un gust specific sarmalelor şi, dacă îţi place o astfel de aromă, poţi încerca aceste reţete de sarmale în foi de viţă.